Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Οχι μόνον οι γιατροί

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ το υπουργείο Οικονομικών ένα θαύμα λιτότητας και φτώχειας. Γιατροί με καθαρό ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ διατηρούν ιατρείο στο Κολωνάκι! Προφανώς, φυτοζωούν ή με δανεικά συντηρούν τη φήμη τους στο κοσμικό και ακριβό κέντρο της Αθήνας.

ΤΟ ΟΤΙ φοροδιαφεύγουν οι μεγαλογιατροί, στη μεγάλη τους πλειονότητα, είναι κοινό μυστικό. Το γνωρίζουν όλοι όσοι ζήτησαν τις ιατρικές τους υπηρεσίες, τους πλήρωσαν αδρά και δεν τόλμησαν να ζητήσουν απόδειξη. Μήπως ζητούν απόδειξη οι ασθενείς για τα φακελάκια -στην πραγματικότητα φακελάρες- στους μεγαλογιατρούς των νοσοκομείων; Κανείς, όμως, δεν γνώριζε, ούτε μπορούσε να φανταστεί, ότι μεγαλογιατροί του Κολωνακίου δήλωσαν 300 και 640 ευρώ ετήσιο καθαρό εισόδημα.

ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ άλλους αναξιοπαθούντες συναδέλφους τους δεν θα έπρεπε να πάρουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης; Δεν είναι, όμως, μόνον αυτοί οι έχοντες και κατέχοντες, που επιδίδονται δεκαετίες τώρα στο κερδοφόρο σπορ της φοροδιαφυγής, αφήνοντας να σηκώνουν τα φορολογικά βάρη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

ΕΠΙΔΙΔΟΝΤΑΙ στο σπορ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, από τους οποίους ένας στους δύο δηλώνει εισόδημα μικρότερο από τους μισθωτούς και ένας στους τέσσερις λιγότερα από τους συνταξιούχους.

ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ την πυρίτιδα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που ανακοίνωσε χθες τα στοιχεία για τα εισοδήματα των μεγαλογιατρών του Κολωνακίου. Θα την ανακαλύψει αν βρει τρόπο για να βεβαιώνεται το πραγματικό εισόδημα των ελευθεροεπαγγελματιών και όλων των φοροφυγάδων, για να πληρώνουν και αυτοί τους φόρους που τους αναλογούν.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ δεν είναι να μπει χαράτσι με πρόχειρα και αυθαίρετα μέτρα, αλλά να διαμορφωθεί, επιτέλους, ένα δίκαιο, αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, που δεν θα το αμφισβητεί κανένας και δεν θα διαιωνίζει τον διαχωρισμό των Ελλήνων σε κουτούς φορολογούμενους και σε έξυπνους, καπάτσους φοροφυγάδες, που χλευάζουν το κράτος και την κοινωνία.

ΔΗΛΩΝΕΙ ο υπουργός Οικονομικών ότι δεν θα επαναφέρει τα αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, αλλά θα εφαρμόσει για όλους το «πόθεν έσχες». Στόχος είναι, όπως επεσήμανε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, διότι «όσο δεν γίνεται κάτι για τη φοροδιαφυγή, ο πολίτης δεν θα εμπιστεύεται το κράτος».

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ βούληση, για να επιτευχθεί ο στόχος, δεν πρέπει να σταματήσει στους γιατρούς του Κολωνακίου, αλλά να φτάσει σε πράξεις αξιοπιστίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου