Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Κερδοσκοπική επίθεση αντιμετωπίζει η χώρα


  • Ξένοι οίκοι προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις ομολόγων προκαλώντας μεγάλες απώλειες και στο Χρηματιστήριο

  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009
Με «ακραία κερδοσκοπικά φαινόμενα» βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί όχι μόνο επικοινωνιακά αλλά και επί της ουσίας την πίεση των αγορών, των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης, που ζητούν τη λήψη μέτρων για «τιθάσευση» των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

Μετά το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο για την υπερχρέωση της ελληνικής οικονομίας, την αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της χώρας αλλά και τους διαξιφισμούς κυβερνητικών στελεχών με την Τράπεζα της Ελλάδος για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, ξένοι οίκοι προχώρησαν χθες σε μαζικές πωλήσεις ομολόγων οδηγώντας τη διαφορά απόδοσης των 10ετών τίτλων με τα αντίστοιχα γερμανικά πάνω από τις 200 μονάδες βάσης.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που διαχειρίζονται τη «μίνι κρίση» καθώς ταυτόχρονα πιέζεται και το Χρηματιστήριο, το οποίο είχε χθες μεγάλες απώλειες 6,21%, παρασυρόμενο και από το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στις διεθνείς αγορές από την παύση πληρωμών του κρατικού fund του Ντουμπάι, τονίζουν ότι απαιτείται «ψυχραιμία και σταθερότητα» στις κινήσεις επί της οικονομικής πολιτικής.

Μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανοίγει τον διάλογο για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης βρίσκεται σε επαφές με τους ξένους οίκους και τους ενημερώνει για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται στην οικονομία, όπως είναι το «πάγωμα» των προσλήψεων, η κατάρτιση προϋπολογισμών προγραμμάτων από το επόμενο έτος, και κυρίως για την προσπάθεια περικοπής των δαπανών του Δημοσίου.

Οπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, «η επίθεση που εκδηλώθηκε στα ελληνικά ομόλογα δεν εξηγείται σε αυτή τη φάση από τα δεδομένα», όμως εξηγείται από την προσπάθεια που γίνεται στις αγορές να ανεβάσουν το κόστος δανεισμού για τη χώρα εν όψει των δανείων που θα ζητήσει το ελληνικό Δημόσιο τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου