Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Φοβίζουν τα μηνύματα σε Ε.Ε., αγορές

  • Κυβερνητικά στελέχη ασκούν κριτική για «έλλειμμα» διαρθρωτικών αλλαγών
  • Του Κ. Π. Παπαδιοχου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/11/2009

Σοβαρό προβληματισμό στο ίδιο το εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλεί η δυστοκία που παρατηρείται στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στις Βρυξέλλες, αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Μετά τις παλινωδίες με το «πάγωμα» των μισθών, η κυβέρνηση είναι πλέον σαφές ότι δεν πρόκειται να προβεί σε ουσιαστική παρέμβαση και στο ασφαλιστικό σύστημα, παρότι επισημαίνεται μετ’ επιτάσεως ως μείζον πρόβλημα από όλους ανεξαιρέτως τους διεθνείς οργανισμούς. Οπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδου, ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, είναι προμήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει «ανατροπές». Επίσης, η πρωτοβουλία του κ. Λοβέρδου να ανακοινώσει εκ των προτέρων ότι αναστέλλεται για ένα χρόνο η εφαρμογή των ρυθμίσεων Πετραλιά αποτέλεσε ένα πρόσθετο σαφές σήμα προς τα κόμματα και τους φορείς στην ίδια κατεύθυνση, με το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου να προσδιορίζει τις όποιες παρεμβάσεις στην εισφοροδιαφυγή, την ενοποίηση των ταμείων και τα φάρμακα.

Δεν είναι εξ άλλου τυχαίο ότι η ΓΣΕΕ δεν εκφράζει «ανησυχία» σε σχέση με κεκτημένα των εργαζομένων, ενόψει των διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος δεν είχε σαφείς οδηγίες από το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να «ανοίξει» περισσότερο τον διάλογο. Ομως, συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρουν πως οι κινήσεις του έχουν συμφωνηθεί με τον κ. Χ. Παμπούκη.

Υπήρξε σπουδή

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, σειρά κυβερνητικών στελεχών σημειώνουν πως και στο ζήτημα του ασφαλιστικού υπήρξε σπουδή, που όμως δεν οδηγεί σε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τα ανωτέρω στελέχη, η δρομολόγηση του διαλόγου για το ασφαλιστικό θα έπρεπε να ενταχθεί στην ευρύτερη πρωτοβουλία διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα, που είχε αρχικά προαναγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και η οποία τελικώς περιορίζεται στα ζητήματα της πάταξης της διαφθοράς. Τέλος, επισημαίνεται πως υποβαθμίζοντας τα «δείγματα γραφής» που ζητούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αγορές, η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων στις αρχές του χρόνου.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση διανύει ακόμη τη λεγόμενη «περίοδο χάριτος», αλλά και την ισχύ του κ. Γ. Παπανδρέου λόγω της ευρείας σε έκταση εκλογικής νίκης στις 4 Οκτωβρίου, οι ενστάσεις και οι φόβοι των ανωτέρω στελεχών δεν κατατίθενται δημοσίως. Πάντως χθες βουλευτής Α΄ Αθήνας αποτέλεσε εξαίρεση δηλώνοντας (στο Κανάλι 1): «Ολα, και τα όρια ηλικίας, πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης στο ασφαλιστικό. Θέλω μια λύση που θα μου εξασφαλίζει ότι το ασφαλιστικό θα είναι βιώσιμο... Πρέπει πλέον να πάψουν να υπάρχουν ταμπού στον δημόσιο διάλογο».

Παράλληλα, πονοκέφαλο αποτελούν για το Μέγαρο Μαξίμου οι δημόσιες διαφωνίες μεταξύ στελεχών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής κάλυψε χθες την κ. Αννα Διαμαντοπούλου για το ζήτημα της βάσης του 10. Ομως, είχε προηγήθει «διάβημα» της υπουργού Παιδείας προς το Μέγαρο Μαξίμου για τις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί μια ημέρα νωρίτερα ο κ. Πεταλωτής και οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως στήριξη προς τον υφυπουργό Παιδείας κ. Γ. Πανάρετο. Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι σχέσεις της κ. Διαμαντοπούλου με τον κ. Πεταλωτή δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Επίσης, είναι κοινό μυστικό πως οι ισορροπίες στο υπουργείο Παιδείας είναι ιδιαίτερα εύθραυστες, καθώς ο κ. Πανάρετος εμφανίζεται να έχει απ’ ευθείας αναφορά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου