- Η κυβέρνηση καλεί την Τρίτη τη ΓΣΕΕ για έναρξη διαλόγου
Η κυβέρνηση ανοίγει αμέσως τον καυτό φάκελο, με σκοπό να φέρει νόμο στις αρχές του χρόνου. Θέλει να δείξει έτσι αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων έναντι των Βρυξελλών, προκειμένου να επιτύχει παράταση στον χρόνο περιορισμού των ελλειμμάτων. Με δέκα μέτρα αναμένεται να καλέσουν τη ΓΣΕΕ την Τρίτη οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Λοβέρδος.
- Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ, ΛΟΓΩ «ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ»
Μετά το φορολογικό, το δυσθεώρητο έλλειμμα και η κοινοτική επιτήρηση επιβάλλουν στροφή και στο Ασφαλιστικό. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να επιτύχει την 4ετή παράταση από τις Βρυξέλλες για τον περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος κάτω του 3%, άνοιξε αίφνης το Ασφαλιστικό. Ετσι χθες κάλεσε τον (συν)αρμόδιο υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κάνουν μαζί εξαγγελίες για το ζήτημα και να δεσμευτούν δημόσια, έναντι των Βρυξελλών, ώστε να έχει τύχη το αίτημα της παράτασης προσαρμογής.
Η χρονική παράταση είναι συνάρτηση με την πρόοδο που θα έχει επιδείξει έως τότε η χώρα στον τομέα του ελλείμματος και του χρέους, αλλά και στις διαρθρωτικές, λεγόμενες, αλλαγές (εργασιακό, κλειστά επαγγέλματα κ.ά.).
Σύγκρουση δεσμεύσεων
Ωστόσο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι έτοιμη για την κατάθεση ενός συγκεκριμένου σχεδίου συζήτησης για τον περιορισμό των δαπανών και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε αυτές να αποδώσουν αμέσως, εντός του 2010, αλλά είναι δέσμια και των προγραμματικών δεσμεύσεων στη Βουλή για μη παρέμβαση στις παραμέτρους του θέματος (στα όρια ηλικίας και στο ύψος των συντάξεων). Αυτό εξάλλου επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος σημειώνοντας ότι η συνομοσπονδία «θα μετάσχει στον διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα κατατείνει στην εξεύρεση νέων πόρων (εισφοροδιαφυγή, ανασφάλιστη εργασία, σπατάλες στην υγειονομική περίθαλψη κ.ά.) για τη βελτίωση των συντάξεων και την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, κάτι που θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των νέων εργαζομένων σήμερα».
Το κατεπείγον του όλου ζητήματος, και μάλιστα σε αντιδιαστολή με τον προ ημερών κυβερνητικό προγραμματισμό, δικαιολογήθηκε από τα «σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων από τον Προϋπολογισμό του 2009» (Παπακωνσταντίνου) και το γεγονός ότι «παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με τεράστια προβλήματα και με τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης, πέραν από τη νομοθετημένη. Ηδη, μέσα στο 2009, καταγράφονται επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπισης του ασφαλιστικού ζητήματος συνολικά» (Λοβέρδος).
Ετσι το επιτελείο του υπουργείο Εργασίας καλείται εντός των επόμενων ημερών να διαμορφώσει και να καταθέσει ένα σχέδιο επί του οποίου θα διεξαχθεί ο διάλογος. Προϋπόθεση που έθεσε η ΓΣΕΕ, προκειμένου να ανταποκριθεί, και αποδέχθηκε ο κ. Λοβέρδος. Επ' αυτού αναμένεται να γίνει συνάντηση εργασίας των κ. Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδου με την Εργατική Συνομοσπονδία την προσεχή Τρίτη και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους κατά τις επόμενες ημέρες. Στόχος, το σχετικό νομοσχέδιο για το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Φεβρουάριο.
Απόδραση από την πραγματικότητα
Μετά την ξαφνική ανακίνηση του Ασφαλιστικού οι κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης απέφευγαν τις επαφές με τους δημοσιογράφους. Αμυντική κίνηση, αν όχι απέλπιδα προσπάθεια απόδρασης από προηγούμενες δεσμεύσεις περί διόρθωσης των νόμων Πετραλιά (επέβαλε αύξηση ορίων ηλικίας των μητέρων, σύνταξη στο 60ό έτος, από το 58ο, με 35ετία), βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, περισσότεροι δικαιούχοι ΕΚΑΣ κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του διαλόγου για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση δέκα (10) σημείων:
1Εξίσωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Πρόκειται για επιταγή της Κομισιόν, μετά την καταδίκη της χώρας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και αυτό συνεπάγεται αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων από 5 έως 17 χρόνια.
2Ελεγχος της εισφοροδιαφυγής και μικτά συνεργεία ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και Επιθεωρήσεων Εργασίας.
3Ενσημα για κάθε απασχόληση, κατάργηση της εισφοροαποφυγής (εργολοβίες κ.ά.), αντικειμενικό σύστημα σε περισσότερες εργασίες (πέραν της οικοδομής που ισχύει).
4Καθιέρωση νέας Λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), η οποία θα ισχύσει από 1/1/2010 για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας.
5Σύμπραξη των 4 μεγαλύτερων Ταμείων για οικονομίες κλίμακας στην υγειονομική δαπάνη (νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.).
6Ενοποιήσεις ταμείων με στόχο τη συγκρότηση 3 ομάδων ταμείων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες).
7Επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων σκευασμάτων και καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού της τιμής τους.
8Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με τη μορφή της εθελουσίας εξόδου.
9Κίνητρα παραμονής στην εργασία και αύξηση του πέναλτι πρόωρης εξόδου στο Δημόσιο και
0Κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης στο 58ο έτος (με 35ετία) σε ΔΕΚΟ-τράπεζες και στο 60ό στο Δημόσιο. *
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009
Πριόνι Βρυξελλών και στο Ασφαλιστικό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου