Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Αλλοι σολάρουν, άλλοι φαλτσάρουν

  • Οταν ο Γ. Παπανδρέου έλεγε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό, εννοούσε ότι αυτό που έλειπε ήταν το σχέδιο, η πολιτική βούληση και το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό.

Από τις πρώτες μέρες φάνηκε ότι η κυβέρνησή του είχε τη διάθεση να αναμετρηθεί με τις δυσκολίες που κληρονόμησε, ωστόσο ο τρόπος που το επιχειρεί έχει προκαλέσει ενστάσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.

Η κριτική που διατυπώνεται τώρα είναι ότι περισσεύουν οι αυτοσχεδιασμοί και ο ακτιβισμός, ενώ το βασικό ζητούμενο είναι οι οργανωμένες και συστηματικές προσπάθειες και ένα καθαρό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

*Το κλίμα, πάντως, είναι ζοφερό: Οι αρνητικές εκθέσεις των διεθνών οίκων, οι ισχυρές επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εξήγγειλε το οικονομικό επιτελείο, η μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου, η έρπουσα αντιπαράθεση με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, διαμορφώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, την οποία καλείται να διαχειριστεί το δίδυμο του υπουργείου Οικονομικών (Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης) το οποίο, όμως, αισθάνεται να μην έχει την υποστήριξη που είναι απαραίτητη στις δεδομένες συνθήκες. Για παράδειγμα:

*Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να εγκαλείται ο υπουργός Οικονομικών για πλημμελή ενημέρωση από τον Θ. Πάγκαλο, δεύτερο στην ιεραρχία κυβερνητικό παράγοντα, και να «αδειάζεται» δημοσίως από τον Χρ. Παπουτσή, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

*Οπως δεν είναι φυσιολογικό μια νέα κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία να παρουσιάζει έλλειμμα αλληλεγγύης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, μερίδας των ΜΜΕ και ισχυρών ομάδων που πλήττονται από την πολιτική του (μεγαλοϊδιοκτήτες, μεγαλοκατασκευαστές), υποστήριξαν δημοσίως η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και μερικοί βουλευτές. Οι περισσότεροι, όμως, συνάδελφοί του απλώς «κοίταξαν τη δουλειά τους».

*Δεν είναι επίσης πολύ συνηθισμένο μια κυβέρνηση μερικών εβδομάδων να εκπέμπει διφορούμενα μηνύματα για το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, δηλαδή τον συνδετικό κρίκο της χώρας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

*Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής την Τετάρτη καλλιέργησε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα μαζί του, ο υπουργός Οικονομικών την επόμενη μέρα κάλυψε τον κ. Προβόπουλο.

Εμεινε, όμως, η απορία αν είχαμε να κάνουμε με ατυχείς χειρισμούς ή με την εισαγωγή σε μια κόντρα που έρχεται...

Το θέμα Προβόπουλου

Αρκετοί υπουργοί στις ιδιωτικές συζητήσεις τους δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τη συμπεριφορά του διοικητή. Του χρεώνουν αυθάδη στάση απέναντι στον πρωθυπουργό, ενώ κάποιοι θυμούνται την ερώτηση που είχε καταθέσει ο Μ. Καρχιμάκης όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, για το ρόλο της Τραπέζης της Ελλάδος στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, από την άλλη πλευρά τόνιζε, στην «Κ.Ε.» ότι «θα ήταν ολέθριο λάθος να ανοίξουμε μέτωπο. Οποιαδήποτε κίνηση που θα δημιουργούσε κλίμα εναντίον του Γ. Προβόπουλου, με στόχο να τον υποχρεώσει να παραιτηθεί, είναι εγκληματικά επιπόλαιη».

Σημείωνε, μάλιστα, ότι «υπάρχει αρνητικό προηγούμενο. Οταν προ ετών επιχείρησε η ιταλική κυβέρνηση να απαλλαγεί από το δικό της διοικητή, έσπασε τα μούτρα της».

Ωστόσο, στο ερώτημα της «Κ.Ε.» «αν υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα Προβόπουλου», η απάντηση του συνομιλητή μας δεν ήταν κατηγορηματικά αρνητική: «Η αίσθησή μας είναι ότι για το μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει θέμα»!

*Τα συμπτώματα ασυνεννοησίας και αρρυθμίας έχουν ενοχλήσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως λένε συνεργάτες του, είναι αποφασισμένος να παρέμβει δυναμικά.

1 Πρώτη κίνησή του θα είναι να στηρίξει τους οικονομικούς υπουργούς, στέλνοντας τριπλό μήνυμα: Στο εσωτερικό του κόμματος ότι «αυτό είναι το επιτελείο και πρέπει όλοι να το βοηθήσουμε». Στις δυνάμεις της αγοράς ότι «η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό». Και στην αντιπολίτευση ότι «για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βρισκόμαστε την ευθύνη δεν την έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Αυτό κρίθηκε απαραίτητο γιατί, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, «οικονομικοί και μιντιακοί κύκλοι έχουν εστιάσει την κριτική τους στα φιλολαϊκά μέτρα της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να την εμφανίσουν ως όμηρο λαϊκιστικών λογικών και απείθαρχη στις συστάσεις των Βρυξελλών, ενώ την ίδια στιγμή η Ν.Δ. υποδύεται την αθώα και διεκδικεί ρόλο τιμητή».

2 Το έτερο μέτωπο θα αφορά τα οργανωμένα συμφέροντα. Στο μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι επιθέσεις Βγενόπουλου στους Δ. Ρέππα και Ν. Σηφουνάκη πρέπει ν' απαντηθούν αποφασιστικά, έτσι ώστε να κοπεί η όρεξη επίδοξων μιμητών του ρήτορα μεγαλοεπιχειρηματία.

3 Το τρίτο μέτωπο που ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί κρίσιμο είναι αυτό της εύρυθμης λειτουργίας της κυβέρνησης.

Φαινόμενα παλινωδιών είχαμε και την προηγούμενη εβδομάδα. Τούτη τη φορά ήταν το θέμα του Αχελώου που προκάλεσε σύγχυση: Αλλα είπε ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας και άλλα η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι και οι δύο ισχυρίστηκαν πως εξέφραζαν τη γραμμή Παπανδρέου για το συγκεκριμένο ζήτημα!

*Είναι προφανές ότι το πρόβλημα συντονισμού συνεχίζει να απασχολεί, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Θ. Πάγκαλος και Χ. Παμπούκης. Στο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι θα λυθεί σύντομα, μόλις ολοκληρωθεί η συγκρότηση του κυβερνητικού μηχανισμού και βρουν το ρυθμό τους τα στελέχη που μετέχουν στη σύναξη του «πρωινού καφέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου