ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ του Ασφαλιστικού βάζει στο τραπέζι του διαλόγου η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα κάνει το πρώτο βήμα καταθέτοντας νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, μετά και τη σχετική καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ασφαλιστικό, αλλά και νομοσχέδιο για τα εργασιακά και νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι τα θέματα που «άνοιξε» χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μια προφανή προσπάθεια να στείλει μηνύματα στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει σοβαρά μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, μετά τη νέα ψυχρολουσία που υπέστη προχθές στο ΕCΟFΙΝ. Ακόμη και χθες, ο επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια υιοθέτησε επιτιμητικό ύφος, ανακοινώνοντας την ένταξη της χώρας στις αυστηρότερες διαδικασίες επιτήρησης του άρθρου 104 παρ. 8 της Συνθήκης. Είπε ότι αναμένει «με μεγάλο ενδιαφέρον» τον προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι η σημερινή κατάσταση προκαλεί πρόβλημα στην ευρωζώνη.Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη σταδιακή αύξηση των ορίων των γυναικών, με την προσθήκη εξαμήνων, από το 2013 ή το 2014. Το νομοσχέδιο αφορά περίπου 140.000 γυναίκες ασφαλισμένες μετά το 1983, για τις οποίες ο εργάσιμος βίος θα παρατεθεί κατά 5 έως 15 έτη. Δεν θα θιγούν όμως ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.Σε ζώνη υψηλού κινδύνου
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου θέλησε να προετοιμάσει την ελληνική κοινή γνώμη για τις δύσκολες μέρες που έρχονται. Για το Ασφαλιστικό, γενικότερα, είπε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί σοβαρά και σε βάθος χρόνου, ώστε να διαμορφωθεί ένα σύστημα «δίκαιο, βιώσιμο, που να καλύπτει τις επόμενες γενιές». Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι ο ίδιος έδωσε χθες στη δημοσιότητα έκθεση της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι στη ζώνη υψηλού κινδύνου, σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, μαζί με 4 άλλες χώρες μεταξύ των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δαπανούν πάνω από το 12% του ΑΕΠ τους για συντάξεις. Για την Ελλάδα, όμως, επισημαίνεται ότι αντιμετωπίζει επιπλέον πρόβλημα λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της και του δεύτερου υψηλότερου ρυθμού αύξησης των σχετικών δαπανών. Αν δεν λάβει μέτρα, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα το 2060 θα πρέπει να δαπανά το 24% του ΑΕΠ της για συντάξεις, ενώ το χρέος της θα είναι 884% του ΑΕΠ της!
Επίσης, έδωσε στη δημοσιότητα και άλλη έκθεση για το εργασιακό που εισηγείται μεταξύ άλλων την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη δυνατότητα «υπο-κατώτερου μισθού», αλλά και τη μείωση της προστασίας των εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας. Πάντως, ο ίδιος επανέλαβε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και το εργασιακό ισχύουν. Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στον προϋπολογισμό σε σχέση με το προσχέδιο, που δεν ικανοποίησε τις Βρυξέλλες.Έρχεται η Εurostat
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την ένταξη της χώρας στις αυστηρότερες διαδικασίες επιτήρησης του άρθρου 104 παρ. 8 και ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, 16-18 Νοεμβρίου, αναμένεται κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που θα ελέγξει τα νεώτερα στοιχεία τα οποία έδωσε η κυβέρνηση για το έλλειμμα του 2008 και του 2009. Η Εurostat αναμένεται να συνεχίσει τακτικές επισκέψεις στην Αθήνα, ύστερα από το πρόβλημα που διαπιστώθηκε με τα στατιστικά στοιχεία, είπε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πάντως ότι δεν τίθεται θέμα μόνιμης εγκατάστασης επιτρόπων εδώ.
- ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά, ΤΑ ΝΕΑ, 12/11/2009
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009
Ανοίγει το Ασφαλιστικό με εξίσωση ορίων για άνδρες- γυναίκες στο Δημόσιο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου