Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Διακλαδικό όργανο κατά λαθρομετανάστευσης

Στη δημιουργία διακλαδικού οργάνου για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης με τη συμμετοχή Αστυνομίας, Λιμενικού και η Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη στο αρχηγείο του Λιμενικού, είναι η θωράκιση των συνόρων, με έμφαση σε κεντρικά λιμάνια, όπως της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας και της Κορίνθου.

Τη δράση του νέου οργάνου θα υποστηρίζει διακλαδική βάση πληροφοριών, που θα λειτουργεί στο πρότυπο του μοντέλου Ολυμπιακής Ασφάλειας. Φιλοδοξία του αρμόδιου υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι τα κυκλώματα δουλεμπόρων να πάψουν να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό λαθρομεταναστών από την Ανατολική και τη Βόρεια Αφρική με προορισμό χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης. Αναβαθμισμένο ρόλο στη λειτουργία του νέου οργάνου θα έχει ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και τα τελευταία χρόνια ειδικός σύμβουλος για θέματα ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Φώτης Νασιάκος. Στρατηγική επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου είναι η παράνομη μετανάστευση να αντιμετωπιστεί ως πτυχή του οργανωμένου εγκλήματος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ενίσχυση των ελέγχων από κοινά κλιμάκια Αστυνομίας και Λιμενικού, αλλά και η εφαρμογή ενός κοινού σχεδίου εκπαίδευσης των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της ΕΥΠ, οι λιμενάρχες των τριών βασικών λιμανιών (Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Κορίνθου), καθώς επίσης και ο Ιταλός αστυνομικός σύνδεσμος της Ιντερπολ.

  • Γιαννης Σουλιωτης, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου