- Οταν στις 8 Ιουλίου ο 70χρονος Γιώργος Ζορμπάς, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, περνούσε το κατώφλι του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου, στη Βουλή, κανείς δεν φανταζόταν ότι ύστερα από μερικούς μήνες οι δύο άνδρες θα γίνονταν συνεργάτες στην κυβέρνηση.
Εκείνη την εποχή, φούντωναν οι φήμες για πρόωρες εκλογές και δεν ήταν κρυφή η απογοήτευση του συντηρητικού δικαστικού από την εμπειρία του ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής κατά του Μαύρου Χρήματος. Δύσκολα, ωστόσο, θα μπορούσε να προβλεφθεί η σημερινή εξέλιξη: μια προσωπική επιλογή του Καραμανλή να αναλαμβάνει ξανά καθήκοντα απέναντι στη διαφθορά -αυτή τη φορά με εισήγηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και σημερινού πρωθυπουργού.
Κάποιοι ψιθυρίζουν ότι τα θεμέλια για την πρόσφατη τοποθέτηση του αντεισαγγελέα σε ένα τόσο κρίσιμο πόστο μπήκαν το προηγούμενο καλοκαίρι, ύστερα από την απαραίτητη «ανταλλαγή στοιχείων».
Οσοι γνωρίζουν, όμως, το χαρακτήρα του Γ. Ζορμπά, επιμένουν ότι σε εκείνο το πρώτο ραντεβού πήγε «με τα χέρια στην τσέπη», χωρίς να παραδώσει στον Γ. Παπανδρέου ούτε χαρτιά ούτε πληροφορίες. Του ανέλυσε, ωστόσο, γιατί «το σύστημα δεν είναι αήττητο όταν υπάρχει προσωπική πολιτική βούληση», όπως λέει συχνά ο ίδιος και στους φίλους του.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, επιχειρώντας να εξηγήσουμε πώς η παλαιά ρήξη ΠΑΣΟΚ-Ζορμπά οδηγήθηκε σε ένα τρέχον πολιτικό ειδύλλιο, το οποίο, βεβαίως, δεν αποκλείεται να διαταραχθεί, ανάλογα με τις εξελίξεις και τη «χημεία» των δύο πλευρών.
* Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ξετυλίγει ανάποδα το νήμα: Στον Γ. Ζορμπά ανατίθεται το πόστο του προέδρου της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη σύνταξη του νομικού πλαισίου της καταπολέμησης της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση. Αναλαμβάνει δηλαδή την ενοποίηση των ανεξάρτητων Αρχών αλλά και του ελέγχου υποθέσεων διαφθοράς της δημόσιας διοίκησης.
Ακόμα δεν έχουν διευκρινισθεί οι αρμοδιότητές του, φαίνεται, πάντως, ότι θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.
* Το όνομα του επίμονου αρχαιολάτρη (θυμάται ιστορικές ημερομηνίες με εντυπωσιακή ακρίβεια) δικαστικού, έγινε γνωστό με το πόρισμά του για την υπόθεση Μαυρίκη-Γρυλλάκη και τις τηλεφωνικές υποκλοπές που είχαν συγκλονίσει την κοινή γνώμη, στις αρχές του '90.
Η ιστορία εκείνη τον έκανε «κόκκινο πανί» για την οικογένεια Μητσοτάκη, με την οποία ουδέποτε αποκατέστησε σχέσεις, παρά το γεγονός ότι τα «μέτωπα» έχουν αλλάξει με την προσχώρηση Γρυλλάκη στο στρατόπεδο Σαμαρά.
* Στις 26 Ιουνίου 1995, αντικαθιστώντας τον τότε προϊστάμενο στην Εισαγγελία Εφετών, συγκλονίζει το πανελλήνιο με το πόρισμά του για τα ψηφιακά του μεγαλοεπιχειρηματία Σ. Κόκκαλη, επιμένοντας ότι η υπόθεση πρέπει να ανατεθεί στην Ολομέλεια Εφετών και σε ειδικό εφέτη-ανακριτή. Είναι η υπόθεση που τον «φέρνει κοντά» στις απόψεις του νέου αρχηγού της Ν.Δ., τρία χρόνια αργότερα, όταν ο Καραμανλής σηκώνει τη σημαία κατά των «νταβατζήδων».
* Αμέσως μετά την εκλογική του νίκη, τον Απρίλιο του 2004, ο νέος πρωθυπουργός τον τοποθετεί επικεφαλής της γραμματείας Εξοπλισμών στο υπουργείο Αμυνας, θέση, που γίνεται δεκτή με ανακούφιση από τους νεοδημοκράτες, που ποντάρουν στην τότε εξεταστική της Βουλής εναντίον στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Οταν, όμως, αρχίζει να ελέγχει και τη νομιμότητα εξοπλισμών της Ν.Δ., ενοχλεί υψηλούς παράγοντες και απομακρύνεται «μετ' επαίνων», στο τέλος του 2005.
* Τοποθετείται επικεφαλής της Αρχής κατά του Μαύρου Χρήματος, αλλά... χωρίς συνεργάτες και βοηθητική τεχνική υποδομή. Σε ένα άδειο γραφείο, εκείνος παίρνει στα χέρια του την υπόθεση των ομολόγων. Η συνέχεια; Τα πορίσματά του κηρύσσουν και επισήμως τον πόλεμο κατά στελεχών της κυβέρνησης, ενώ μένει στην ιστορία η φράση του ότι χρήμα από τα ομόλογα «κατέληξε στα ταμεία του κυβερνώντος κόμματος». Ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, αρνείται να εντάξει τα πορίσματά του (για τα 280 εκατ. του ΤΕΑΔΥ και τα 130 εκατ. του ΤΣΠΕΑΘ) στη δικογραφία και κηρύσσεται πόλεμος μεταξύ τους!
* Ο Γ. Ζορμπάς μπαίνει έκτοτε στον «πάγο», αποκλείεται από κρίσιμες υποθέσεις (Ζαχόπουλος, πλαστά τιμολόγια καναλιών) και τελικά απομακρύνεται επισήμως το 2008. Ολο αυτό το διάστημα δεν είχε καν συναντηθεί με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, παρότι ανέκαθεν μιλούσε καλά για τον «συμπατριώτη» του, καθώς αμφότεροι κατάγονται από την Πάτρα.
Διατηρούσε, ωστόσο, καλές σχέσεις με σημερινό υφυπουργό της κυβέρνησης, με τον οποίο βρισκόταν εντός και εκτός Βουλής. Ο τελευταίος, μάλιστα, τον υποστήριζε όταν και όπως μπορούσε.
* Το πρόσωπο, ωστόσο, που έπαιξε ρόλο για τη συνομιλία του περασμένου καλοκαιριού ήταν ένας δημοσιογράφος από την Πάτρα, παλιός φίλος του αντεισαγγελέα. Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, τη δημοσιοποίησε τότε με ανακοίνωση όπου υπήρχε η επισήμανση ότι «η συνάντηση των δύο ανδρών ορίστηκε με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου», επειδή έκρινε ότι θα ήταν χρήσιμο «να ακούσει τις απόψεις ενός ανθρώπου που διαθέτει πλήθος γνώσεων και μακρά εμπειρία πάνω στο μείζον θέμα της διαφάνειας».
*Ακολούθησε πλήθος φημών, όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές, ότι βολιδοσκοπήθηκε για μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
* Οσοι ρωτούν σήμερα τον επίτιμο αντεισαγγελέα αν πιστεύει ακόμα ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί κάποιος με τη διαφθορά, απαντά με ένα μυστηριώδες χαμόγελο. Βεβαιώνοντας ότι «προσωπικά ο πρωθυπουργός έχει την πρόθεση να αντιπαρατεθεί με το σύστημα που λυμαίνεται χρόνια τώρα τη δημόσια διοίκηση, με όλες τις κυβερνήσεις».
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009
Απ' το ραντεβού βγήκε ειδύλλιο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου