Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Πρόσκληση για διάλογο στο Ασφαλιστικό απηύθυνε από τη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου

  • Βιωσιμότητα και εξάλειψη αδικιών

Πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για συμμετοχή στο διάλογο για το ασφαλιστικό απηύθυνε ο Γ.Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού. Μίλησε για συνολική αλλαγή του συστήματος, με στόχο τη βιωσιμότητα και την εξάλειψη των αδικιών.

Στον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, παρέπεμψε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στη Βουλή, στον έλεγχο του επικεφαλής του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, για «υποχωρητικότητα», που επιδεικνύει η κυβέρνηση έναντι της Κομισιόν στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε «ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ» να καταθέσει τις δικές του προτάσεις, αποφεύγοντας «το παρελθόν της εύκολης από τα έξω κριτικής», και επαναβεβαίωσε την αντίθεση της κυβέρνησης στο νόμο Πετραλιά, χωρίς παρά ταύτα να δεσμευτεί για την κατάργηση των νόμων της προηγούμενης δεκαετίας.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε τη Συνθήκη της Ρώμης και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές συνθήκες, σύμφωνα με τις οποίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαιοδοσία ελέγχου των κυβερνήσεων σχετικά με το έλλειμμα, αλλά όχι για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.

«Ο λαός δεν σας έφερε στην εξουσία για να συνεχίσετε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για να την ανατρέψετε. Κάθε μέρα που περνάει, ωστόσο, είναι σαν να έχουμε το μαρτύριο της σταγόνας. Κομμάτι-κομμάτι και υπό το πρόσχημα των όντως υπαρκτών πιέσεων που δέχεστε από τις Βρυξέλλες, βλέπουμε μια τακτική "τραβάτε με κι ας κλαίω". Η διαφορά είναι, ότι ο κ. Καραμανλής υπερασπιζόταν προεκλογικά την πολιτική αυτή, ως αναγκαία και αποτελεσματική, ενώ εσείς την ακολουθείτε συρόμενος από τον σύντροφό σας, τον κ. Αλμούνια», ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Καμία Κομισιόν, κανείς κ. Τρισέ, ή Αλμούνια, δεν μπορεί να επιβάλει όρια συνταξιοδότησης, ή αυξήσεις εισφορών, προς όφελος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Με ποιο δικαίωμα ο υπουργός σας εκχώρησε το δικαίωμα αυτό στις Βρυξέλλες; Τι είδους αναμόρφωση είναι αυτή που έχει τις υψηλότερες εισφορές και τις χαμηλότερες συντάξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά πως η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν οδηγεί σε βιωσιμότητα του Συστήματος».

Κληθείς δε, από τον πρωθυπουργό να καταθέσει τις δικές του προτάσεις, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τις θέσεις του κόμματός του για χτύπημα της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής και της ανασφάλιστης εργασίας, ένταξη μεγάλου κύματος μεταναστών στο ασφαλιστικό, παύση των χαριστικών ρυθμίσεων προς τους εργοδότες, αξιοποίηση της περιουσίας των εργαζομένων και των ταμείων.

Από κει και πέρα, «δεν υπάρχουν περιθώρια ανταλλαγών με την Κομισιόν, στον στόχο να κερδίσουμε χρόνο για το τριετές πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο», τόνισε

«Μπορώ να συμφωνήσω σε πολλά, που αφορούν την κριτική σας στην Ε.Ε. Κι εγώ έχω συγκρουστεί προσωπικά με τον κ. Αλμούνια για την ευκολία με την οποία δέχθηκε την απογραφή, βάζοντας την οικονομία μας σε επιτήρηση. Μακάρι, ωστόσο, το πρόβλημά μας να ήταν ο κ. Αλμούνια», απάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Οι ασφαλιστικοί μας φορείς βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είχαμε ασκήσει έντονη κριτική για τον νόμο Πετραλιά και δυστυχώς, δικαιωθήκαμε.

Ισχύουν όσα έχουμε καταγγείλλει, για αυτό μιλάμε για αλλαγή όλου του καθεστώτος. Ένα όμως είναι βέβαιο. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα, ώστε να το αντιμετωπίσουμε πρόχειρα, με μπαλώματα. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το ασφαλιστικό αγνοώντας βασικές παραμέτρους της αγοράς, της εργασίας, του ανταγωνισμού, της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Γι? αυτό και ξεκινήσαμε τον διάλογο με όλους τους φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους και θα τον συνεχίσουμε ώστε οι επιλογές να είναι βιώσιμες».

«Εμείς θα συγκρουστούμε με τις λογικές, να πληρώσει ο συνταξιούχος και η ελληνική οικογένεια, τα τεράστια χρέη των ταμείων, που μας κληροδότησε η ΝΔ. Είμαστε εδώ να φτιάξουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, για να το κάνουμε αυτό με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου