Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Το βάρος της ευθύνης

Η ΑΠΟΦΑΣΗ είναι τελικά ειλημμένη. Και ο φόβος ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην αξιοποιήσει η κυβέρνηση τη δυναμική της μεγάλης εκλογικής νίκης της και την ανοχή της πρώτης κυβερνητικής περιόδου διαλύεται. Ο Γ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του ανοίγουν στις αμέσως επόμενες μέρες μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων.

ΔΕΔΟΜΕΝΟΣ είναι ταυτόχρονα και ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί η σχετική διαδικασία. Ηδη η κυβέρνηση έχει καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεισφέρουν στην προσπάθεια με ιδέες και προτάσεις. Και η πρόσκληση αυτή θα επαναληφθεί και με τον επισημότερο δυνατό τρόπο, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει με διάγγελμά του και τη σοβαρότητα των προβλημάτων, αλλά και την ανάγκη συμμετοχής, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, του συνόλου του πολιτικού κόσμου στην προσπάθεια επίλυσής τους.

ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ, φυσικά, ότι η ενδεχόμενη άρνηση ενός ή περισσότερων κομμάτων να συμμετάσχουν στον διάλογο δεν θα επηρεάσει σε τίποτα την κυβερνητική πρωτοβουλία. Αλλωστε, στο ΠΑΣΟΚ και στον Γ. Παπανδρέου εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός τις τύχες του τον περασμένο Οκτώβριο και απ αυτούς αναμένει τις πρωτοβουλίες και τις πολιτικές που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

ΓΙ' ΑΥΤΟ και αναγκαία προϋπόθεση για να καταλήξει αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι η εξάλειψη το ταχύτερο δυνατόν των δυσλειτουργιών και των αδυναμιών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στον κυβερνητικό χώρο. Σ ένα διάλογο για θέματα τέτοιας σοβαρότητας δεν υπάρχουν περιθώρια για διατύπωση αντιρρήσεων ή έστω και επιφυλάξεων από ενδοκυβερνητικές ή εσωκομματικές φωνές.

ΕΥΛΟΓΟ είναι ότι το βάρος της ευθύνης για τη διαμόρφωση ενιαίου κυβερνητικού μετώπου πέφτει πρωτίστως, αν όχι και αποκλειστικά, στον πρωθυπουργό. Αλλά είναι και αναμφισβήτητο ότι ο Γ. Παπανδρέου κατανοεί και αποδέχεται την ευθύνη αυτή. Οπως οφείλει να κάνει κάθε πρωθυπουργός που αντιλαμβάνεται την αποστολή του.

  • ΓΝΩΜΗ, ΕΘΝΟΣ, 25/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου