Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Κουβέλης: «Έξοδος από την κρίση με πράσινη ανάπτυξη»

  • Ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Δομηνικανική Δημοκρατία.

Η ανάδειξη της κλιματικής αλλαγής σε πρώτο θέμα στη σύνοδο του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει μεγάλη σημασία, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, παρεμβαίνοντας στη διάρκεια των εργασιών του συμβουλίου. Υπάρχουν, τόνισε, δύο σημαντικοί συμβολισμοί: ο πρώτος είναι ότι συζητείται το θέμα αυτό μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη διεθνή διάσκεψη της Κοπεγχάγης και δεύτερο, ότι η σύνοδος του συμβουλίου γίνεται στο μηχανοστάσιο του παγκόσμιου κλίματος, όπως χαρακτήρισε την περιοχή της Καραϊβικής και του Κόλπου του Μεξικού από όπου εκπορεύεται το ρεύμα αέρος, γνωστό ως Γκάλφ στριμ.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι είναι απαραίτητο να τηρηθεί το όριο του 2% σε ό,τι αφορά στην αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ αναφέρθηκε και στην αυξανόμενη θερμοκρασία των ωκεανών, κάτι που χαρακτήρισε ως μη αναστρέψιμη ζημιά.

Αυτές οι αλλαγές, τόνισε ο κ. Κουβέλης, οδηγούν σε ένα μεγάλο ρεύμα κλιματικών προσφύγων, ο αριθμός των οποίων μαζί με τους κάθε άλλου είδους πρόσφυγες ξεπερνά τα εκατοντάδες εκατομμύρια.

«Η Σοσιαλιστική Διεθνής» όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών «είναι η μόνη που μπορεί να διαμορφώσει μια πρόταση για έξοδο από αυτή την κρίση, προτείνοντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αυτό της Πράσινης Ανάπτυξης, και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας όπου το ΠΑΣΟΚ το ανέδειξε ως πρώτο θέμα κερδίζοντας τις εκλογές και αυτό το θέμα πρέπει να τεθεί στην ατζέντα και στα κυβερνητικά προγράμματα όλων των σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής τόνισε ότι «η διαφορά είναι πως οι συντηρητικές κυβερνήσεις συζητούν ποιος θα πληρώσει το κόστος περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι σοσιαλιστές υποστηρίζουν ότι πάνω από όλα πρέπει να υπάρχει πολιτική δέσμευση και όραμα στο οποίο θα επιμείνουν, ώστε να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή. Και αυτό, όπως είπε, θα γίνει με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων και τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στις αναπτυσσόμενες χώρε».

Αναφορικά με τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «εκεί δεν παίζεται μόνο η κλιματική αλλαγή, αλλά και η εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι στους ηγέτες τους. Είπε, επίσης, ότι δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, αλλά μια απλή πολιτική συμφωνία. Έκλεισε όμως αισιόδοξα την παρέμβασή του», τονίζοντας ότι εκεί που οι άλλοι θα δουν αποτυχία, εμείς πρέπει να δούμε μια ευκαιρία για να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου