Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Παρέμβαση για τις σχέσεις κυβέρνησης - ΠαΣοΚ

  • Ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει εισήγηση με αναφορές στις προκλήσεις στο οικονομικό και στο κοινωνικό πεδίο


Μια πρώτη συνολική αποτίμηση του μέχρι στιγμής κυβερνητικού έργου αναμένεται ότι θα γίνει στη σημερινή, εξ αναβολής, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, στην οποία ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει για τις επικείμενες αποφάσεις και για τη συνεργασία κυβέρνησης και κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει μια εισήγηση στην οποία θα συνδυάζει αναφορές στην κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει το ΠαΣοΚ και στις προκλήσεις στο οικονομικό και στο κοινωνικό πεδίο, όμως θα αναφερθεί και στο κόμμα και ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να στηριχθεί το έργο της κυβέρνησης.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ ετοιμάζει μια παρέμβαση σε δύο άξονες: κατ΄ αρχάς, αναμένεται ότι θα υπεραμυνθεί των βασικών κυβερνητικών επιλογών όπως αυτές έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη δομή του κυβερνητικού σχήματος και τις πρωτοβουλίες για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.

Παράλληλα, όμως, αναμένεται ότι ο κ. Παπανδρέου θα θελήσει σήμερα να μιλήσει και για την οικονομική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις δυσκολίες που αναμένονται στο εγγύς μέλλον. Υπό την έννοια αυτή ο Πρωθυπουργός θα στηρίξει τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησής του και με τρόπο σαφή ή έμμεσο αναμένεται ότι θα αποδεχθεί τις εισηγήσεις και τις προτάσεις που έχει δεχθεί για παροχή πολιτικής στήριξης του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου .

Ζ ητούμενο για τον Πρωθυπουργό στην προσπάθειά του αυτή είναι να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ ρεαλισμού και περιγραφής των επώδυνων λύσεων που απαιτεί η κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης. Το εγχείρημα δεν είναι όσο εύκολο ακούγεται, επιμένουν πολλά από τα έμπειρα στελέχη του ΠαΣοΚ, καθώς σημειώνουν ότι από τη στιγμή που εξελέγη η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ το κλίμα στις διεθνείς αγορές και στις Βρυξέλλες έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Ο δεύτερος άξονας, πέραν των αναφορών στο πεδίο της οικονομίας, στον οποίο αναμένεται ότι θα περιστραφεί η σημερινή παρέμβαση του κ. Παπανδρέου είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο κόμμα περίπου έναν μήνα μετά την αλλαγή στη θέση του Γραμματέα και την (όχι και τόσο άνετη) εκλογή του κ. Σ. Ξυνίδη.

Πιθανώς ο κ. Παπανδρέου να θελήσει να δώσει μια συνολική απάντηση στις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από κομματικές οργανώσεις και στελέχη, τα οποία κατ΄ επανάληψη έχουν διαμαρτυρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες για τις καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις γενικών γραμματέων και για τον αποκλεισμό τους από τους μηχανισμούς της εξουσίας.

Σε συνέχεια των όσων έχει περιγράψει τους τελευταίους μήνες ο Πρωθυπουργός, εκτιμάται ότι θα επιμείνει στην αλλαγή νοοτροπιών που κυριάρχησαν στο παρελθόν και στον διαχωρισμό κράτους και κόμματος, ενώ αναμένεται ότι θα ζητήσει μια διαφορετική συνεργασία των οργανώσεων για την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου.

Πέραν τούτου, ο κ. Παπανδρέου ετοιμάζει και μια αλλαγή στις δομές της λειτουργίας και στις αρμοδιότητες των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, οι οποίες θα πρέπει να αντιστοιχιστούν με τους τομείς κυβερνητικής ευθύνης, όπως αυτές έχουν καταμεριστεί με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπουργείων ή τη δημιουργία νέων. Εως χθες δεν ήταν σαφές αν ο κ. Παπανδρέου θα μοίραζε σήμερα και τις αρμοδιότητες στα μέλη του νέου Πολιτικού Συμβουλίου.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου