Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

«Ανατροπές» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

  • Δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από τη Βουλή.

Μεγάλες ανατροπές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, στο ασφαλιστικό, στην παιδεία, στη υγεία και στην πρόνοια προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Μιλώντας, στην «Ώρα του πρωθυπουργού», ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η οικονομία βρίσκεται «σε οριακό σημείο» και πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες για τις οποίες ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστούν.

Των αλλαγών, όπως είπε, θα προηγηθεί κοινωνικός διάλογος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι θα υπάρξει ριζική αναθεώρηση ορισμένων εργασιακών σχέσεων, αυστηρός έλεγχος και νέες ρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

"Η κυβέρνηση λέει 'όχι' στη ζούγκλα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Aλέκα Παπαρήγα

Παίρνοντας το λόγο η γγ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μονιμοποίηση των συνολικά 720.000 εργαζομένων και τόνισε: «Η δουλειά είναι δικαίωμα, είναι πάγια και διαρκής ανάγκη».

«Απορρίπτουμε τη λογική του ΑΣΕΠ που πλασάρετε, τελικά ευκαιρίες θα έχουν μόνο όσοι έχουν μεταπτυχιακά, δικαίωμα για δουλειά έχουν και οι απόφοιτοι λυκείου» ανέφερε.

Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «δεν ζητάμε τη συμφιλίωση του νέου της γυναίκας με απαράδεκτες συνθήκες εργασιακές, είμαστε εδώ να προστατεύσουμε τον εργαζόμενο και το δικαίωμα της πλήρους απασχόλησης».

Ο κ. Παπανδρέου είπε πως «η προστασία και επανεκπαίδευση των εργαζομένων είναι το σύστημα που φέρνουμε με διαφάνεια και αποφασιστικότητα».

Ερώτηση Αλ. Τσίπρα

Στον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, παρέπεμψε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός απαντώντας στη Βουλή στον έλεγχο του επικεφαλής του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, για «υποχωρητικότητα», που επιδεικνύει η κυβέρνηση έναντι της Κομισιόν στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε «ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ» να καταθέσει τις δικές του προτάσεις, αποφεύγοντας «το παρελθόν της εύκολης από τα έξω κριτικής», και επαναβεβαίωσε την αντίθεση της κυβέρνησης στο νόμο Πετραλιά, χωρίς παρά ταύτα να δεσμευτεί για την κατάργηση των νόμων της προηγούμενης δεκαετίας.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε τη Συνθήκη της Ρώμης και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές συνθήκες, σύμφωνα με τις οποίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαιοδοσία ελέγχου των κυβερνήσεων σχετικά με το έλλειμμα, αλλά όχι για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.

«Ο λαός δεν σας έφερε στην εξουσία για να συνεχίσετε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για να την ανατρέψετε. Κάθε μέρα που περνάει, ωστόσο, είναι σαν να έχουμε το μαρτύριο της σταγόνας. Κομμάτι-κομμάτι και υπό το πρόσχημα των όντως υπαρκτών πιέσεων που δέχεστε από τις Βρυξέλλες, βλέπουμε μια τακτική 'τραβάτε με κι ας κλαίω'. Η διαφορά είναι, ότι ο κ. Καραμανλής υπερασπιζόταν προεκλογικά την πολιτική αυτή, ως αναγκαία και αποτελεσματική, ενώ εσείς την ακολουθείτε συρόμενος από τον σύντροφό σας, τον κ. Αλμούνια», ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Καμία Κομισιόν, κανείς κ. Τρισέ, ή Αλμούνια, δεν μπορεί να επιβάλει όρια συνταξιοδότησης, ή αυξήσεις εισφορών, προς όφελος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Με ποιο δικαίωμα ο υπουργός σας εκχώρησε το δικαίωμα αυτό στις Βρυξέλλες; Τι είδους αναμόρφωση είναι αυτή που έχει τις υψηλότερες εισφορές και τις χαμηλότερες συντάξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά πως η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν οδηγεί σε βιωσιμότητα του Συστήματος».

Κληθείς δε, από τον πρωθυπουργό να καταθέσει τις δικές του προτάσεις, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τις θέσεις του κόμματός του για χτύπημα της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής και της ανασφάλιστης εργασίας, ένταξη μεγάλου κύματος μεταναστών στο ασφαλιστικό, παύση των χαριστικών ρυθμίσεων προς τους εργοδότες, αξιοποίηση της περιουσίας των εργαζομένων και των ταμείων.

Από κει και πέρα, «δεν υπάρχουν περιθώρια ανταλλαγών με την Κομισιόν, στον στόχο να κερδίσουμε χρόνο για το τριετές πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο», τόνισε.

«Μπορώ να συμφωνήσω σε πολλά, που αφορούν την κριτική σας στην Ε.Ε. Κι εγώ έχω συγκρουστεί προσωπικά με τον κ. Αλμούνια για την ευκολία με την οποία δέχθηκε την απογραφή, βάζοντας την οικονομία μας σε επιτήρηση. Μακάρι, ωστόσο, το πρόβλημά μας να ήταν ο κ. Αλμούνια», απάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Οι ασφαλιστικοί μας φορείς βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είχαμε ασκήσει έντονη κριτική για τον νόμο Πετραλιά και δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Ισχύουν όσα έχουμε καταγγείλλει, γι' αυτό μιλάμε για αλλαγή όλου του καθεστώτος. Ένα όμως είναι βέβαιο. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα, ώστε να το αντιμετωπίσουμε πρόχειρα, με μπαλώματα. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το ασφαλιστικό αγνοώντας βασικές παραμέτρους της αγοράς, της εργασίας, του ανταγωνισμού, της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Γι' αυτό και ξεκινήσαμε τον διάλογο με όλους τους φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους και θα τον συνεχίσουμε ώστε οι επιλογές να είναι βιώσιμες».

«Εμείς θα συγκρουστούμε με τις λογικές, να πληρώσει ο συνταξιούχος και η ελληνική οικογένεια, τα τεράστια χρέη των ταμείων, που μας κληροδότησε η ΝΔ. Είμαστε εδώ να φτιάξουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, για να το κάνουμε αυτό με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Διαφάνεια και «γκόλντεν μπόϊς» - Ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη

«Τέρμα τα ψέματα», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, εμφανιζόμενος αποφασισμένος να βάλει τέλος στις προκλητικές αμοιβές των «γκόλντεν μπόϊς» .

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα τελειώσουν τα ψέματα και με νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες «η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στη καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου και στο προκλητικό καθεστώς της αναιτιολόγητης κατασπατάλησης των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά θα αποτραπούν και στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα» .

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι αμοιβές των στελεχών επιχειρήσεων του δημοσίου, είτε αυτές είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, είτε δεν είναι, αλλά το δημόσιο έχει σημαντικό λόγο και μπορεί να παρεμβαίνει, θα ορίζονται με συγκεκριμένες αρχές. Της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης. Παράλληλα, όλες οι αποφάσεις με τις αμοιβές θα αναρτώνται στο διαδίκτυο» .

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «πραγματική πρόκληση» το καθεστώς αυτό, «που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με την επίκληση για δήθεν προσαρμογή του συστήματος στους κανόνες της αγοράς» και σημείωσε πως «αυτό εμείς θα το αλλάξουμε πολύ σύντομα. Οι υπέρογκες αμοιβές είναι αναιτιολόγητες, είναι σπατάλη του δημόσιου χρήματος είναι προσβολή του κοινού αισθήματος» .

Κλείνοντας την πρωτολογία του, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι το καθεστώς αυτό θα αφορά και τις ΔΕΚΟ. «Τα ψέματα τελείωσαν για εμάς, τελείωσαν. Οι ΔΕΚΟ πρέπει να λειτουργούν για το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, σημείωσε ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης αν κάνει πράξη τις εξαγγελίες αυτές, ενώ ζήτησε να μπει πλαφόν στις προκλητικές αμοιβές των «γκόλντεν μπόις», που ξεπερνούν, όπως είπε, ακόμα και αυτές του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά να αναρτηθούν άμεσα και στο διαδίκτυο.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε φραστικά στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Τάκη Αράπογλου, κατηγορώντας τον ότι «ενθυλακώνει 1 εκ ευρώ το χρόνο, όσα δηλαδή παίρνουν 200 παιδιά των stage, ή ένα ολόκληρο χωριό» .

«Πρέπει να καταργήσουμε αυτό το εξωφρενικό καθεστώς, που συμβαίνει με την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και που έκοψε το χαμόγελο του υπουργού Οικονομίας από τον κ. Αλμούνια. Είναι απαράδεκτο την ώρα, που εμείς πτωχεύουμε, να έχουμε στελέχη με ένα εκ. ευρώ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ «επιτέθηκε» και στον πρόεδρο της ΕΡΤ, Χρήστο Παναγόπουλο, προτείνοντας να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνήσει όλα όσα συνέβησαν στη Δημόσια Τηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια.

Μίλησε ακόμα, για προκλητικές αμοιβές των κυρίων Π. Βουρλούμη (ΟΤΕ), Αθ. Αθανασόπουλου (ΔΕΗ) και Χρ. Χατζηεμανουήλ (ΟΠΑΠ).

Τέλος, άσκησε έντονη κριτική για τον τρόπο επιλογής των γενικών γραμματέων των υπουργείων, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό του ελληνικού λαού» και «δημιουργία ψεύτικων ελπίδων» .

«Ανοίγουμε τον δρόμο της διαφάνειας. Δεν υπάρχει περίπτωση να συγκαλύψουμε τίποτα. Να τελειώνουν αυτά, όπως πρέπει να τελειώνουν και τα υπονοούμενα. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Όλους τους αξιολογούμεν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και αυτό θα κάνουμε σε όλους τους τομείς. Με αυτές τις δεσμεύσεις θα προχωρήσουμε», απάντησε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι υπάρχουν απαράδεκτες καταστάσεις και πρακτικές στο δημόσιο τομέα, που θα αλλάξουν, ενώ σημείωσε ότι ακόμα μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καταγραφή των φορέων και των επιτροπών του κράτους, ή των μισθών, που δίνονται στις διάφορες διοικήσεις και στους υπαλλήλους.

«Είναι ένα τεράστιο έργο, που γίνεται, γιατί για το πώς λειτουργεί ως κράτος δεν έχουμε πουθενά καταγραφή», πρόσθεσε.

Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο κ. Παπανδρέου κατέληξε: «Σε δείγματα αδιαφάνειας και σπατάλης των χρημάτων του ελληνικού λαού, εμείς λέμε τέρμα. Λέμε όλα για όλους με ανοιχτές διαδικασίες» .

  • www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου