Ως μεταβατικό νομοσχέδιο, το οποίο δεν λύνει το συνολικό πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις για την υπέρβαση θεμελιωδών προβλημάτων, όπως τα ρουσφέτια και οι μονιμοποιήσεις «από το παράθυρο», αντιμετωπίστηκε από το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο το οποίο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση.
- Το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο κ. Ραγκούσης συζητήθηκε επί τρεις ώρες στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο
Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου ήταν μακρά, διήρκεσε περί τις τρεις ώρες, καθώς όταν συζητείται το ζήτημα προσλήψεων στο Δημόσιο όλοι οι υπουργοί έχουν κάτι να πουν, να εισηγηθούν και να προτείνουν- όπως παρατήρησε μία από τις κορυφαίες υπουργούς της κυβέρνησης. «Είναι πολιτικό χρέος μας, είναι ηθικό καθήκον μας, είναι ιστορική ευθύνη μας να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή από αυτό το παρελθόν» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου στην αρχή της συνεδρίασης και συμπλήρωσε: «Μπορεί για κάποιουςπου έχουν εθιστεί σε μια εξουσία και σε μια πολιτεία συναλλαγής και αδιαφάνειαςνα είναι επώδυνη». Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σχεδόν ομόφωνα οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ τού να μην υπάρχουν εξαιρέσεις κατά τις διαδικασίες πρόσληψης από το Δημόσιο. Μοναδικά ζητήματα που τέθηκαν (ως προς τα κριτήρια, τις μοριοδοτήσεις και τη διάρκεια των συμβάσεων) ήταν οι διοικήσεις κρατικών τραπεζών, όπως, π.χ., η Αγροτική Τράπεζα, για την οποία η αρμόδια υπουργός κυρία Κατερίνα Μπατζελή ζήτησε να υπάρξει επανεξέταση των προϋποθέσεων.
Ζήτημα επίσης τέθηκε για τους δασοπυροσβέστες, για τους οποίους οι υπουργοί Υποδομών κ. Δ. Ρέππας και Χ.Καστανίδης είπαν ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Παρά ταύτα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσαν να σημειώσουν ότι η σχετική προεκλογική εξαγγελία του ΠαΣοΚ δεν έθεσε θέμα μονιμοποίησης αλλά αποτελεσματικής αξιοποίησης και απασχόλησης των δασοπυροσβεστών. Πέραν αυτών, ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσουν την κυβέρνηση στο μέλλον είναι η ενδεχόμενη υπαγωγή στο ΑΣΕΠ της διαδικασίας για την πρόσληψη του διοικητικού προσωπικού της Εκκλησίας, κάτι το οποίο λογικά θα προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου.
Κατά την πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση κυριάρχησε πάντως το πνεύμα ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει ακόμη και στη βίαιη διακοπή των παγιωμένων αντιλήψεων του παρελθόντος. Οπως ενδεικτικά ανέφερε σε κατ΄ ιδίαν συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλος, η Ελλάδα έχει σήμερα τριπλάσιους δημοσίους υπαλλήλους από εκείνους που χρειάζεται, ενώ υπογράμμισε ότι η Δημόσια Διοίκηση, για την οποία γίνεται συζήτηση, έχει ανάγκη από χειριστές νέας τεχνολογίας και επιτελείς, ενώ διαθέτει ακόμη γραφείς οι οποίοι λειτουργούν με τη γραφίδα. Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι δεν λύνεται το πρόβλημα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά τίθεται ένα φρένο στις πρακτικές μονιμοποιήσεων διά της πλαγίας οδού. Απέρριψε ακόμη ο κ. Πάγκαλος τη λογική του πολιτικού κόστους, λέγοντας ότι κανένας πολίτης δεν επιθυμεί τη φαυλοκρατία, το ρουσφέτι και τη συναλλαγή.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρωθυπουργός μίλησε και πάλι για την ανάγκη συντονισμού, συλλογικής δράσης της κυβέρνησης και προσήλωσης στην πλήρη και έγκαιρη τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της. «Εχουμε πλήρη συνείδηση ότι μια ανοιχτή διακυβέρνηση λογοδοσίας, διαφάνειας, αξιοκρατίας και βέβαια αποτελεσματικότητας για τον πολίτη και τις ανάγκες τουδεν είναι υπόθεση ούτε μιας ημέρας ούτε ενός νομοσχεδίου. Είναι υπόθεση καθημερινού αγώνα, είναι συνεχείς πρωτοβουλίες, σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις αποφάσεις» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και προσέθεσε: «Η αξιοπιστία μας δεν κρίνεται απλώς από τις τεχνητές λύσεις ή την τεχνοκρατική διαχείριση ενός προβλήματος. Κρίνεται περισσότερο από το κατά πόσον γίνεται συνείδηση των πολιτών: α) Ποιο είναι το πρόβλημα- που είναι βαθιά παιδαγωγική διαδικασία, β) πώς συμμετέχει στην επίλυσή του και γ) γιατί κάνουμε τη συγκεκριμένη τελική επιλογή. Τότε δεν θα έχουμε απλή ανοχή αλλά δυναμική και συμμετοχή. Χωρίς τη συμμετοχή δεν φέρνουμε αλλαγή».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες και να αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες και σημείωσε: «Δεν ανεχόμαστε πλέον ως κοινωνία πελατειακές σχέσεις, συναλλαγές και αυθαιρεσίες».
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009
Τέλος οι μονιμοποιήσεις «από το παράθυρο»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου