Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Η Ολομέλεια της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ την Τρίτη στην Αθήνα

Την έναρξή των εργασιών της Ολομέλειας της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ (η Ελλάδα ασκεί την προεδρία του Οργανισμού) θα κηρύξει το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ζοάο Σοάρες, του γγ του οργανισμού Ντε Μπρισαμπό και των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των κρατών-μελών.

Οι εργασίες της Ολομέλειας θα ολοκληρωθούν με συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Ερωτηθείς για τις συμμετοχές υπουργών Εξωτερικών από τις διάφορες χώρες-μέλη, καθώς έχει δηλωθεί η αδυναμία κάποιων εξ αυτών να παραστούν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας επιβεβαίωσε, προς το παρόν, την παρουσία πενήντα από τους 56 υπουργούς, οι δε απόντες θα εκπροσωπηθούν σε άλλο επίπεδο.

Στο περιθώριο της διάσκεψης θα υπάρξουν και διμερείς συναντήσεις.

Πολλά σχέδια αποφάσεων του Οργανισμού βρίσκονται αυτό το διάστημα σε διαπραγμάτευση στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη και αφορούν και τις τρεις διαστάσεις της δραστηριότητάς του, τη στρατιωτική, την οικονομική-περιβαλλοντική, καθώς και την ανθρωπιστική. Όσα από αυτά συμφωνηθούν θα ανακοινωθούν κατά το κλείσιμο της διάσκεψης.

Η προσπάθεια της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ είναι να επιτευχθεί μια πολιτική διακήρυξη, ένα κείμενο πολιτικού περιεχομένου, προς την κατεύθυνση που ορίστηκε με τη διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία έθεσε τα θεμέλια ώστε να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, ανέφερε ο Γρ.Δελαβέκουρας.

Η ελληνική προεδρία αξιοποίησε την πρόταση του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη ασφάλειας σαν εφαλτήριο για εποικοδομητικό διάλογο πάνω στα θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη.

«Τα συμμετέχοντα κράτη έχουν αγκαλιάσει τη διαδικασία της Κέρκυρας, έχουν πέσει οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Ελπίζουμε ότι τα 56 συμμετέχοντα κράτη θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία, για να προωθήσουν τη θεσμοθέτηση της συνέχισης αυτού του διαλόγου για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας» τόνισε ο εκπρόσωπος.

Με τη διαδικασία της Κέρκυρας έχει δοθεί στον οργανισμό ουσιαστικά ένα πάρα πολύ σημαντικό αντικείμενο συζήτησης, το θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη, σημείωσε ο κ.Δελαβέκουρας, τονίζοντας οτι αυτό έχει δώσει σημαντική προοπτική που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου