Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ξενογιαννακοπούλου: «Να είμαστε σε επαγρύπνηση για τη γρίπη Α»

  • Επίκαιρη επερώτηση ΝΔ για την Υγεία προς την υπουργό, Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Με τη φράση «οι ειδικοί λένε ότι είμαστε στην αρχή ενός κύματος που συνεχώς αυξάνει», η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην πανδημία της γρίπης, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγει ένα μήνυμα ανησυχίας. Αλλά θα ήταν καταστροφικό να βγει ένα μήνυμα εφησυχασμού αυτή τη στιγμή. Οφείλουμε να έχουμε ετοιμότητα, επαγρύπνηση και να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα».

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για το χώρο της Υγείας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, λέγοντας πως αποτελεί μια σημαντική ασπίδα για τον κάθε πολίτη, την ελληνική οικογένεια, αλλά πάνω από όλα συνολικά για τη δημόσια Υγεία. «Ως τέτοια ασπίδα την υπερασπιζόμαστε», είπε και αναφερόμενη στον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τόνισε πως μπορεί να υπήρχαν δισταγμοί στην αρχή, αλλά αυτή, τη δεύτερη εβδομάδα, υπήρξε πιο μεγάλη προσέλευση. «Υπάρχει ένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και πλέον γίνεται συνείδηση αυτό το θέμα», είπε και ευχαρίστησε τους βουλευτές - ιατρούς που το μεταδίδουν.

Ο πρώτος επερωτών, πρώην υφυπουργός Υγείας, Αθ. Γιαννόπουλος ανέφερε πως ο ίδιος ασθενεί, καθώς δεν πρόλαβε να κάνει το εμβόλιο. «Ακούτε αλλοιωμένη τη φωνή μου. Είναι επειδή έχω το στέλεχος του ιού. Δεν πρόλαβα να κάνω το εμβόλιο», είπε από του βήματος.

Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ακόμη ότι δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι θα συμβεί από δω και πέρα και ζήτησε από την υπουργό να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο άνοιγμα περισσότερων εντατικών μονάδων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος είπε πως η ΝΔ και ο προηγούμενος υπουργός προχώρησαν σε έναν καλό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της Πανδημίας και ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση του κόσμου. Ανέφερε γενικότερα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε θαύματα στην Υγεία, έκανε όμως πολιτικές προς τη θετική κατεύθυνση και κατάφερε να βελτιώσει πολύ την «κάτω του ανεκτού» κατάσταση που παρέλαβε.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χ. Χαραλάμπους είπε πως η κυβέρνηση, κρύβοντας τις μεγάλες ανεπάρκειες της πρωτοβάθμιας φροντίδας, προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το μόνο όπλο ενάντια στη γρίπη είναι το εμβόλιο. Επέρριψε διαχρονικές ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από τον ΛΑΟΣ η βουλευτής Ουρανία Παπανδρέου, ζήτησε επίσης περισσότερη και πιο υπεύθυνη ενημέρωση του κόσμου για τη γρίπη και τον εμβολιασμό. Συνολικά για το ΕΣΥ είπε ότι «πάσχει από χρόνια συστηματική και πολυοργανική ανεπάρκεια και χρειάζεται θεραπεία με πάρα πολύ ισχυρές δόσεις πολιτικής βούλησης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αθ. Λεβέντης είπε πως ο ίδιος ως γιατρός εμβολιάστηκε, θεωρώντας το ηθική υποχρέωσή του και ζήτησε να αντιμετωπίζεται το θέμα με ιατρικούς όρους. «Όντως υπάρχουν κίνδυνοι», είπε, είναι όμως πολύ μικροί. Μπορεί από το 1,5 εκατ. εμβολιασμένους να πεθάνει ένας, αν νοσήσουν όμως 1,5 εκατ. άνθρωποι θα πεθάνουν πολλοί περισσότεροι, τόνισε χαρακτηριστικά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου