- Συνεδρίασε χθες, για πρώτη φορά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
- Της Μαριας Δεληθαναση, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27/11/2009
Στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής πολιτικού ασύλου, που χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά, συμμετέχουν τα πλέον καταρτισμένα για το θέμα άτομα τόσο από τη δημόσια διοίκηση, όσο και από τους εμπλεκόμενους οργανισμούς και ΜΚΟ. Οση όμως αισιοδοξία προκαλεί η σύνθεση της Επιτροπής, άλλη τόση απαισιοδοξία δημιουργούν τα πραγματικά δεδομένα. Κατ’ αρχήν ο διάλογος για τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση» του συστήματος πολιτικού ασύλου ξεκινά χωρίς προϋπολογισμό... Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι προέκυπτε ένας εξαιρετικός σχεδιασμός στα πρότυπα της Ε.Ε., είναι πιθανό να «σκοντάψει» στα χρήματα.
Μιλώντας παλιότερα στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζακ Μπαρό είχε υποσχεθεί την αμέριστη οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «αν η Ελλάδα αποφασίσει πραγματικά να αποκτήσει σύστημα ασύλου... διότι δεν διαθέτει καν σύστημα». Ομως, ένα σύστημα δεν μπορεί να «στηθεί» με την προοπτική χρημάτων που θα έρθουν στο μέλλον. Αποτελεσματικό σύστημα ασύλου σημαίνει προσθήκη στον προϋπολογισμό ειδικού κωδικού για μισθούς δεκάδων κοινωνικών επιστημόνων και εξειδικευμένων στο προσφυγικό. Σημαίνει υπηρεσία τεκμηρίωσης πληροφοριών από τις χώρες καταγωγής για το τι συμβαίνει εκεί ανά πάσα στιγμή. Σημαίνει συνεχής εκπαίδευση και διαχείριση ευάλωτων ομάδων. Δεύτερον, από το έγγραφο εργασίας που παρέδωσε χθες το υπουργείο γίνεται σαφές ότι πρόθεσή του είναι να μην αλλάξει κάτι ουσιαστικό στη διαδικασία ελέγχου της ταυτότητας των αλλοδαπών που εισέρχονται στη χώρα χωρίς χαρτιά.
H ταυτοποίηση
Σύμφωνα με την πρόταση, η διαδικασία ταυτοποίησης παραμένει αστυνομικό καθήκον (εξακρίβωση δρομολογίου, εθνικότητας, ενημέρωση, αιτήματα ασύλου) στο οποίο καλούνται να συντρέχουν και άλλοι φορείς. Αρα, απορρίπτεται έμμεσα το πάγιο αίτημα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περί «διακριτής, υπηρεσιακής μονάδας στο πλαίσιο ενός υπουργείου (κατά προτίμηση του Εσωτερικών)».
Τρίτον, είναι ελάχιστος ο χρόνος που έχει δοθεί στην Επιτροπή προκειμένου να «μεταρρυθμίσει» το άσυλο. Μόλις 10 εργάσιμες ημέρες είναι ελάχιστος χρόνος για τις τέσσερις υπεπιτροπές που συγκροτήθηκαν και θα ασχοληθούν με ποιο τρόπο θα εξετάζονται τα αιτήματα σε α΄ βαθμό, σε β΄ βαθμό, πώς θα διευθετηθεί το θέμα των 45.000 εκκρεμών υποθέσεων και όσων έχουν βρεθεί στη μεταβατική περίοδο του Π.Δ. του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη και, τέλος, ποιες θα είναι οι ανάγκες της νέας υπηρεσίας σε υλικοτεχνική υποδομή.
Το επιχείρημα ότι κανένα άλλο υπουργείο, εκτός από το Προστασίας του Πολίτη, δεν διαθέτει δομή για την υποστήριξη ενός συστήματος εξέτασης αιτημάτων πολιτικού ασύλου δεν στερείται αλήθειας.
Εξίσου, το αίτημα για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής –όπως τόσες που έχουν δημιουργηθεί– δεν είναι απραγματοποίητο. Κατά τ’ άλλα, ο υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «τις τελευταίες ημέρες, με μια διακλαδική επιχειρησιακή προετοιμασία, προχωρούμε στη θωράκιση των συνόρων τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο. Κυρίως στην έξοδο». Εάν, όμως, η χώρα μας δεν δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα πολιτικού ασύλου, τότε θα εγκλωβίσει τους διερχόμενους και θα κινδυνέψει να γίνει αυτό που απεύχεται για την ίδια η Τουρκία: «στρατόπεδο προσφύγων».
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009
Μεταρρύθμιση για το άσυλο, χωρίς χρήματα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου