Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ενίσταται η Αρχή Δεδομένων στον ρόλο ΑΣΕΠ

Η κυβέρνηση επιμένει να υπαχθούν οι προσλήψεις προσωπικού στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τη Βουλή και τις ανεξάρτητες αρχές, στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ, γνωστοποίησε χθες το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης. Είχαν προηγηθεί ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που εξέφρασε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) κ. Χρ. Γεραρής, με επιστολή του προς τον υπουργό, ενώ το έγγραφο έφθασε χθες και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Οσον αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Γεραρής σημειώνει ότι από τον συνδυασμό των άρθρων 35 και 103 του Συντάγματος προκύπτει ότι η πρόσληψη των υπαλλήλων της Π.Δ. δεν υπάγεται στον ΑΣΕΠ και ο διορισμός γίνεται με πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, που δεν συνυπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό.

Ο κ. Ραγκούσης μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι το προσωπικό της Προεδρίας ουδέποτε ήταν μόνιμο, αλλά με τη νέα ρύθμιση αν γίνει ποτέ πρόσληψη μονίμου προσωπικού θα γίνει από το ΑΣΕΠ, όπως έχει συμφωνήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οσον αφορά τη Βουλή, αναφέρεται στον Κανονισμό του Σώματος και επικαλείται το βιβλίο Συνταγματικού Δικαίου του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ότι ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να θεσπίζει, τροποποιεί ή προσθέτει διατάξεις στον Κανονισμό. Αρα, θα πρέπει να προηγηθεί τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, όπως είχε επισημάνει μιλώντας επί του νομοσχεδίου και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Ραγκούσης συμφώνησε ότι η διάταξη που θα νομοθετηθεί θα ενεργοποιηθεί έπειτα από αλλαγή του Κανονισμού.

Επικαλείται επίσης ο κ. Γεραρής λόγους σεβασμού και ανεξαρτησίας κάθε Αρχής και εξυπηρέτηση των ειδικών αναγκών τους για να επισημάνει ότι ο νομοθέτης δεν θέλησε να υπαγάγει μετά την τελευταία αναθεώρηση την επιλογή του προσωπικού των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών στη διαδικασία ΑΣΕΠ. Ο υπουργός διεφώνησε και είπε ότι δεν αμφισβητείται η ανεξαρτησία των Επιτροπών, αλλά οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ.

Μιλώντας, εξάλλου, στην Επιτροπή Θεσμών ο κ. Γεραρής τάχθηκε υπέρ της ταχείας καταστροφής των ηλεκτρονικών αρχείων, μέσω των οποίων υποβλήθηκαν τα βιογραφικά σημειώματα των 23.000 υποψηφίων για τις θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων, αφ’ ης στιγμής ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής.

Τέλος, σε ερώτηση του κ. Παυλόπουλου ο κ. Γεραρής είπε ότι η ΑΠΔΠΧ δεν αντιτίθεται στη χρήση καμερών σε δημόσιους χώρους υπό προϋποθέσεις.

  • Φωτης Καλλιαγκοπουλος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου