Η κρίση και οι διεθνείς πιέσεις, μαζί με τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, καθιστούν επιτακτική τη λήψη αποφάσεων. «Οι 100 ημέρες τελείωσαν πρόωρα», δηλώνουν στελέχη και χτυπούν καμπανάκι
«Οι 100 μέρες τελείωσαν πρόωρα», δηλώνουν τώρα στην κυβέρνηση, καθώς όλο και περισσότεροι στο Μέγαρο Μαξίμου και στα υπουργεία αντιλαμβάνονται ότι το επιχείρημα «υλοποιούμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις» έχει ήδη ξεπεραστεί από τη μετεκλογική πραγματικότητα.
Οσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος, προειδοποιούν πως «τα χρονικά περιθώρια για κινήσεις ουσίας στενεύουν ασφυκτικά. Η κοινή γνώμη έχει αρχίσει να δυσανασχετεί. Το πολιτικό κεφάλαιο της νίκης με 10 ποσοστιαίες μονάδες εξαντλείται ταχύτατα».
Γιατί, κακά τα ψέματα, μέτρα χωρίς πρακτικό αντίκρισμα για τους πολίτες, όπως οι γενικοί γραμματείς και η διαβούλευση στο Διαδίκτυο, δεν μπορούν να μασκάρουν τα σοβαρά προβλήματα στην Οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία και σε κάθε τομέα της σύγχρονης ελληνικής καθημερινότητας.
Η Ευρώπη, σε όλες της τις εκφάνσεις -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρηματοοικονομικοί οίκοι, διεθνή ΜΜΕ- αμφισβητεί ευθέως την πρόθεση και τη δυνατότητα της χώρας μας να αντεπεξέλθει στην κρίση. Σενάρια για αγορά του χρέους από αμερικανικό οίκο ή για δανεισμό από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου ή την Κίνα απλώς... διασκεδάζουν τους επιτελείς των Βρυξελλών, που ετοιμάζονται για την επιβολή μέτρων σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Παρ όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει τεθεί σε συναγερμό, αμυνόμενη πίσω από την καταγγελία σεναρίων κερδοσκοπίας. Με αυτή τη βάση συνεχίζει τις δικές της προτεραιότητες.
Χθες έλαβε χώρα έκτακτη σύσκεψη για να ολοκληρωθεί η λίστα των γενικών γραμματέων και σήμερα θα συνεδριάσει στην Ιπποκράτους το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Οσο το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει ψυχραιμία, το εξωτερικό σκηνικό επιδεινώνεται, ενώ «τρέχουν» και οι εσωτερικές ασυμμετρίες του συστήματος εξουσίας.
Ξημερώματα Δευτέρας η ΝΔ θα διαθέτει έναν «πεινασμένο» για αντιπολίτευση νέο αρχηγό και έναν ηττημένο που θα επιθυμεί να δείξει με κάθε δυνατό τρόπο ότι παραμένει μπροστάρης της παράταξης.
Ο ΛΑΟΣ θα αναζητά να βάλει ένα γκολ στα κυβερνητικά δίχτυα για να δικαιολογεί την ύπαρξή του, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς έχουν καταστήσει σαφές ότι θα ασκούν σκληρή κριτική και ίσως να διαγκωνίζονται σε αντιπολιτευτικές δράσεις.
Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα συντονισμού και διεύθυνσης του κυβερνητικού σκάφους: υπουργοί παραπονιούνται πως δεν έχουν επαφή με τον πρωθυπουργό, κυβερνητικά στελέχη προβαίνουν σε αντιφατικές και συγκρουόμενες δηλώσεις και βουλευτές διαγκωνίζονται στη διατύπωση φιλολαϊκών θέσεων καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή του οικονομικού επιτελείου.
«Είναι προφανές ότι αν τη Δευτέρα δεν θέσουμε εμείς την ατζέντα, θα το κάνουν άλλοι και από πρωταγωνιστές θα γίνουμε παρακολούθημα των εξελίξεων», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος. «Είμαστε ήδη στα βαθιά και οι άνεμοι μας σπρώχνουν σε απόκρημνη ακτή: αν δεν κολυμπήσουμε δυνατά ή θα πνιγούμε ή θα τσακιστούμε στα βράχια», ολοκληρώνει με γλαφυρό τρόπο τη θέση του.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο άλλοι έχουν την ίδια αγωνία, άλλοι θεωρούν υπερβολική την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση. Ολοι, όμως, συμφωνούν στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού πολιτικού κέντρου.
Οι πιο τολμηροί ζητούν από τον Γ. Παπανδρέου να περιορίσει τα ταξίδια του στο εξωτερικό, κυρίως όσο διαρκεί η κερδοσκοπική, όπως υποστηρίζουν, επίθεση εναντίον της Ελλάδας. «Ημασταν απόντες από τη διεθνή σκηνή, πρέπει να ξαναμπούμε στις φωτογραφίες των διεθνών σχέσεων», ανταπαντούν όσοι εκφράζουν τις θέσεις του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο θέμα.
Πρώτο βήμα
Σε κάθε περίπτωση, στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο έχουν κληθεί να συμβάλουν στον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος οι Διόσκουροι της αντιπολίτευσης, Γ. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου.
Γίνεται, έτσι, ένα πρώτο βήμα για την επαναφορά τους στον πυρήνα του πολιτικού σχεδιασμού, μέσω της δημιουργίας ενός νέου επιτελικού οργάνου που θα χαράσσει τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβερνητικής δράσης σε εβδομαδιαίο επίπεδο.
Καθίσταται προφανές και δεν διαψεύδεται ότι η εξέλιξη αυτή θα υποβιβάσει τον «πρωινό καφέ», στον οποίο αποφεύγει άλλωστε να συμμετέχει ο Γ. Παπανδρέου, σε σύσκεψη για το ωρολόγιο πρόγραμμα του πρωθυπουργού.
Το νέο όργανο θα προστεθεί στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, το κανονικό υπουργικό συμβούλιο, την Κυβερνητική Επιτροπή, το ΚΥΣΕΑ, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και τον προαναφερθέντα «πρωινό καφέ». Η διάταξη μάχης γίνεται ακόμη πιο σύνθετη, αν συνυπολογιστούν τα κομματικά όργανα, Εθνικό Συμβούλιο, Πολιτικό Συμβούλιο, εκλογική επιτροπή για τις τοπικές εκλογές κ.ο.κ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ, ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου