Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ελλάδα, Αλβανία και ΠΓΔΜ υπογράφουν συμφωνία στις 2 Φεβρουαρίου για τις Πρέσπες


Eurokinissi
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση

Στην υπογραφή συμφωνίας στις 2 Φεβρουαρίου 2010 πρόκειται να προχωρήσουν η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ σχετικά με την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών, σύμφωνα με την κοινή δήλωση στην οποία προχώρησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι, μετά την άτυπη τριμερή συνάντησή τους στην Πύλη Πρεσπών, συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία - πρόσκληση της Ελλάδας.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις χώρες δεσμεύονται για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς τους συνεργασίας, προκειμένου να ενταθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, να προληφθεί, ελεγχθεί και μειωθεί η ρύπανση που επηρεάζει την περιοχή των Πρεσπών, να προστατευθούν οι εδαφικοί πόροι από τη διάβρωση και την υποβάθμιση και να προστατευθεί, διατηρηθεί και προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής, πάντα στα πλαίσια και με βάση την εδαφική ακεραιότητα, το κοινό όφελος και την καλή πίστη.

Επίσης, στην κοινή δήλωση των τριών πρωθυπουργών υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων και η ένθερμη στήριξή τους σε μια συμφωνία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη.

Τα κύρια σημεία της κοινής δήλωσης των τριών πρωθυπουργών θα κοινοποιηθούν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος επίτροπο της ΕΕ και τον πρωθυπουργό της Δανίας, όπου θα φιλοξενηθεί η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο.

Για την ονομασία

Εν τω μεταξύ, η συνάντηση των Πρεσπών είχε και ένα παράλληλο ενδιαφέρον, αυτό της συνάντησης μεταξύ Παπανδρέου και Γκρουέφσκι, όπου αναμενόταν να γίνει αναφορά και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που επέβαλε την εθνική κόκκινη γραμμή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Ευρωβουλής, που προτείνει να δοθεί στη γείτονα ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο, ανεξαρτήτως λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Τόνισε δε ότι «η πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μόνο μέσα από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας τους».

«Ακόμα και να υπάρχει συζήτηση, οι διαπραγματεύσεις γίνονται αυστηρά μέσα από το γνωστό πλαίσιο του ΟΗΕ και έτσι προχωράμε» ανέφερε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά με το αν θα συζητηθεί το ζήτημα της ονομασίας ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και τον κ. Γκρούεφσκι, κατά τη συνάντηση στις Πρέσπες.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ στην ΠΓΔΜ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης ανεπίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Μετά τη συνάντηση, ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμά του στην ηγεσία της ΠΓΔΜ, ο κ. Μπιλντ απάντησε: «Συζητήσαμε για την προοπτική της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης όλης της περιοχής. Χθές ήμουν στην Κωνσταντινούπολη και ως εκ τούτου είναι φυσικό να περάσω και από εδώ».

Στο ερώτημα ποιες είναι οι προσδοκίες των Βρυξελλών σχετικά με τη συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, ο Σουηδός υπουργός δήλωσε: «Δεν ξέρω. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους ίδιους. Νομίζω πως είναι καλό το ότι συναντώνται. Εκεί θα βρίσκεται και ο κ. Μπερίσα. Θα συζητήσουν για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, ενώ στο τραπέζι θα υπάρχουν και άλλα θέματα. Νομίζω πως είναι καλό το ότι διαμορφώνεται μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία».

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν στην επερχόμενη περίοδο δεν σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία που αφορά το ζήτημα του ονόματος, ο Κ.Μπιλντ δήλωσε: «Νομίζω πως αυτό εξαρτάται άμεσα από τους πρωθυπουργούς Παπανδρέου και Γκρούεφσκι να εξετάσουν αν υπάρχει δυνατότητα για πρόοδο. Εγώ πιστεύω πως υπάρχει, αλλά αυτό είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ των δύο και ως εκ τούτου δεν είναι δική μου δουλειά να έχω άποψη σχετικά με το πώς θα σημειώσουν πρόοδο».

Ο κ. Μπιλντ, ερωτηθείς αν έχει εγγυήσεις από την ηγεσία της γείτονος ότι θα καταστεί ελαστική όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος, δήλωσε ότι: «Αυτό θα εξαρτηθεί από τους πρωθυπουργούς κ. Γκρούεφσκι και Παπανδρέου. Είναι καλό το ότι συναντώνται. Προφανώς υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να εξετασθούν και δεν είναι μόνον αυτό. Αυτές είναι γείτονες χώρες και αναπτύσσουμε περιφερειακή συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής και έτσι οι συναντήσεις είναι πάντοτε καλές. Να δούμε τί θα επιτύχουν».

Στο ερώτημα αν διαφαίνεται νέο βέτο, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πρόοδος, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Όχι. Δεν πιστεύω ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου