Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Στις 13.000 υπολογίζονται οι συμβάσεις Σταζ που λήγουν ως το τέλος του 2010

  • Στη Βουλή η κόντρα

Από σήμερα και έως το τέλος του 2010 λήγουν οι συμβάσεις μαθητείας στα προγράμματα Σταζ 13.000 περίπου ατόμων, ενώ έληξαν άλλων 645 απασχολούμενων από τις 15 Οκτωβρίου έως σήμερα, ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κ.Αϊβαλιώτη.

Ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι αυτοί οι αριθμοί προκύπτουν από στοιχεία του ΟΑΕΔ, «ελέγχονται όμως» καθώς από τις εποπτευόμενες υπηρεσίες του υπουργείου φαίνεται ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Ακόμη ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των σταζιέρ (χωρίς να υπολογίζονται εκείνοι που συνήψαν συμβάσεις προεκλογικά) υπολογίζεται στους 23.000, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε παράδοξο να ερωτάται αυτή η κυβέρνηση για την πρακτική έξι ετών. «Ο συγκάτοικος -είπε προς τον ερωτώντα βουλευτή- έφυγε από την πολυκατοικία και άφησε απλήρωτα κοινόχρηστα». Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι έχει ευθύνη το πολιτικό σύστημα για το φαινόμενο αυτό, όμως, όπως ανέφερε, «είχαμε πει ότι τελειώσαμε με αυτό και δώσαμε ως αντιπολίτευση την στήριξή μας».

«Η ΝΔ το συνέχισε» είπε και διερωτήθηκε πως γίνεται μια σχέση μαθητείας, εξ ορισμού βραχύβια, είτε έχει να κάνει με τον ιδιωτικό τομέα είτε έχει να κάνει με τον δημόσιο, πως την σχεδίασαν 18μηνη και την εξάπλωσαν σε όλο τον δημόσιο τομέα και την ανανέωσαν για τα ίδια πρόσωπα; «Ήταν πολύ πονηρή η τακτική της ΝΔ και απορώ με τι πρόσωπο έρχεται σήμερα στη Βουλή να μας ασκήσει κριτική» είπε ο κ. Λοβέρδος.

«Δυσκολεύομαι να κατανοήσω τα όσα υπαινίσσεστε σήμερα ότι δεν θα πληρωθούν όσοι δούλεψαν. Εσείς λέγατε ότι δεν μπορείς να διώξεις όποιον έχει 24 μήνες. Δούλεψε το βαθύ ΠΑΣΟΚ» είπε ο ερωτών βουλευτής και χαρακτήρισε «κατάφωρη αδικία» αυτό που συμβαίνει σήμερα με τόσους χιλιάδες νέους («δεξιούς» όπως είπε) όταν «εσείς καλοβολέψατε 2.400 συμβασιούχους». Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα για το θέμα αυτό βρίσκεται αντιμέτωπη με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ρώτησε πόσα κονδύλια χάνονται από την παύση της χρηματοδότησης των Σταζ.

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων καλύπτονται από εθνικούς πόρους, λίγα δε εξ αυτών είναι συγχρηματοδοτούμενα. Εξήγησε ότι δεν υπάρχει σε εκκρεμότητα για το 2009 άλλο κομμάτι του επιχειρησιακού σχεδίου ώστε η χώρα να χάνει πόρους. [ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου