Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Παπακωνσταντίνου: Η χαμένη αξιοπιστία και οι κερδοσκόποι φταίνε για τις αναταράξεις

Μικρότερος ο δανεισμός το 2010 σε σχέση με το 2009

  • TA NEA: 27/11/2009 14:19
Οι αναταράξεις στις αγορές είναι απόρροια της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και απόρροια κερδοσκοπικών κινήσεων, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Aυτή την αξιοπιστία τη χτίζουμε μέρα μέρα με τις πρωτοβουλίες μας, τόνισε και υποστήριξε πως οι αναταράξεις στις αγορές δεν επηρεάζουν το ελληνικό δημόσιο το οποίο δεν έχει άμεσα δανειακές ανάγκες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέδωσε τις έντονες αναταράξεις που παρατηρούνται στις τελευταίες εβδομάδες στα κρατικά ομόλογα και τη χρηματιστηριακή αγορά στη χαμένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας «από τις πολιτικές της ΝΔ» και τις κερδοσκοπικές κινήσεις, τονίζοντας όμως ότι αυτές οι κινήσεις δεν επηρεάζουν το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες.

Προσέθεσε επίσης ότι το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού για το 2010 θα είναι μικρότερο του 2009 ενώ, αναφερόμενος στις εκθέσεις των διεθνών οίκων ανέφερε ότι υπάρχουν αρνητικές και θετικές εκθέσεις για τα προβλήματα της οικονομίας που δεν είναι σημερινά, αλλά έχουν βάθος, και σχολίασε ότι οι εκθέσεις κάποιων χρηματοοικονομικών οίκων δεν αξιολογούν αντικειμενικά τα προβλήματα που υπάρχουν.

Οι προσπάθειες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων ξεκινούν τώρα και θα έχουν συνέπεια με διπλό στόχο, ανέφερε: πρώτον, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και δεύτερον, την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για την αύξηση των περιθωρίων των επιτοκίων (spreads) στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι το διάστημα αυτό τα spreads έχουν ανέβει σε όλες τις χώρες που μοιάζουν με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, στο τέλος του χρόνου πολλοί επενδυτικοί οίκοι κλείνουν θέσεις.

Αναφερόμενος, στο γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι υπάρχει σχέδιο και αποφασιστικότητα και γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις για να στηριχθούν η ανάπτυξη και τα εισοδήματα, καθώς και, παράλληλα, να εμπεδωθούν υγιή δημοσιονομικά.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι στο πλαίσιο αυτό, άρχισε ήδη διάλογος για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, τις επόμενες ημέρες αρχίζει ευρύς διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ενώ τα υπουργεία άρχισαν προσπάθειες για την περιστολή των δημοσίων δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου