Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης με δραστικά και ευρέος φάσματος μέτρα τριετούς διάρκειας και «διορθώσεις» στον νέο προϋπολογισμό θέτει σε εφαρμογή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών και των Βρυξελλών.
Το σχέδιο προβλέπει επιπλέον περικοπές σε όλες τις δαπάνες πλην μισθών και συντάξεων με επανεξέτασή τους από μηδενική βάση, ανακατανομές του προσωπικού με επιστροφή των αποσπασμένων υπαλλήλων στην οργανική τους θέση, ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, θέσπιση νέων αυστηρότερων τεκμηρίων διαβίωσης και πόθεν έσχες, τσουχτερές ποινές για φοροδιαφυγή, κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών καθώς και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Στην κυβέρνηση αναζητούν τώρα επιπλέον 1 δισ. ευρώ από πρόσθετες περικοπές δαπανών το 2010 και άλλα 14 δισ. ευρώ το 2011 και 2012 για να πέσει το έλλειμμα κάτω από την κόκκινη γραμμή του 3%.
Αυτό σημαίνει ότι η προσαρμογή θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, το 2011, δεν θα υπάρχουν μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες και έκτακτα φορολογικά έσοδα και συνεπώς η προσαρμογή των περίπου 7 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιτευχθεί με πρόσθετα μέτρα από περιστολή δαπανών και αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Εξοικονόμηση πόρων επιπλέον 7 δισ. ευρώ απαιτείται για το 2012 για να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση, σύμφωνα με τις κοινοτικές επιταγές.
Συναγερμός Χαρακτηριστικό της κατάστασης συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο είναι η φράση στελέχους του «τρέχουμε να προλάβουμε τον χρόνο και να αποτρέψουμε εξελίξεις και περιπέτειες με επώδυνες συνέπειες για τη χώρα και για αυτό προχωράμε στην εφαρμογή μέτρων αμέσου απόδοσης και δραστικού αποτελέσματος»
Υπό τα δεδομένα αυτά η κυβερνητική γραμμή πλεύσης είναι τριετής λιτότητα στο Δημόσιο, με σφίξιμο των μισθολογικών δαπανών και κοινωνικών δαπανών, αναδιανομή των φορολογικών βαρών, με ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων και επιβάρυνση για τους έχοντες και κατέχοντες.
Επιπρόσθετα, προωθείται η ανασυγκρότηση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού και καθιέρωση νέου πλέγματος αντικειμενικών τεκμηρίων διαβίωσης και αγοράς περιουσιακών στοιχείων για τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης.
Ολα αυτά σε επίπεδο αριθμών και στατιστικών μεγεθών θα αποτυπωθούν στο επικαιροποιημένο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί στην Κομισιόν στο τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου και το οποίο θεωρείται το κλειδί για τον χρόνο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% που θα δώσουν στη χώρα μας οι Βρυξέλλες
2010-2013
«Παγώνουν» οι μισθοί πάνω από τις 2.000 ευρώΤο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με την Κομισιόν, πρέπει να πέσει στις δαπάνες. Στο πλαίσιο αυτό στον προϋπολογισμό του 2010 θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση το σύνολο των κονδυλίων κωδικό προς κωδικό, ακόμα και εκείνων που αφορού μισθούς.
Με βάση αυτή την αρχή ο προϋπολογισμός θα αρχίσει να καταρτίζεται από τον Ιανουάριο και για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθούν επιτροπές υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα περάσουν από κόσκινο όλες τις δαπάνες. Επίσης καθιερώνεται μηνιαία παρακολούθηση με αυστηρά κριτήρια για την αποδοτικότητα και τη σκοπιμότητα όλων των πιστώσεων που εκταμιεύονται από τον προϋπολογισμό προς τα υπουργεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους φορείς και οργανισμούς και τις ΔΕΚΟ.
Τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν, μεταξύ άλλων:
- Πενιχρές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις σε βάθος τριετίας, με ταυτόχρονα πάγωμα των αποδοχών πάνω από 2.000 ευρώ, στις οποίες δεν θα περιλαμβάνονται μόνο ο βασικός μισθός αλλά και κάποια επιδόματα.
- Θα περιοριστουν εάν δεν καταργηθούν οι έκτακτες αποδοχές για υπερωρίες, έξοδα κίνησης και άλλες αποζημιώσεις σε όλο τον δημόσιο τομέα.
- Θα ανασταλουν οι προσλήψεις και η κάλυψη των κενών θέσεων σε νευραλγικούς τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία, θα γίνει άρση των αποσπάσεων και επαναφορά του προσωπικού στην αρχική θέση εργασίας.
- «Πρώτα θα γίνει ορθολογικότερη κατανομή των υπαλλήλων και ύστερα θα μετρήσουμε τις κενές οργανικές θέσεις, έλεγε στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί αυστηρά και με θρησκευτική ευλάβεια η αρχή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Προϋπολογισμός
Διορθωτικές κινήσεις με το πιστόλι στον κρόταφοΥπό το βάρος των υπέρογκων ελλειμμάτων και του χρέους και τον καταιγισμό των αρνητικών εκθέσεων διεθνών οργανισμών, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου στρέφονται πλέον σε εμπλουτισμό και διεύρυνση του πακέτου των πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Με το πιστόλι του χρόνου στον κρόταφο» επανεξετάζουν ακόμη και υπεσχημένες εξαγγελίες, καθώς και προβλέψεις που έχουν εγγραφεί στον νέο προϋπολογισμό και αφορούν τη μισθολογική πολιτική, τα κονδύλια για επιχορηγήσεις ακόμη και το πακέτο των κοινωνικών παροχών.
«Αν δεν ληφθούν τώρα σκληρές αποφάσεις, θα βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού και ξένα κέντρα και αρχές θα μας επιβάλλουν επώδυνα μέτρα, εφιαλτικό σενάριο που μας κάνει να τρέμουμε στην ιδέα του», έλεγε ο ίδιος παράγοντας, προσθέτοντας με νόημα ότι «ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων για το πάγωμα αποδοχών πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα, αλλά δείτε τι συμβαίνει στην Ιρλανδία όπου η κυβέρνηση μείωσε μεμιάς κατά 15% τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο».
ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ
«Τρέχουν» οι φοροανατροπέςΣύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η υλοποίηση των νέων μέτρων στη φορολογία και στις δαπάνες του Δημοσίου θα ξετυλιχθεί το αργότερο μέχρι την άνοιξη, έτσι ώστε να δοθούν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές και στους εταίρους μας.
Βασικός γνώμονας στο Φορολογικό είναι οι πιο εκτεταμένες και βαθύτερες ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων. Υπό τη δημοσιονομική πίεση ορισμένοι προτείνουν η αύξηση της φορολογίας να αρχίζει από τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ και η επιβάρυνση να κλιμακώνεται.
Για τα ακίνητα, ένα από τα σενάρια προβλέπει ότι ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ να αφορά αξίες στην περιοχή των 400.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και πρόταση το αφορολόγητο να είναι χαμηλότερο, αφού εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία.
Μελετάται η καθιέρωση νέας λίστας τεκμηρίων διαβίωσης εμπλουτισμένης με όλες τις δαπάνες που αφορούν τα βασικά έξοδα για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, τη συντήρηση αυτοκινήτων, τους τόκους των πάσης φύσεως δανείων, την κατοχή ακινήτων, τα ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια, το υπηρετικό προσωπικό κ.ά.
Με βάση τις δαπάνες διαβίωσης θα προσδιορίζεται το κόστος διαβίωσης και θα αντιπαραβάλλεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα για να εντοπισθούν περιπτώσεις μαύρου χρήματος. Τέλος θα μπει μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές μέσω της ολοσχερούς κατάργησης δεκάδων από αυτές που θεωρούνται χαριστικές και άνευ οικονομικού και κοινωνικού αντικρίσματος καθώς και μέσω της σύνδεσης των αφορολόγητων δαπανών με το ύψος του εισοδήματος.
- ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ, ΕΘΝΟΣ, 29/11/2009
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009
Σχέδιο SOS για την οικονομία
Ετικέτες
Βρυξέλλες,
Ελλείμματα,
Παπακωνσταντίνου Γιώργος,
Προϋπολογισμός
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου