Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Κυβερνητική ικανοποίηση για τον εμβολιασμό

  • Ωστόσο, εντείνεται η ανησυχία του κόσμου, μετά τους θανάτους να έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ομαλά εξελίσσεται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο για τη νέα γρίπη, που άρχισε σήμερα το πρωί και αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Μέχρι το μεσημέρι και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η υπουργός Υγείας, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχαν εμβολιαστεί 6.500 άτομα.

Ικανοποιητικός φαίνεται ότι είναι και ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών που εμβολιάζονται, καθώς τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 13.406 γιατροί είχαν εμβολιαστεί σε όλη τη χώρα, ενώ συνεχίζεται η προσέλευσή τους. Αμεση προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας είναι να ανοίξουν 95 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για να δημιουργηθούν άλλα 54 και να λειτουργήσουν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η υπουργός Υγείας είπε ότι σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα προχωρήσει η διαδικασία για την πρόσληψη 300 ατόμων κυρίως νοσηλευτών εκτάκτως, ενώ όπως ανακοίνωσε, μέσα στο 2010 θα προσληφθούν 1.000 γιατροί και 2.000 νοσηλευτές. Η υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι υπάρχει σκέψη να επεκταθούν τα εργαστήρια που κάνουν το τεστ για τη νέα γρίπη και ερωτηθείσα για τη μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης, η οποία φαίνεται να καταγράφεται σε χώρες της Ευρώπης, είπε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, αλλά διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό στη χώρα μας.

Οπως έγινε γνωστό σήμερα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί σε δεκαέξι χώρες 65 εκατομμύρια άνθρωποι με το νέο εμβόλιο, χωρίς να έχουν παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα ή παρενέργειες.

Θάνατοι ατόμων με γρίπη

Έχασε τη μάχη για τη ζωή το 11χρονο κοριτσάκι, που νόσησε από το νέο ιό γρίπης Α(Η1Ν1) και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Παρουσίασε πολυοργανική ανεπάρκεια, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΕΠΥ. Νωρίτερα, δύο ακόμη άνθρωποι που νοσηλεύονταν με σοβαρές παθήσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ταυτοχρόνως είχαν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης, εξέπνευσαν.

Πρόκειται για έναν 16χρονο που νοσηλευόταν με ανοσοκαταστολή και έναν 70χρονο που παρουσίασε βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και καρδιακή ανακοπή. Και στους δύο ασθενείς συνυπήρχε η ίωση από τον ιό Η1Ν1.

Στο μεταξύ, διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν και άλλοι ασθενείς, ανάμεσά τους ένα αγόρι 7,5 ετών το οποίο εμφάνισε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. «Προσπαθούμε, ελπίζουμε να μπορέσει να ανανήψει. Ο 7χρονος πήγε στο νοσοκομείο με κάποια αναιμία που δεν εξηγείται και θρομβοπενία. Έκανε βαρύ αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Εξετάζεται αν αυτό το σύνδρομο είναι λόγω του ιού ή αν είχε κάποια άλλο νόσημα το οποίο δεν το ξέρανε» δήλωσε η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά.

Εμβολιασμός με επιφυλάξεις

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η αμφιβολία ως προς το εμβόλιο παραμένει, ακόμα και σε άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες «ευπαθείς» ομάδες, αφού το 53,3% δηλώνουν ότι δε θα εμβολιαστούν. Πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια χρειάζεται για να πεισθούν οι γυναίκες, ηλικίας 30-64 ετών, που σύμφωνα με την έρευνα αποτελούν τον «σκληρό» πυρήνα όσων αρνούνται να εμβολιαστούν γιατί δεν πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές (72,6% των γυναικών απάντησαν ότι δεν προτίθενται να εμβολιαστούν και προβάλλουν λόγους ασφαλείας του εμβολίου).

Με προβλήματα ο εμβολιασμός στη Θεσσαλονίκη

Με αρκετά προβλήματα άρχισαν σήμερα οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων για τη νέα γρίπη. «Σε πολλές περιοχές δεν έχουν πάει τα εμβόλια, πιθανόν λόγω καθυστέρησης της μεταφορικής εταιρείας.Πιστεύω ότι μέσα σε δύο μέρες θα γίνουν οι εμβολιασμοί παντού, σε όλον τον πληθυσμό» επισήμανε η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά. Παράλληλα ανέφερε ότι ακόμη και τα υγιή άτομα που θέλουν να εμβολιαστούν για κάποιους λόγους έχουν το δικαίωμα να πάνε στο νοσοκομείο και να εμβολιαστούν και ότι κανείς δεν μπορεί να τους φέρει αντίρρηση.

Η κ. Λεπτοκαρίδου χαρακτήρισε εγκληματικά λυπηρό το γεγονός ότι νοσηλευτές και γιατροί, που δουλεύουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σε ογκολογικές κλινικές και σε παιδιατρικές κλινικές εξακολουθούν να μην κάνουν το εμβόλιο. «Το θεωρώ εγκληματική αμέλεια» τόνισε και πρόσθεσε: «Το υπουργείο θα πρέπει να πάρει κάποια απόφαση και να ελέγχει ποιοι είναι αυτοί που αρνούνται και ποιος είναι ο λόγος, αν δηλαδή είναι λόγος υγείας, διότι πλέον θα πρέπει να δούμε και το κοινωνικό κόστος που έχει η στάση μας αυτή».

Καλή χαρακτήρισε την προσέλευση των πολιτών προς εμβολιασμό, ο διοικητής του Νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος Ματθαίος Τσούγκας, τονίζοντας ότι έχει δει ανθρώπους να πεθαίνουν από τον ιό της γρίπης έχοντας όμως και κάποια άλλα προβλήματα, ενώ δεν έχει διαπιστώσει ούτε μία ανεπιθύμητη ενέργεια και δράση του εμβολίου. Πρόσθεσε ακόμη ότι όλοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο εκτός από εκείνους που έχουν αλλεργία στο αυγό.

Ικανοποιητική, παρά τις αντιδράσεις και τους ενδοιασμούς, χαρακτήρισε την προσέλευση των πολιτών για εμβολιασμό η διευθύντρια ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας Γλύκα Βλαχογιάννη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω της νέα γρίπης

«Το συγκεκριμένο εμβόλιο γίνεται με την ίδια τεχνική που γίνεται κάθε χρόνο το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, διότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης είναι κάθε χρόνο διαφορετικό καθόσον αφορά το στέλεχος για το οποίο υπήρχε επιδημία την προηγούμενη χρονιά. Δεν βρίσκω το λόγο γιατί για εκείνο δεν γίνεται θόρυβος και γίνεται για το συγκεκριμένο που είναι φτιαγμένο με την ίδια τεχνική. Μήπως γιατί το άλλο το πληρώνουν κι αυτό όχι;» ανέφερε η κ Βλαχογιάννη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ

Η κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου και η κ. Φ. Γεννηματά


Eμβολιασμός των ευπαθών ομάδων με την υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για προσέλευση 6.500 ατόμων. Εντείνεται η ανησυχία, λόγω των πρόσφατων θανάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου