Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΝ: διχάζουν πορεία, ασφαλιστικό

  • Του Σπυρου Kαραλη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27/11/2009

Kοινωνική έκρηξη και εργατικό «Δεκέμβριο» προέβλεψε ο κ. Αλ. Αλαβάνος και εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, δίνοντας παράλληλα το στίγμα που θα κινηθεί η απογευματινή του ομιλία στην 3η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, στον ΣΥΝ η απόφαση για συμμετοχή ή μη στην πορεία για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου που διοργανώνει το Δίκτυο, καθώς επίσης η στάση του κόμματος στο ασφαλιστικό και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, συνθέτουν μια εκρηκτική κατάσταση με εκ διαμέτρου διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωκομματικό πεδίο.

Την ανάγκη διατήρησης του ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικής συμμαχίας αυτόνομων κομμάτων επισήμανε με γραπτή του δήλωση ο κ. Φ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι η προγραμματική θέση θα πρέπει να συνίσταται στην αρχή της αριστερής, προγραμματικής αντιπολίτευσης.

«Να μη συμμετάσχει ο ΣΥΝ σε συγκέντρωση υπεραριστερών με άγνωστο περιεχόμενο και άδηλη στόχευση» (Κανάλι 1) ζήτησε το μέλος της ΚΠΕ κ. Δ. Χατζησωκράτης.

Αίσθηση προκαλεί και η τοποθέτηση του κ. Παν. Λαφαζάνη για το ασφαλιστικό, καθώς τόνισε ότι ο ΣΥΝ δεν έχει κανέναν λόγο να πάει σε έναν προσχηματικό διάλογο, ενώ απέφυγε να καταδικάσει την παρεμπόδιση των προεδρείων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από μέλη του ΠΑΜΕ. «Το ΚΚΕ κάνει τις επιλογές του. Δεν θέλω να το σχολιάσω, καθώς φοβάμαι ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί πάει σε άλλη κατεύθυνση. Δηλαδή, μην αντιδράτε, όταν γίνεται διάλογος να προσέρχεστε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια διαμαρτυρία έστω και έντονη», είπε (Κανάλι 1).

Η συγκεκριμένη αποστροφή του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε αντιδιαστολή με προηγούμενες αναφορές του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα που καυτηρίαζε την απόφαση του ΚΚΕ να μη συμμετάσχει και να παρεμποδίσει τον διάλογο για το θέμα. Πάντως, χθες, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σε ημερίδα για το ασφαλιστικό στη Βουλή, προανήγγειλε ουσιαστικά πιο δυναμική αντίδραση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση καλά θα κάνει να θυμάται τη δεινή ήττα της κυβέρνησης Σημίτη όταν επιχειρήθηκε η προώθηση των μέτρων Γιαννίτση.

Δηλώσεις Αλαβάνου

«Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας τον παριστάνουν ο Μπαρόζο, ο Τρισέ, ο Αλμούνια. Αυτοί αποφασίζουν και διατάσσουν. Και η ελληνική κυβέρνηση στο όνομα ενός ευρωπαϊσμού απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις των Βρυξελλών υποτάσσεται και οδηγεί την οικονομία σε βαριά ύφεση, τους εργαζομένους σε ανεργία, τους νέους σε ματαίωση, την κοινωνία σε φτώχεια», υπογράμμισε ο κ. Αλ. Αλαβάνος μιλώντας χθες, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου κ. Αλκ. Ψιλοπούλου. Ερωτηθείς εάν η αναφορά περί ευρωπαϊσμού συνιστά μομφή και για τον ΣΥΝ, απάντησε με νόημα. «Αυτό το αφήνω σε εσάς...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου