Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Γιώργος Παπανδρέου «Χρειάζεται ουσιαστική αναδιανομή εισοδήματος»

  • Συναντήσεις σήμερα με Παρβάνοφ και Θαπατέρο
  • Η κρίση που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα δεν είναι μια απλή οικονομική κρίση είναι και κρίση οικολογική, ενεργειακή, ακόμα και δημοκρατικών θεσμών. Αυτό είναι το συμπέρασμα των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως είπε ο πρωθυπουργός από τον Άγιο Δομίνικο.


Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και στη συνέχεια, θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Θαπατέρο.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για τους λόγους αυτούς δεν αρκεί να περιμένουμε παθητικά να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση και να επανέλθουν τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση. Χρειάζεται, πρόσθεσε, να προωθηθούν τώρα τομές και μεγάλες αλλαγές για μια διαφορετική πορεία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι πρωτοπόρα στην προώθηση αυτών των αλλαγών στην οικονομία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Πρέπει να στηρίξουμε, πρόσθεσε, μια ουσιαστική αναδιανομή εισοδήματος στον πλανήτη και να προχωρήσουμε σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και σε μια νέα σχέση μεταξύ ανθρωπότητας και περιβάλλοντος.

Σε όλα αυτά η Σοσιαλιστική Διεθνής βρίσκεται στην πρωτοπορία όπως κάνει σήμερα στη Λατινική Αμερική, θα κάνει αύριο στην Κοπεγχάγη και αργότερα στη Σύνοδο των G 20 παρεμβαίνοντας σε θέματα οικονομικής κρίσης.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι παρά τα προβλήματά της σήμερα μπορεί να πρωτοπορήσει στην εμπέδωση των δημοκρατικών αντιλήψεων και των δημοκρατικών θεσμών προωθώντας τη δημοκρατική αντίληψη διακυβέρνησης, με βάση τις αξίες και τις παραδόσεις της για να βοηθηθεί η μέση οικογένεια και οι αδύναμοι πολίτες, αλλά και να εφαρμόσει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης με βάση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Η έκθεση της Διεθνούς στην Κοπεγχάγη

Τον τίτλο "Από μια οικονομία υψηλού άνθρακα σε μια κοινωνία χαμηλού άνθρακα" θα έχει η έκθεση την οποία θα παρουσιάσει η Σοσιαλιστική Διεθνής στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή που θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Κοπεγχάγη.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, που συνεδρίασε στον Άγιο Δομίνικο έλαβε σημαντικές αποφάσεις και αποφάσισε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα των προοδευτικών δυνάμεων προς την Κοπεγχάγη και τη διεθνή κοινότητα. Το μήνυμα είναι "δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υπάρξει τώρα κάτι χειροπιαστό".

Το πόρισμα αυτό, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ήταν ομόφωνο και περιέχει καινοτόμες ιδέες, που αφορούν την αλλαγή του παραγωγικού ιστού σε όλες τις χώρες, αλλά και συνολικά στον πλανήτη. Κάτι, που, όπως είπε, χρειάζεται να βρεθούν τα κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί.

Κατά τον κ. Παπανδρέου θα ήταν λάθος τόσο η αναμονή μιας ανάκαμψης της οικονομίας της χρηματαγοράς ώστε να φθάσουμε στο επίπεδο που ήμασταν πριν από την κρίση, όσο και στο αν θα κατευθυνθούν και πάλι οι επενδύσεις σε προϊόντα όπως οι φούσκες των τοξικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου αλλά και τη Σοσιαλιστική Διεθνή, πολύ μεγάλο μέρος των επενδύσεων πρέπει να κατευθυνθούν προς τις φτωχότερες χώρες, προκειμένου να επενδυθούν σε ήπιες μορφές ενέργειας αντί στο πετρέλαιο και τον άνθρακα.

Κάτι τέτοιο, όπως εξήγησε ο κ. Παπανδρέου, θα δημιουργήσει και ένα νέο μοντέλο κοινωνικών σχέσεων, μια συμμετοχική κοινωνία. Και όπως τόνισε η πρόταση της Διεθνούς είναι μια συνολική πρόταση, καθώς, όπως είπε, δεν σημαίνει κάτι αν για παράδειγμα αρχίσουν και πάλι να ανεβαίνουν οι αγορές και ύστερα από ένα διάστημα να ξαναπέσουν.

Αναφορικά με τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει διπλή παρουσία, καθώς ο ίδιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας αλλά θα εκπροσωπήσει ταυτόχρονα και τη Σοσιαλιστική Διεθνή ως πρόεδρός της.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, τί περιμένει από την Κοπεγχάγη, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι περιμένει μια πολιτική δέσμευση, η οποία καλώς να έρθει, όπως είπε, αλλά πρέπει σύντομα, πρόσθεσε, να υπάρξει και νομική δέσμευση.

Αυτά τα θέματα θα τα συζητήσει σε συνάντηση που θα έχει με τον Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο, ο οποίος επισκέπτεται, σήμερα, την Αθήνα.

Η δυσκολία ώστε να μην υπάρξει νομική δέσμευση στην Κοπεγχάγη οφείλεται κατά ένα σημαντικό μέρος σε εσωτερικές αδυναμίες του Ομπάμα, καθώς το Κογκρέσο δεν έχει πάρει ακόμα τη σχετική απόφαση. Και ο ίδιος δεν θέλει να κινηθεί όπως είχε κινηθεί ο πρόεδρος Κλίντον στο Κιότο. Σ

την παρούσα φάση, στην Κοπεγχάγη, ο κ. Παπανδρέου βλέπει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αυτοδεσμεύσεις πολλών χωρών και ίσως ένας μηχανισμός παρακολούθησης. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτοδέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι γνωστό η Ευρώπη προτιμά να φθάσει σε αυτό όταν θα είναι διατεθειμένοι να δεσμευτούν και οι υπόλοιποι.

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για την Ελλάδα και είπε ότι η χώρα μας μπορεί να είναι πίσω σε πολλά πράγματα, αλλά ταυτόχρονα έχει και πολλά περιθώρια και μπορεί να μπει στην πρωτοπορία της Πράσινης Ανάπτυξης, στην οποία θα χρησιμοποιηθεί νέα τεχνολογία.

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι χώρες οι οποίες θα είναι πρωτοπόρες σε αυτή την τεχνολογία θα είναι μπροστά και στον τομέα της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου