Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Λύση-πακέτο με βαθιές τομές ετοιμάζει η κυβέρνηση

Για «πάγωμα»- και όχι κατάργηση- του ασφαλιστικού νόμου της κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά μιλάει πλέον η κυβέρνηση κηρύσσοντας την έναρξη του διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τα όσα αφήνουν να διαφανούν κυβερνητικά στελέχη, ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα τεθούν στον διάλογο θα είναι η εισφοροδιαφυγή και οι χρωστούμενες εργοδοτικές εισφορές προς τα Ταμεία, ενώ δεν διαψεύδεται και η διάθεση για περαιτέρω συγχωνεύσεις Ταμείων.

Με τις επιλογές αυτές η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει την εκδήλωση κοινωνικών αντιδράσεων εν όψει αλλαγών στο Ασφαλιστικό, ενώ αφήνεται επίσης να εννοηθεί ότι μία από τις αναπόφευκτες ρυθμίσεις θα αφορά τη σταδιακή εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης και εν συνεχεία ότι οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν μακροχρόνια στόχευση και υπ΄ αυτή την έννοια θα θίγονται κατά κύριο λόγο οι νεότεροι εργαζόμενοι.

Πάντως η κυβέρνηση επιμένει ότι θα προσέλθει στον διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες όμως ως τώρα αποφεύγει να αποκαλύψει. Περιορίζεται μόνο σε δεσμεύσεις περί τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεών της. «Το πλαίσιο του διαλόγου το θέτει η κυβέρνηση. Ξεκινάει ο διάλογος και έπεται συνέχεια. Εμείς ανοίγουμε το θέμα του διαλόγου για το ασφαλιστικό σύστηματο οποίο έχει πάρα πολλές πτυχές και βέβαια ισχύουν και οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠαΣοΚ» είπε χθες απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.

Πάντως όλες οι ενδείξεις και τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται και από τις πιέσεις των αγορών και των Βρυξελλών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να συντμηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος του διαλόγου. Αυτή τη στιγμή δεν έχει περιγραφεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα όμως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «είναι ευνόητο ότι δεν θα υπάρχει πολύς χρόνοςπροκειμένου να υπάρχουν και αποφάσεις».

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι το Ασφαλιστικό περιγράφεται από την κυβέρνηση ως «πολύ μεγάλο ζήτημα», η σημασία του οποίου δεν επιτρέπει αποσπασματικές τοποθετήσεις αλλά λύσεις με «πάρα πολλές τομές». Κατά τον τρόπο αυτόν καθίσταται σαφές- και δεν διαψεύδεται- ότι ετοιμάζεται μια συνολική ρύθμιση σε βάθος η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επιφέρει και σημαντικές αλλαγές στο πλέγμα ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως αυτά ισχύουν σήμερα. Εν όψει όλων αυτών το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται ότι θα αναληφθεί κεντρική κυβερνητική πρωτοβουλία με τη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, της οποίας προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Οπως εκτιμάται, στη συνεδρίαση αυτή θα τεθεί και η ατζέντα των προτεραιοτήτων για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου