Η Μαρία Δαμανάκη θα είναι η επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Τα επικρατέστερα χαρτοφυλάκια για την Ελλάδα είναι τα κοινωνικά δικαιώματα, τα διευρυμένα ναυτιλιακά και οι πολιτικές ελευθερίες. Δεν αποκλείεται, πάντως, να διεκδικήσει η Ελλάδα χαρτοφυλάκιο σχετικά με την υγεία ή την παιδεία. Σε σύντομη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ο πρωθυπουργός εξέφρασε θετική άποψη για τη νέα ύπατη εκπρόσωπο κ. Κάθριν Αστον, ενώ τόνισε ότι τόσο αυτή όσο και ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Χέρμαν Φαν Ρομπάι εξελέγησαν ομόφωνα. Ο πρωθυπουργός που βρέθκε χθες στις Βρυξέλλες για την άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο είχε ως θέμα τη συζήτηση για την πρόταση προέδρου και υπάτου εκπροσώπου της Ε. Ε. χαρακτήρισε επιτυχή την ομοφωνία των σοσιαλιστών πρωθυπουργών να προτείνουν την κ. Κάθριν Αστον ως ύπατο εκπρόσωπο, η οποία και τελικώς έγινε δεκτή και από τους συντηρητικούς ομολόγους τους οι οποίοι έχουν τη συντριπτική πλειονότητα. Ο πρωθυπουργός έφθασε στις Βρυξέλλες στις 2 το μεσημέρι και λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα συναντήθηκε μαζί με τους σοσιαλιστές ομολόγους του στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Αυστρίας. Λίγο πριν από τις έξι, οπότε ξεκίνησαν και οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η Σοσιαλιστική Ομάδα της Ε. Ε. μπόρεσε να συζητήσει με ιδιαίτερη συνοχή τα θέματα των τοποθετήσεων στις σημαντικές θέσεις του ππροέδρου του Συμβουλίου και του ύπατου εκπροσώπου, του υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε.».
Ταύτιση απόψεων και ενότητα
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων και ενότητα σημαντική για το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων της ηπείρου. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης ότι οι Σοσιαλιστές επιθυμούν έναν «πρόεδρο που συμβάλλει στη συνοχή της Ευρώπης» και έναν υπουργό Εξωτερικών «που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων του πλανήτη μας».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Συνθήκη της Λισσαβώνας, η οποία, όπως είπε, «δεν έχει λύσει όλα τα προβλήματα της Ευρώπης», τη χαρακτήρισε όμως ως «ένα νέο βήμα», που θα δώσει στην Ευρώπη «μια ισχυρή και ενιαία φωνή». Το γεύμα των 27 που ακολούθησε διήρκεσε λιγότερες από δύο ώρες, χρόνος εξαιρετικά περιορισμένος για τέτοιες συζητήσεις, γεγονός το οποίο υποδηλώνει και τη διευρυμένη πολιτική συναίνεση που υπήρχε για τα δύο πρόσωπα (λαίδη Αστον και Χέρμαν Φαν Ρομπάι).
- Του απεσταλμένου μας στις Βρυξελλες Βασιλη Nεδου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20/11/2009
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009
Η κ. Δαμανάκη, νέα Eλληνίδα επίτροπος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου