Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ήξεραν για το έλλειμμα και το έκρυβαν

  • Από τον Ιούλιο η Κομισιόν προέβλεπε ότι θα ξεπεράσει το 10%
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά. ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

▅Το ενημερωτικό σημείωμα  της Κομισιόν (με ημερομηνία 2/7/2009) προς το  Εcofin πληροφορούσε ότι  στο 5μηνο ΙανουάριοςΜάιος 2009, το έλλειμμα  αποκλίνει σημαντικά από  τους στόχους και ότι αν  συνεχιστεί η τάση αυτή,  θα ξεπεράσει το 10%.

Η προηγούμενη κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνώριζαν από τις
2 Ιουλίου ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν εκτός ελέγχου και βάδιζε στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ, αλλά το αποσιωπούσαν.

Αυτό προκύπτει από ενημερωτικό σημείωμα των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Υπουργών της ευρωζώνης στις 2 Ιουλίου, το οποίο αφορά την εφαρμογή του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη λήψη των μέτρων του Ιουνίου από τον κ. Γ. Παπαθανασίου για τον περιορισμό του ελλείμματος. Όπως αναφέρει το σημείωμα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου του έτους «δείχνει να αποκλίνει σημαντικά από τους ετήσιους στόχους του προϋπολογισμού, που περιγράφονται στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας».

«Αν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του έτους», αναφέρουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν, «το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον ετήσιο επίσημο στόχο για έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης 5% του ΑΕΠ».

Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης είναι κατά κανόνα χαμηλότερο από το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που υπολογίζεται σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, καθώς μεσολαβούν τα συνήθως θετικά αποτελέσματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ασφαλιστικών ταμείων, η λεγόμενη άσπρη τρύπα. Ειδικά φέτος, πάντως, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν περίπου το ίδιο με το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς συνυπολογίστηκαν τα κρυφά χρέη των νοσοκομείων.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν τελικά τόσο απροετοίμαστη για το διψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ όσο εμφανίστηκε. Κυρίως όμως δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση γνώριζε τον εκτροχιασμό και τον συγκάλυπτε για να εξυπηρετήσει προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή δεν ήταν τελικά τόσο απροετοίμαστη για το διψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ όσο εμφανίστηκε
Έκτακτος έλεγχος πριν από το Εcofin

Ο ΑΥΣΤΗΡΟΣ έλεγχος της οικονομικής πολιτικής της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε ουσιαστικά χθες, με την επίσκεψη στην Αθήνα αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ενημερώθηκε από την κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό και υπέδειξε τις δικές της απόψεις για το πώς πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες, επιμένοντας ότι αυτό είναι το ασθενές σημείο του προϋπολογισμού. Μάλιστα, υποστήριξε ότι από το 3,6% του ΑΕΠ που μειώνεται το έλλειμμα, το 2% του ΑΕΠ οφείλεται σε μη μόνιμα μέτρα. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι τα μη μόνιμα μέτρα αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ. Υποστήριξε, όμως, ότι η μείωση του λεγόμενου «διαρθρωτικού» ελλείμματος κατά 2% του ΑΕΠ είναι σημαντική.

Πάντως, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να ακολουθήσει τη γραμμή της Κομισιόν, γι΄ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης του προϋπολογισμού, αν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου