Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Τ. Μπιρμπίλη: Θα τηρήσει τους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου η Ελλάδα

  • Μέσα στον Δεκέμβριο το προσχέδιο δράσης για την μείωση των ρύπων

Τη διαφάνεια του συστήματος καταγραφής εκπομπών διοξειδίου, καθώς και την χρηματοδότηση των αναπτυγμένων χωρών προς τις αναπτυσσόμενες έθεσε σαν τους δυο βασικούς στόχους εν όψει της συνόδου της Κοπενγχάγης η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη σε σημερινή συνέντευξη τύπου. Ακόμη τόνισε πως η Ελλάδα θα τηρήσει τον στόχο του Κιότο για περιορισμό της αύξησης των εκπομπών στο 25%.


Στις δηλώσεις της η Τ. Μπιρμπίλη ανέφερε σχετικά με την επιθυμητή μείωση των εκπομπών μέχρι το 2020, πως "συντασσόμαστε προφανώς με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία και συνδιαμορφώνουμε, για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% από όλες τις χώρες, μέχρι το 2020. Τονίζουμε το 30% της επιδιωκόμενης μείωσης, διότι αυτό θα είναι ένα διαπραγματευτικό εργαλείο, ώστε να σύρουμε και τις άλλες χώρες σε αυτή την προσπάθεια".

Σύμφωνα με την υπουργό, το προσχέδιο δράσης της Ελλάδας για την μείωση των ρύπων πρέπει να υποβληθεί μέχρι τον Δεκέμβρη του 2009 και το συνολικό σχέδιο μέχρι τον Ιούνιο του 2010. Για αυτό το σκοπό έχει συσταθεί η επιτροπή 20-20-20 η οποία και θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα του σχεδίου πριν από το Δεκέμβρη.

Το 20-20-20 είναι η δέσμευση της κάθε ευρωπαϊκής χώρας, που λέει ότι μέχρι το 2020 πρέπει να πετύχει μείωση των εκπομπών των ρύπων κατά 20%, να παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό 20% του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας και να εξοικονομεί ενέργεια κατά 20%. Επίσης η Τ. Μπιρμπίλη, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι μέχρι το 2012 η Ελλάδα θα τηρήσει τον στόχο του Κιότο ο οποίος προβλέπει περιορισμό της αύξησης των εκπομπών στο 25%.

Σχετικά με την χρηματοδότηση από την Ε.Ε. τόνισε πως θα υπάρξει ένας επιμερισμός της χρηματοδότησης ανάμεσα στα κράτη – μέλη κατά αναλογία του ΑΕΠ. Το συνολικό ποσό της άμεσης εκταμίευσης για την Ε.Ε. Αναμένεται να είναι 500 εκατομμύρια με 1,5 δισ.

Λιγνιτικές μονάδες παραγωγής

Όσον αφορά τις παλιές μονάδες λιγνίτη, τόνισε πώς κάποιες ρυπογόνες μονάδες πρέπει να αντικατασταθούν. Ακόμη, ο υφυπουργός, Γ. Μανιάτης, σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με τη ΔΕΗ στη Κοζάνη, τόνισε πως πήγε αμέσως συνεργείο του Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου για να προσδιορίσει το ακριβές μέγεθος του προβλήματος και πώς θα το αντιμετωπίσει. Ακόμη πρόσθεσε πως “η πολιτική κατεύθυνση είναι να προχωρήσουμε με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό τον εκσυγχρονισμό και τη μείωση των εκπομπών σε όλες τις μονάδες που πρόκειται να αντικατασταθούν. Και βεβαίως όλα αυτά συνδυάζονται και με την ένταξη στο σύστημα παραγωγής των νέων μονάδων της ΔΕΗ οι οποίες ήδη σχεδιάζονται”. Σε ερώτηση για το έαν θα αλλάξει το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, το οποίο προβλέπει συνολική εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμες 1.000 MW μέχρι το 2014, η απάντηση της υπουργού, ήταν πως τα 1.000 MW μέχρι το 2014 είναι πάρα πολύ μικρός στόχος.

Τιμολόγηση ΔΕΗ

Ακόμη σχετικά με τα τέλη της ΕΡΤ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και με τον τρόπο τιμολόγησης της, η υπουργός τόνισε πως η τιμολόγηση της ΔΕΗ είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει το υπουργείο αλλά θέλει γενικότερη πολιτική κατεύθυνση καθώς εμπλέκονται και άλλοι φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου