Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Πεταλωτής: «Σε ό,τι δεσμευτήκαμε προεκλογικά μένουμε συνεπείς»

  • Ο Γ. Πεταλωτής για ασφαλιστικό και οικονομία.

«Σε ό,τι δεσμευτήκαμε προεκλογικά μένουμε συνεπείς και θα το υλοποιήσουμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ήδη, ο υπουργός Εργασίας κ.Λοβέρδος έχει ξεκινήσει συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΒΕ και σε αυτό το διάλογο θα τεθεί και το πλαίσιο συζήτησης, δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν θα τεθεί στο διάλογο θέμα για νέες συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων, όπως «προανήγγειλε» ο υπουργός Οικονομίας.

Ερωτηθείς γιατί δεν συμμετέχει στο διάλογο για το ασφαλιστικό και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ξεκινάει ο διάλογος και έπεται και συνέχεια.

«Εμείς ανοίγουμε το θέμα του διαλόγου για το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο έχει πάρα πολλές πτυχές και βέβαια ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ», είπε.

Προς το παρόν δεν μπαίνει ορισμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά είναι ευνόητο ότι δεν θα υπάρχει πολύ χρόνος, προκειμένου να υπάρξουν και αποφάσεις, είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ότι δεν θα συμμετάσχει το κόμμα της στο διάλογο για το ασφαλιστικό και ότι «στον πόλεμο απαντάμε με πόλεμο», ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση, με υπεύθυνη πολιτική και τακτική, καλεί σε διάλογο πολίτες, φορείς και κόμματα, μέσα από μια συντεταγμένη και συντονισμένη μεθόδευση.

«Είναι θέμα του καθενός να δείξει την υπευθυνότητα που αρμόζει, ειδικά στην σημερινή εποχή, να ανταποκριθεί ή να αρνηθεί και με τη συγκεκριμένη αιτιολογία», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

Ερωτηθείς αν ισχύει η προεκλογική δέσμευση για κατάργηση του νόμου Πετραλιά,ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι ο υπουργός Εργασίας «δεν έχει κάνει πίσω, οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ ισχύουν και μάλιστα έχει ανακοινωθεί ότι θα 'παγώσει' και για έναν χρόνο ο νόμος Πετραλιά».

Σχετικά με την έκτακτη εισφορά για ακίνητα με αντικειμενική αξία 400.000 ευρώ και άνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «καλούμαστε να χειριστούμε τα οικονομικά της χώρας σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και με βάση τα δεδομένα που έχουμε, τις αξίες και τις αρχές μας, πορευόμαστε προκειμένου να μην πληρώνουν κάθε φορά τα βάρη αυτοί που τα πληρώνουν ως συνήθως».

«Εκεί που υπάρχει μεγάλη περιουσία είχαμε δεσμευτεί ότι θα φορολογηθεί και αυτό κάνουμε», τόνισε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση «στέλνει μήνυμα» προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος «ήρε τις προεκλογικές δεσμεύσεις, με το πάγωμα της αύξησης σε μισθούς και συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση δρα συλλογικά και συντεταγμένα και με βάση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Σε άλλη σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα συγκεκριμένο εργαλείο με το οποίο πορεύεται η κυβέρνηση και δείχνει τους προσανατολισμούς της, «αλλά η εισοδηματική πολιτική της ρυθμίζεται στις αρχές της κάθε χρονιάς με λεπτομέρειες και εκεί καθορίζονται οι αυξήσεις των μισθών».

Αναφορικά με το αν θα υπάρξουν αλλαγές στον προϋπολογισμό κατόπιν και των πιέσεων της ΕΕ, ενόψει του Φεβρουαρίου οπότε δίνεται κι η παράταση για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, ο εκπρόσωπος είπε ότι «οι αλλαγές που προβλέπονται είναι ακριβώς η νομοθετική ρύθμιση της εισοδηματικής πολιτικής».

  • www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου