Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Επιχείρηση στήριξης του Παπακωνσταντίνου

  • ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΥΡΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΧΙΛΙΑΡΟ...

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το άδειασμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου στο οικονομικό επιτελείο και μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει η οικονομική πολιτική, πριν καλά καλά εφαρμοστεί, το μέγαρο Μαξίμου χθες έβαλε σε εφαρμογή, με αρκετή καθυστέρηση, επιχείρηση στήριξης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία...

Γ. Παπακωνσταντίνου: Αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία...

Στήριξη που μέχρι χθες φαίνεται ότι δεν είχε ο υπουργός τουλάχιστον δημόσια από άλλους υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού ελάχιστοι ένιωσαν την ανάγκη να βγουν δημόσια να στηρίξουν την οικονομική πολιτική και ιδίως τον Προϋπολογισμό.

Ο ίδιος ο υπουργός, σύμφωνα με συνομιλητές του, προχωράει, κάνει τη δουλειά που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση και τα όσα λέγονται για την οικονομική πολιτική.

Οι δεσμεύσεις

Πάντως, οι αιτιάσεις της κριτικής εις βάρος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έχουν βάση και δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρεται να αθετεί προεκλογικές δεσμεύσεις. Οπως είναι π.χ. η δέσμευση ότι δεν θα παγώσει μισθούς, δεν θα επιβάλει έκτακτη εισφορά και θα όριζε ως όριο μεγάλης ακίνητης περιουσίας τα 600.000 ευρώ και όχι τα 400.000. Ομως, για όλα αυτά και αρκετά άλλα, τις αποφάσεις τις έχει πάρει το υπουργικό συμβούλιο χωρίς διαφωνίες, με βάση το επιχείρημα του Γ. Παπανδρέου ότι η οικονομία είναι στην εντατική και «δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι τα στοιχεία που έδινε η Ν.Δ. για την οικονομία θα είχαν τόση μεγάλη απόκλιση από την πραγματικότητα».

Θυμίζουμε ότι από τη μία ο γραμματέας της Κοιν. Ομάδας, Χρ. Παπουτσής πριν από μερικές μέρες και ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος πριν από τρεις εβδομάδες και από την άλλη ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προχθές, άσκησαν σκληρή κριτική σε οικονομικά μέτρα που μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί...

Στο Μαξίμου

Χθες το πρωί το βασικό θέμα συζήτησης σε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, τον λεγόμενο «πρωινό καφέ», ήταν αυτό ακριβώς το θέμα, αλλά και η εικόνα αποσυντονισμού της κυβέρνησης. Παράλληλα, βουλευτές βγήκαν δημόσια και με δηλώσεις τους επισήμαναν ότι ο υπουργός χρειάζεται υποστήριξη «στο τιτάνιο έργο του». Αναμένεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, να ζητήσει από το κόμμα να στηριχτεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς, όπως έχει πει «η οικονομία είναι στην εντατική».

Ετσι λοιπόν τις λέξεις «στήριξη» και «στηρίζουμε» κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές χθες τις έκλισαν σε όλες τις παραλλαγές...

«Στηρίζουμε τον υπουργό, πρέπει να τον στηρίζουμε και να το δείχνουμε όχι μόνο με λόγια, αλλά με ενέργειες κι ακόμα με αποχή από δηλώσεις...», μας είπε χαρακτηριστικά πηγή του μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και ο ίδιος ο Θ. Πάγκαλος, που πήρε μέρος στον «πρωινό καφέ», έλεγε χθες σε συνομιλητές του ότι είναι θετικός απέναντι στον Γ. Παπακωνσταντίνου και δεν είχε καμία πρόθεση να τον αμφισβητήσει.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής Ν. Αλευράς, που από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης έχει ταχθεί υπέρ της λήψης σκληρών μέτρων στην οικονομία ακόμα κι αν αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, είπε (στο Κανάλι 1 του Πειραιά) ότι «το να στοχοποιείται ο υπουργός Οικονομικών είναι σαν να περνάμε στο κεφάλι μας μια θηλιά, θα ήταν πολιτικά λάθος αν δεν έχει υποστήριξη στα δύσκολα μέτρα». Στον ίδιο σταθμό ο βουλευτής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είπε ότι δεν είναι αφοπλισμένος ο υπουργός, «όλοι τον στηρίζουμε και πρέπει να τον στηρίξουμε στις δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει, ξέρουμε τον τιτάνιο ρόλο που έχει αναλάβει».

Για το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ είναι υπέρ της στασιμότητας, είπε επί της ουσίας χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής όταν ρωτήθηκε για τη σκληρή αντίδραση κατά της κυβέρνησης της Αλέκας Παπαρήγα και του ΠΑΜΕ με αφορμή το διάλογο για το ασφαλιστικό. «Το κάθε κόμμα έχει την τακτική του και την πολιτική του. Ο λαός κρίνει και εν πάσει περιπτώσει φαίνεται ποιοι είναι υπέρ της προόδου και υπέρ της στασιμότητας» είπε. *

«Δεν υπάρχουν τριβές»

Χαρακτηριστική της ανησυχίας του Μαξίμου μήπως χαθεί ο έλεγχος της οικονομίας, είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, που κάλυψε χθες εμμέσως τον υπουργό Οικονομίας. «Δεν υπάρχουν τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Είναι μια κυβέρνηση η οποία εργάζεται. Αυτά που έκανε αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα στις λίγες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας, δεν έχουν γίνει από καμία κυβέρνηση», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου