Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Κυβερνητικές «διευκρινίσεις» περί μισθών

  • Υπό την πίεση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Παπουτσή

Σημαντική ήττα στο επικοινωνιακό πεδίο, με πιθανές συνέπειες και για τη διεθνή εικόνα της χώρας υπέστη χθες η κυβέρνηση. Μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης να «παγώσουν» οι μισθοί άνω των 2.000 ευρώ στον δημόσιο τομέα, η οποία έγινε μάλιστα μέσω της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, χθες διευκρινίστηκε μέσω «ενημερωτικού σημειώματος» της κυβέρνησης ότι το μέτρο τελικώς αφορά μόλις 40 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι μάλιστα θα λάβουν αύξηση της τάξης του 2% περίπου μέσω ωρίμανσης.

Αφορμή για την κυβερνητική αναδίπλωση ή «διευκρίνιση» υπήρξε η παρέμβαση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Χρ. Παπουτσή, χθες στη Βουλή.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα εφημερίδων που έκαναν λόγο για πάγωμα των μισθών για μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ, ο κ. Παπουτσής τόνισε: «Καλά θα κάνουμε να επανεξετάσουμε τα οικονομικά κριτήρια, γιατί 2.000 ευρώ μεικτό εισόδημα είναι εισόδημα για τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη. Δεν θα πληρώσουν αυτοί ξανά το βάρος της κρίσης. Κι αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να την αναλογιστεί η κυβέρνηση, όταν διατυπώνει τέτοιες θέσεις και δημιουργεί σύγχυση σε μια εποχή που χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και συνευθύνη των πολιτών».

Η τοποθέτηση του κ. Χρ. Παπουτσή, αλλά κυρίως το αρνητικό «κλίμα» που είχε διαμορφωθεί στα ΜΜΕ και η «πολεμική διάθεση» στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μεταφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Γ. Παπανδρέου που βρισκόταν στις Βρυξέλλες, από τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, σε τηλεφωνική μεταξύ τους επικοινωνία. Εντολή του κ. Γ. Παπανδρέου ήταν να υπάρξουν «διευκρινίσεις» για τις κυβερνητικές προθέσεις, χωρίς όμως να μείνει έκθετος πολιτικά ο υπουργός Οικονομικών. Πράγματι, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μετέδιδαν ότι ουδέποτε ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης να «παγώσει» τους μισθούς άνω των 2.000 ευρώ.

Επίσης, υπήρχε πλήρης κάλυψη προς τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τον οποίο αναγνωρίζεται πως είναι υποχρεωμένος να «ισορροπήσει» μεταξύ των πιέσεων που ασκούνται για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τις αγορές, και των δεσμεύσεων του κ. Γ. Παπανδρέου ότι την κρίση δεν πρόκειται να πληρώσουν οι μη έχοντες και οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως συνέβαινε επί Ν.Δ. Πάντως, ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτήριζαν εσφαλμένη τη σπουδή του υπουργού Οικονομίας να ανακοινώσει, επί της ουσίας, την εισοδηματική πολιτική στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παραγνώριζαν έτσι, πως οι αγορές «ζητούν μέτρα εδώ και τώρα» και δεν κινούνται στους ρυθμούς του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Τέλος, ερωτήματα προκάλεσε το κατά πόσον ο κ. Χρ. Παπουτσής λειτούργησε τελικώς ως μοχλός πίεσης για την κυβερνητική αναδίπλωση. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επέμεναν, πάντως, ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε αυτοβούλως, εκφράζοντας προσωπικές απόψεις.

Ομως, εκ των πραγμάτων, η χθεσινή εξέλιξη συνιστά μια πρώτη νίκη του «λαϊκού ΠΑΣΟΚ» που εμμένει στην τήρηση των προεκλογικών εξαγγελιών του κόμματος, παρότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι σαφώς δυσμενέστερη απ' ό,τι είχε περιγραφεί προεκλογικά.

Προς την άποψη ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε σε μια κατεύθυνση που απηχεί θέσεις ενός συγκεκριμένου τμήματος του κόμματος συνηγορεί και το γεγονός ότι ο κ. Παπουτσής στη χθεσινή του ομιλία καταφέρθηκε εναντίον των κ. Αλμούνια και Τρισέ, σημειώνοντας ότι δεν τους εξέλεξε αυτούς ο ελληνικός λαός κι ότι «κάποιος πρέπει να τους μιλήσει επιτέλους, γιατί με αυτά που επαναλαμβάνουν λειτουργούν υπέρ των κερδοσκόπων δανειστών της Ελλάδας».

Σενάριο

Σημειώνεται, ότι σε κυβερνητικούς κύκλους διακινείται εσχάτως το σενάριο, ότι καλλιεργείται συστηματικά το τελευταίο διάστημα «κλίμα» εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, ενώ η αντιμετώπιση υπήρξε εντελώς διαφορετική επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας, παρότι η παρούσα κυβέρνηση έχει αποστείλει μηνύματα ότι θα είναι «ειλικρινής» στα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.


ΣXETIKA ΘEMATA
Βαρύ το κλίμα μεταξύ των «πράσινων» βουλευτών
Αναβάλλεται το νέο σύστημα προσλήψεων
Ρήγμα στην ηγεσία του υπ. Παιδείας

  • Των Φ. Καλλιαγκοπουλου - Κ. Π. Παπαδιοχου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου