«Πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού συνολικά» είπε ο κ. ΛοβέρδοςΤο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για το Ασφαλιστικό, ενώ αμέσως μετά θα ανακοινωθούν τα επόμενα κυβερνητικά βήματα, όπως δήλωσαν μετά από τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εργασίας Ανδρ.Λοβέρδος.Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι από τον προϋπολογισμό του 2009 υπήρξαν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων και μαζί με τον κ. Λοβέρδο δρομολογούνται μία σειρά από πολιτικές για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του Ασφαλιστικού συνολικά.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το 2009 διευρύνθηκε η «μαύρη τρύπα» των Ταμείων, καθώς «η κυβέρνηση παρέλαβε ένα σύστημα με τεράστια προβλήματα και τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης πέραν από τη νομοθετημένη».
Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, ήδη καταγράφονται για το 2009 επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού συνολικά.
Τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί η γνώμη των κοινωνικών εταίρων και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν από τους δύο υπουργούς τα επόμενα κυβερνητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων του Ασφαλιστικού. Τα «βήματα» αυτά, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, είναι έτοιμα και δεν θα καθυστερήσουν.Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη ΝΕΤ, είπε ότι προτεραιότητα αποτελεί η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω της μείωσης της σπατάλης και της εξοικονόμησης πόρων, ενώ είπε ότι θα συζητηθεί και το θέμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για τη μη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μη μείωση των συντάξεων «ισχύουν απολύτως».
Όσον αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, θέμα για το οποίο υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μελετάται το νομικό πλαίσιο και σύντομα θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικό σχέδιο νόμου, που θα ανταποκρίνεται τόσο στην καταδικαστική απόφαση όσο και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Ο υπουργός, πάντως, είπε ότι είναι βέβαιο πως σταδιακά θα πάμε στην εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (με την προσθήκη εξαμήνων ανά έτος) των γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, από το 2013 και μετά.
Εκτός από την εξίσωση, στο τραπέζι του διαλόγου θα μπουν τα θέματα των δαπανών Υγείας των Ταμείων και της εισφοροδιαφυγής.
Εκ των πραγμάτων, τα περιθώρια αλλαγών σε ό,τι αφορά τον ασφαλιστικό νόμο Πετραλιά, κυρίως, (για το ύψος των επικουρικών συντάξεων και τις μητέρες ανηλίκων) και στο νόμο Αλογοσκούφη για τα Ταμεία των τραπεζών, είναι περιορισμένα.
Στο στόχαστρο της Κομισιόν είναι ακόμα οι πάσης φύσεως πρόωρες συντάξεις, καθώς επιθυμεί το 65ο έτος να αποτελεί όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους, χωρίς εξαιρέσεις.
Παράλληλα, η Κομισιόν πιέζει και για την εφαρμογή μέτρων, όπως η μείωση εισφορών και μισθών για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, η σύνδεση μισθών με την παραγωγικότητα και τις «συνθήκες της αγοράς εργασίας», οι «αλλαγές» στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα κίνητρα για παραμονή στην εργασία.
Δηλαδή, όπως φαίνεται, οι αλλαγές που θα γίνουν στο Ασφαλιστικό θα συνοδευθούν και από αλλαγές στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, προς την κατεύθυνση της περαιτέρω «ελαστικοποίησης».
* «Αποτελεί πρόκληση ότι στο όνομα της ισότητας των δυο φύλων καταργούν την 5ετή διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι βιολογικές ανάγκες της εργαζόμενης γυναίκας, η προστασία της μητρότητας, η ένταση της ανισοτιμίας τους στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα επιβάλουν τη διατήρηση της 5ετούς διαφοράς, όπως και την απαλλαγή των γυναικών από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ΅.
Το ΚΚΕ ζητεί σύνταξη στα 55 χρόνια για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες και στα 50 για όσες εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, κατοχύρωση της 5ετούς διαφοράς στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, καμιά αύξηση στα όρια ηλικίας και κατοχύρωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας και ανεξαρτήτως ηλικίας με 30 χρόνια εργασίας.
«Η μόνη λύση στο ασφαλιστικό αδιέξοδο είναι να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση. Το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα ήταν καλό για την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου ή του Ιωάννη Μεταξά, αλλά είναι παντελώς αδύναμο και άχρηστο το 2010. Χρόνια τώρα κυβερνήσεις και υπουργοί Εργασίας προσπαθούν να κάνουν 'ομελέτα χωρίς να σπάνε αυγά'», είπε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009
Ξεκινά άμεσα ο διάλογος για το Ασφαλιστικό υπό την πίεση των ελλειμμάτων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου