Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Έρευνα για τα στοιχεία-μαϊμού

  • Ευθύνες για τα ψεύδη της κυβέρνησης Καραμανλή για έλλειμμα και δημόσιο χρέος
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, Δημήτρης Τζάθας, Μαρία Νταλιάν, ΤΑ ΝΕΑ, 12/11/2009

Θέμα διερεύνησης πολιτικών ευθυνών για την εκτίναξη του ελλείμματος στο 12,5% ανοίγει η κυβέρνηση,
αλλά επί του παρόντος αποφεύγει να μιλήσει για την πιθανότητα να προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες αυτές και ποιους βαρύνουν.
Φωτογραφία

Όπως δήλωσε το βράδυ στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναμένει την πλήρη έκθεση της ανεξάρτητης αρχής, η οποία ερευνά τη διόγκωση του ελλείμματος και τα ψευδή στοιχεία που έστελνε η κυβέρνηση Καραμανλή στην Κομισιόν και εξαιτίας των οποίων η Ελλάδα τέθηκε υπό τη σκληρή επιτήρηση της Ε.Ε. «Δεν θέλω να προτρέξω», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου για να προσθέσει ότι την έκθεση θα τη διαβιβάσει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προκειμένου μέσω της επιτροπής τα κόμματα να λάβουν γνώση της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου που ρωτήθηκε αν η αποστολή της έκθεσης στη Βουλή είναι το προοίμιο για πρόταση της κυβέρνησης να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει τις ευθύνες των υπουργών που διαχειρίστηκαν την οικονομία της χώρας, απάντησε ότι «αυτό δεν εξαρτάται από μένα, αλλά επειδή είναι ένα πολιτικό ζήτημα, είναι μια απόφαση που θα λάβουν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους». Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να περάσει σε δεύτερη μοίρα το θέμα των ευθυνών όσων συνέβαλαν με τη στάση και τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους στη διόγκωση του ελλείμματος και την εκτίναξη του δημόσιου χρέους.

«Παραποίησαν στοιχεία»

Νωρίτερα χθες το πρωί ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της πρώην κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι οι προκάτοχοί του παραποίησαν τα στοιχεία του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της χώρας, με αποτέλεσμα να τρωθούν σημαντικά η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Τον είχαν προειδοποιήσει

Με ιδιαίτερα δηκτικό ύφος απέναντι στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου άρχισε η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι αρκετούς μήνες πριν από τις πρόσφατες εκλογές «τα σημάδια της οικονομικής κατάρρευσης ήταν ήδη γνωστά». Έσπευσε να επικρίνει τη στάση του παριστάμενου βουλευτή Γιάννη Παπαθανασίου και τελευταίου υπουργού Οικονομίας στην κυβέρνηση της Ν.Δ., λέγοντας ότι την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών έστειλε επιστολή στην ευρωπαϊκή επιτροπή, όπου ανέφερε ότι το δημόσιο έλλειμμα έφθανε στο 6%, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προειδοποιήσει πως για το 2009 τον Ιούνιο το έλλειμμα έφθανε στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στα 20 δισ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο στα 23,6 δισ. ευρώ.

«Θα ήμουν ευτυχής εάν το έλλειμμα ήταν στο 8% αντί του 12,7% του ΑΕΠ, γιατί δεν θα είχα να αντιμετωπίσω το τείχος των Βρυξελλών», είπε χαρακτηριστικά στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αντιμετωπίζουν τη χώρα μας με έντονη καχυποψία, αμφισβητώντας τα στατιστικά στοιχεία που τους παρουσιάζουμε.

Και ενώ ο ίδιος υποστήριξε ότι ο φετινός προϋπολογισμός μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κυβέρνησης «επειδή καθρεφτίζει χρόνια προβλήματα», αλλά επιχειρεί την ανάταξη της οικονομίας με περισσότερες παροχές στην Υγεία και την Παιδεία, τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, δέχτηκε σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


ΚΑΤΑ
τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να φουσκώσει το έλλειμμα στο 12,5%, για να πει του χρόνου ότι το κατέβασε κάτω από 10%, ενώ το έλλειμμα δεν ξεπερνά το 8,3%. Υποστήριξε επίσης ότι για το συνολικό έλλειμμα των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ της χώρας, οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. φταίνε μόνο για τα 7 δισ..

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίσθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος επέκρινε έντονα την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, καταφεύγει πάλι στην έμμεση φορολογία η οποία είναι πιο άδικη αφού επιβαρύνει και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Γιώργος Αϊβαλιώτης χαρακτήρισε ανεφάρμοστο τον προϋπολογισμό, αμφισβητώντας την επιδίωξη της κυβέρνησης να εισπράξει 7 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ, ενώ «προϋπολογισμό αδιαφάνειας, φοροεπιδρομής, λογιστικών ακροβασιών κα ύφεσης» χαρακτήρισε το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Πάντως, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο φετινός προϋπολογισμός έχει χαρακτηριστικά «αναδιανομής του εισοδήματος και νοικοκυρέματος».


ΣΕ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ
φαίνεται ότι θα προσανατολιστούν οι έρευνες για την εκτίναξη του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους που έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της Κομισιόν. Πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου αντίστοιχα (φωτογραφία κάτω). Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι οι δύο υπουργοί διαβίβαζαν ψευδή στοιχεία στις Βρυξέλλες εν γνώσει τους και ότι παραπλανούσαν την Κομισιόν. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου βαρύνονται με πράξεις ή παραλείψεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του δημοσίου χρέους και την έκρηξη της σπατάλης του κρατικού μηχανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου