Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Μετωπική για τα ακίνητα

  • ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, ΜΕΣΙΤΕΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ * ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σε νέο σκόπελο για την κυβέρνηση και την οικονομική τους πολιτική αναδεικνύεται η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Πηγή: Υπούργειο Οικονομικών

Πηγή: Υπούργειο Οικονομικών Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών καταφέρθηκε χθες κατά του αφορολογήτου των 400.000 ευρώ. Κατόρθωσε μάλιστα να λάβουν μέτρα στη σύσκεψη ενδιαφερόμενες κοινωνικές ομάδες, όπως δικηγόροι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί κ.ά.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μίλησε στη Βουλή για προσπάθεια τρομοκράτησης της μεσαίας τάξης, από εκείνους που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία (υπονόησε ότι θέλουν να παρασύρουν και τους μικροϊδιοκτήτες).

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικράτησε χθες η αντίληψη ότι πρέπει να υποστηριχθεί οπωσδήποτε ο υπουργός Οικονομικών και στο θέμα της εισφοράς, για να μη δημιουργηθεί κλίμα έλλειψης συνεννόησης και συντονισμού. *

Συμμαχία κατά της έκτακτης εισφοράς

Εναντίον της υπέρμετρης φορολόγησης των ακινήτων τάχθηκαν χθες ιδιοκτήτες, μεσίτες, κατασκευαστές, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, με τους ιδιοκτήτες να θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας για την έκτακτη εισφορά και γενικότερα τους διάφορους φόρους που σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ (ιδιοκτήτες) Σ. Παραδιάς ανέφερε ότι οι δημοσιονομικές ανάγκες και η αδυναμία εντοπισμού των φοροφυγάδων στρέφει την κυβέρνηση στην επιβολή «δυσβάσταχτων βαρών» σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία.

Τόνισε ότι υπάρχει θέμα συνταγματικότητας, γιατί αυτό αντίκειται στη συνταγματική επιταγή της ισότητας και δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, δίνοντας για παράδειγμα την άνιση φορολογική μεταχείριση των ακινήτων έναντι των καταθέσεων. Ερωτηθείς από την «Ε» αν η ΠΟΜΙΔΑ σκοπεύει να προσφύγει στα δικαστήρια, ο κ. Παραδιάς διευκρίνισε ότι αυτό θα αποφασιστεί αφού γίνουν γνωστά όλα τα φορολογικά μέτρα και η πιθανολογούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να θεωρείται «μεγάλη ακίνητη περιουσία» όποια είναι μικρότερης αξίας από 1 εκατ. ευρώ. Επίσης επισήμανε ότι η μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών με τα παλιά, τα δεσμευμένα, τα ετοιμόρροπα, τα ημιτελή και γενικά τα ακίνητα χωρίς εισόδημα, αδυνατούν να πληρώσουν όλους τους φόρους και κυρίως τον ΦΜΑΠ.

Από πλευράς μεσιτών, ο πρόεδρός τους Γ. Ρεβύθης τόνισε ότι οι αλλεπάλληλες αναφορές στα ακίνητα έχουν παγώσει την αγορά, πολλοί μεταφέρουν τα ακίνητά τους σε εταιρείες ή οικογενειακά πρόσωπα ή τα κάνουν δωρεές στα παιδιά τους, ενώ άλλοι σκοπεύουν να πουλήσουν τα ακίνητά τους και στη συνέχεια να νοικιάσουν.

Από τη σκοπιά των κατασκευαστών κτιρίων, ο πρόεδρός τους Δ. Καψιμάλης τόνισε ότι στην οικοδομή απασχολείται πολύς κόσμος και θα αυξηθεί η ανεργία αν ληφθούν φορολογικά μέτρα που επιδεινώνουν την ύφεση. Ο Κ. Βλαχάκης, πρόεδρος του συλλόγου συμβολαιογράφων, αναφέρθηκε στη μεγάλη πτώση των πράξεων κατά 70% σωρευτικά την περίοδο 2007-2009.

ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες

Οι συμβολαιογράφοι τάχθηκαν εναντίον της επιβολής ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, λέγοντας ότι θα είναι άδικο και θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία των θεσμών αν επιβληθεί.

Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παξινός τόνισε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα του ΦΠΑ κατά τη συνάντηση που είχε προχθές με τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Παπακωνσταντίνου: Τρομοκρατούν τη μεσαία τάξη

Διπλό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα χορηγηθεί στις οικογένειες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια του 2008 και φέτος κάποιο από τα μέλη τους κατέστη άνεργο.

Το ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την παρουσίαση του πρώτου κυβερνητικού νομοσχεδίου για την οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός, απαντώντας στη δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης, είπε πως «αδικεί τις ρυθμίσεις η συζήτηση για το ποιοι θα πάρουν το επίδομα, καθώς το κόστος δεν θα επιμεριστεί στις πλάτες των πολιτών και θα καλυφθεί από την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις».

Ειδικότερα, για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ο υπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η τρομοκρατία απέναντι στη μεσαία τάξη για να μη φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν θα περάσει». Διευκρίνισε μάλιστα ότι την έκτακτη εισφορά, συνολικής αξίας 400.000 ευρώ, θα καταβάλουν 70.000 φορολογούμενοι από ένα σύνολο 4,5 εκατ.

Παράλληλα, επέφερε τροποποίηση βάσει της οποίας οι τράπεζες και το Δημόσιο δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε παρακράτηση ή συμψηφισμό των επιδομάτων στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι έχουν οφειλές ή βεβαιωμένα χρέη.

Κατά τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο αριθμός των Ελλήνων που σήμερα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας φτάνει τα 2,5 εκατ., κάτι που καταδεικνύει ότι η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών πόρων είναι μικρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου