Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Γ. Παπακωνσταντίνου: Ο διοικητής έχει το ρόλο του και εκτελεί μια χαρά τα καθήκοντά του

  • «Όχι» στη δημόσια αντιπαράθεση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη Βουλή. Προέβη σε διευκρινίσεις, αναφορικά με την ενημέρωση που παρείχε ο Γ. Προβόπουλος στον Γ. Παπανδρεου πριν από τις εκλογές.

"Ο υπουργός οικονομικών δεν πρέπει να σχολιάζει, να συμφωνεί ή να διαφωνεί δημοσίως με τον διοικητή της ΤτΕ", δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. "Αν το έκανε αυτό, θα υπέσκαπτε το σύστημα. Ο διοικητής έχει το ρόλο του και εκτελεί μια χαρά τα καθήκοντά του", υπογράμμισε. Επεσήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή πιστοληπτική ικανότητα, λόγω του ελλείμματος αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει.

"Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ δύσκολη. Κινούμαστε σε τεντωμένο σκοινί για να βάλουμε μια τάξη. Είμαστε υπό συνεχή παρακολούθηση από τις διεθνές αγορές από τις οποίες δανειζόμαστε. Μας τιμωρούν με ακριβά σπρεντς και υψηλά επιτόκια. Πρέπει να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει η χώρα για να μπορέσουμε να δανειστούμε με καλύτερους όρους", δήλωσε.

Απαντώντας στο ερώτημα, αν το ΠΑΣΟΚ γνώριζε προεκλογικά ότι το έλλειμμα θα ξεπέρναγε -και μάλιστα κατά πολύ- το 10%, σημείωσε ότι η ενημέρωση που είχε γίνει αφορούσε στο ταμειακό και όχι στο γενικό έλλειμμα της κυβέρνησης. "Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η ενημέρωση του πρωθυπουργού και τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το ταμειακό έλλειμμα ήταν στις 8 μονάδες και θα πήγαινε σε διψήφιο νούμερο. Δεν φανταζόμασταν ούτε στους πιο μεγάλους εφιάλτες μας ότι θα έφτανε στο 12,7%", πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε πλήρη γνώση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, επικαλούμενος μεταξύ άλλων έκθεση της Κομισιόν προς το Eurogroup, με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2009. Σύμφωνα με την έκθεση, η εκτέλεση προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του έτους είχε ξεφύγει από τους ετήσιους στόχους και το έλλειμμα θα ξεπερνούσε το 10%.

Ο τέως υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου παραδέχτηκε εμμέσως ότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι το έλλειμμα θα κλείσει υψηλότερα από όσο δήλωνε δημοσίως, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι γνώριζε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την πραγματική εικόνα της οικονομίας

  • enet.gr, 20:49 Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου