Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αμφιβολία ότι μέχρι να συνταχθεί το φορολογικό νομοσχέδιο και ν αποφασιστεί οριστικά ποιο θα είναι το πλέγμα των μέτρων που θ αποτελέσουν τον μηχανισμό καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αλλά και διεύρυνσης των φορολογικών εσόδων, ο υπουργός Οικονομικών και το επιτελείο του θα εξετάσουν όλες εκείνες τις πρακτικές που εγγυώνται την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, έτσι ώστε να επιλέξουν τις προσφορότερες. Και είναι προφανές ότι μία τέτοια επιδίωξη οφείλει να λαμβάνει υπόψη της και την απόδοση ενός μέτρου σε άλλες χώρες, αλλά και την κοινωνική ευαισθησία που το διακρίνει.

ΥΠ' ΑΥΤΗ την έννοια, ορθά εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να καθιερώσει την υποχρεωτική χρήση του τραπεζικού συστήματος ή των δίγραμμων επιταγών εκ μέρους των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών για τη διεκπεραίωση των μεταξύ τους συναλλαγών. Είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες και -για κάποιες συναλλαγές-εφαρμόζεται και στη χώρα μας από το 2002 με θετικά αποτελέσματα.

ΣΕ ΜΙΑ χώρα μάλιστα, όπως η δική μας, που η φοροδιαφυγή ασκείται ακόμη και με την έκδοση εικονικών φορολογικών παραστατικών, η συγκεκριμένη πρακτική θα διευκολύνει αφάνταστα τον φορολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω των αδιάψευστων στοιχείων που θα προκύπτουν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συναλλασσόμενων.

ΚΑΙ ΟΡΘΑ επίσης εξετάζει η κυβέρνηση την κατάργηση κάποιων από τις 980 φοροαπαλλαγές που υπάρχουν και στοιχίζουν στο Δημόσιο περί τα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Οι πληροφορίες λένε ότι «κινδυνεύουν» περισσότερες από 100 και η σχετική απόφαση θα ληφθεί έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι απαλλαγές οι οποίες δεν εξυπηρετούν πια κάποιον κοινωνικό σκοπό.

ΚΑΙ η προϋπόθεση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθεί, γιατί σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, οι δυσμενείς φορολογικές ανατροπές που αγγίζουν μικρά και μεσαία εισοδήματα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, δυσβάστακτες.

  • ΓΝΩΜΗ, ΕΘΝΟΣ, 23/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου