Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Των Πρασίνων η Σχολή

  • Σε θρανία επιμόρφωσης για θέματα πολιτικής και επικοινωνίας κάθονται ήδη τα στελέχη τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο των μαθημάτων, παίρνουν από την Ιπποκράτους και το ανάλογο «πτυχίο».

Κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας, όπως λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, Αλ. Κόκκος, είναι το «πώς θα γίνουμε πιο ενδιαφέροντες για τους πολίτες» και «πώς τα κομματικά στελέχη θα αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας».

*Τους δύο πρώτους κύκλους των προγραμμάτων, που έγιναν τον Οκτώβριο και διήρκεσαν 80-100 ώρες, παρακολούθησαν περίπου 500 μέλη νομαρχιακών επιτροπών απ' όλη την Ελλάδα. Σε ρόλο «δασκάλου», εκτός από τους περίπου 30 ειδικούς επιστήμονες, είχαν επιστρατευθεί και στελέχη, όπως οι Δ. Ρέππας, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Π. Γερουλάνος και Σ. Κουβέλης.

Κι αυτό γιατί στο πλαίσιο των μαθημάτων εξετάζονται και πρακτικά ζητήματα, όπως το πώς για παράδειγμα επιλύονται οι εσωτερικές διαφωνίες (η διαδικασία για την ανάδειξη υποψήφιου δημάρχου μιας περιοχής) ή πώς οργανώνονται οι πολιτικές καμπάνιες σε τοπικό επίπεδο και σφυρηλατούνται σχέσεις με τα Μέσα Ενημέρωσης.

*Στους πράσινους «φοιτητές» δίνονται συχνά και ιστορικά παραδείγματα. Στο κεφάλαιο «Διαπραγματεύσεις», ας πούμε, υπουργός της σημερινής κυβέρνησης ρωτήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο ένας πολιτικός αντιμετωπίζει κάποιον με τον οποίο διαφωνεί. Εκείνος απάντησε με μια ιστορία του βρετανού πρωθυπουργού, Μπ. Ντισραέλι, ο οποίος πιεζόταν αφόρητα από οπαδό του να του δώσει τίτλο ευγενείας: «Ξέρεις ότι δεν μπορώ να σε κάνω βαρόνο. Μπορείς όμως να πεις στους φίλους σου πως σου το πρότεινα αλλά εσύ αρνήθηκες».

Το συμπέρασμα του εισηγητή; «Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να παραχωρήσετε κάτι στον απέναντι, παρουσιάστε μια λύση η οποία θα του επιτρέπει να νομίζει ότι δεν έχασε», ήταν η συμβουλή του υπουργού.

*Στις «ασκήσεις» των σεμιναρίων υπάρχει και άφθονο οπτικό υλικό. Ετσι, προβάλλονται βίντεο από «θυελλώδεις» συνεδριάσεις νομαρχιακών επιτροπών, όπου αναλύονται οι στάσεις του κάθε πρωταγωνιστή. Επίσης, μοιράζονται φωτογραφίες από ιστορικές συσκέψεις πολιτικών επιτελείων και από τους συμμετέχοντες ζητείται να «ερμηνεύσουν» τη διάθεση καθενός με βάση τη «γλώσσα του σώματος».

*Ιδέες για τη διαμόρφωση αυτών των σεμιναρίων για τα κομματικά στελέχη και για το περιεχόμενό τους δανείστηκε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ από βορειο-ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα και, κυρίως, από αντίστοιχο της Ολλανδίας.

*Τώρα, ο γραμματέας του κόμματος Σωκ. Ξυνίδης με νέα εγκύκλιό του προς τα στελέχη τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων τα καλεί να συμμετάσχουν στο επόμενο πρόγραμμα για 250 άτομα που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ενώ έπονται οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης και τα στελέχη της νεολαίας. Τα «μαθήματα» αυτά ολοκλήρωσαν πριν από λίγες ημέρες και τα «πρωτάκια της Βουλής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου