Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Συγχωνεύουν σε 3-4 τα Ταμεία

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Αρχίζει σήμερα χωρίς ατζέντα και χωρίς Παπακωνσταντίνου ο διάλογος

Σαχινίδης στην «Ε» «Και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου με παρεμφερές αντικείμενο»

Αν και «πρώτο πιάτο» στο τραπέζι είναι τα όρια των γυναικών-δημοσίων υπαλλήλων, δεν μετέχει ο αρμόδιος για το Δημόσιο Γ. Παπακωνσταντίνου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει και ενοποίηση των 13 Ταμείων σε 3-4 (μισθωτών, αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών). Η ΓΣΕΕ ζητεί νέους πόρους και αρνείται αύξηση των ορίων ή μείωση αποδοχών.

ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ

Και άλλες συγχωνεύσεις Ταμείων και φορέων

Την ενοποίηση και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου με παρεμφερές αντικείμενο, καθώς και τον έλεγχο των ενδο-ομιλικών συναλλαγών προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην «Ε» ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.


Η κατάσταση της οικονομίας είναι δεδομένη. Και αποτυπώνεται άλλωστε στον Προϋπολογισμό του 2010 που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τα μέσα ανατροπής της υφιστάμενης αρνητικής πορείας της ξεδιπλώνει ένα προς ένα ο κ. Σαχινίδης ξεκαθαρίζοντας πως αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να κάνει «ρήξεις» και «τομές» παντού, και ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας. Από την αναδιάταξη των δαπανών του Προϋπολογισμού και την πρόσθετη χρηματοδότηση της Παιδείας μέχρι την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ και το νέο φορολογικό σύστημα, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2010.

Ο υφυπουργός Οικονομικών προχωράει ένα βήμα παραπέρα, στα πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα που ανοίγει άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και ανοίγει το Ασφαλιστικό με τη συγχώνευση των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και τη συγχώνευση των φορέων του Δημοσίου με παρεμφερές αντικείμενο, την αναθεώρηση του πλαισίου των κρατικών προμηθειών, αλλά και τον έλεγχο των ενδο-ομιλικών συναλλαγών -όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες για εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι το μεγάλο μας στοίχημα, λέει ο Φίλιππος Σαχινίδης

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι το μεγάλο μας στοίχημα, λέει ο Φίλιππος Σαχινίδης * Υποστηρίζετε ότι είστε κυβέρνηση «τομών». Ποιες είναι οι τομές που κάνετε στην οικονομία;

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια κυβέρνηση που απλά ήρθε να διαχειριστεί κάπως καλύτερα την οικονομική πορεία της χώρας. Ο ελληνικός λαός έδωσε στο ΠΑΣΟΚ ισχυρή εντολή για ρήξεις και τομές παντού, και ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας.

Ξεκινήσαμε με μια σημαντική αναδιάταξη των δαπανών, ώστε να χρηματοδοτηθεί η Ανάπτυξη, μέσα από την ενίσχυση του ΠΔΕ. Επενδύουμε στον άνθρωπο δίνοντας στην Παιδεία πρόσθετη χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ.

Στηρίζουμε το ΕΣΥ προσλαμβάνοντας 3.000 νέους νοσηλευτές. Στηρίζουμε τους ασθενέστερους με τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης. Προχωράμε στην ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2010, και τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα ολοκληρώσουμε τον πρώτο κύκλο τομών που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία».

* Είχατε υποσχεθεί αναδιανομή φορολογικών βαρών. Στην περίπτωση της έκτακτης εισφοράς πολλοί μίλησαν για μέτρο ελεημοσύνης των πλουσίων προς τους φτωχούς. Υπάρχει μέτρο μονιμότερης αναδιανομής του εισοδήματος και των φορολογικών βαρών;

«Είναι άδικο να λέμε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μέτρο ελεημοσύνης των πλουσίων προς τους φτωχούς. Πρόκειται για ένα μέτρο αναδιανομής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Η μονιμότερη αναδιανομή θα γίνει με το νέο φορολογικό πλαίσιο που θα προκύψει από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης».

* Ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια χαρακτήρισε εισπρακτικά και τα τωρινά μέτρα. Ποια είναι τα διαρθρωτικά μέτρα που ετοιμάζετε; Περιορίζετε τους συμβασιούχους, τις δαπάνες των Ταμείων. Θα υπάρξει ψαλίδι και σ' αυτό καθεαυτό το Δημόσιο; Τι θα κάνετε με τις Δημόσιες Επιχειρήσεις;

«Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά τον τρόπο κατάρτισης του Προϋπολογισμού. Ο επόμενος Προϋπολογισμός θα είναι προγραμματικός, έτσι ώστε να απεγκλωβιστούμε από την παραδοσιακή διαδικασία κατάρτισής του.

Προς ενιαία Αρχή Πληρωμών

Στο ΓΛΚ επιταχύνουμε τις εργασίες για την ενιαία αρχή πληρωμής για ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, ώστε να γνωρίζουμε το σύνολο των αμοιβών για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Θα αναθεωρήσουμε το πλαίσιο κρατικών προμηθειών εγκαθιστώντας συστήματα ηλεκτρονικών προμηθειών για να περιορίσουμε τη σπατάλη. Παράλληλα, θα συγχωνεύσουμε φορείς του Δημοσίου με παρεμφερές αντικείμενο. Τα έσοδα θα αυξηθούν με την ενεργοποίηση του μηχανισμού των ανείσπρακτων οφειλών και του εισπρακτικού μηχανισμού των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος μας είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων και των διασταυρώσεων στοιχείων. Τέλος, θα προχωρήσουμε σε έλεγχο των ενδο-ομιλικών συναλλαγών.

Αμεσες θα είναι και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με την κατάργηση της συνταγογράφησης και την επαναφορά της λίστας φαρμάκων. Με περαιτέρω συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών και εξορθολογισμό των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων.

Η σπατάλη και το καθεστώς των golden boys θα τελειώσει. Δεν μπορεί στις σημερινές συνθήκες κρίσης κάποιοι να αμείβονται με 500.000 ή 600.000 ευρώ τον χρόνο σε εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Απαιτούνται άμεσες λύσεις από ικανούς διαχειριστές για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση των Δημόσιων Επιχειρήσεων».

* Ακρογωνιαίος λίθος της φορολογικής πολιτικής σας αποτελεί η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 30 δισ. ευρώ και η παραοικονομία υπολογίζεται σε περισσότερα από 70 δισ. ευρώ. Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

«Η φοροδιαφυγή εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας. Είναι το σαράκι που σιγοτρώει ό,τι ζωντανό υπάρχει. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα γιγαντώθηκε από τις επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ. Οι φορολογικές υπηρεσίες δεν έκαναν ούτε ένα βήμα εκσυγχρονισμού.

Δεν παραδόθηκε από τη ΓΓΠΣ ούτε ένα πρόγραμμα πληροφορικής που να υποστηρίζει την ελεγκτική διαδικασία. Οι επιλογές των προϊσταμένων γίνονταν με κομματικά κριτήρια.

Πέρασμα στην εποχή Internet

Την ίδια περίοδο οι επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό εκσυγχρονίστηκαν, το εμπόριο με τη χρήση του Διαδικτύου άλλαξε μορφή. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι το σύνολο των φορολογικών υπηρεσιών πρέπει να αναδιοργανωθεί ώστε να μπορέσουν να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες.

Θα προχωρήσουμε σε ανασύσταση του ελεγκτικού μηχανισμού, μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Στόχος μας, να πετύχουμε αντικειμενικότερο φορολογικό έλεγχο και ενίσχυση της διαφάνειας. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη της χώρας».

* Στην περίπτωση του «πόθεν έσχες» αν δεν υπάρχει αντιστοιχία εισοδήματος και περιουσιών θα υπάρξουν πρόστιμα, ποινές, κυρώσεις ή απλώς καταλογισμός επιπλέον φόρου;

«Ο έλεγχος του "πόθεν έσχες" είναι καθολικό αίτημα του ελληνικού λαού. Κάθε πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν και αναλόγως του επιπέδου διαβίωσής του. Πρόθεσή μας είναι να υλοποιήσουμε αυτή την απαίτηση. Σύντομα θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για διαβούλευση η πρότασή μας για τη φορολογία, η οποία θα περιλαμβάνει και το θέμα του "πόθεν έσχες"».

* Οι επεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα θα αφορούν μόνο τον βασικό συντελεστή ή να περιμένουμε αύξηση του αφορολόγητου ορίου, νέα εισοδηματικά κλιμάκια και νέους ενδιάμεσους συντελεστές;

«Το πλαίσιο αρχών έχει διατυπωθεί με σαφήνεια στο πρόγραμμά μας. Ολα τα επιμέρους ζητήματα θα τεθούν από μηδενική βάση στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο. Στόχος μας είναι το δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα».

Ρεαλιστικό το 9% για έλλειμμα

* Πόσο εφικτό είναι να πραγματοποιηθεί ο Προϋπολογισμός του 2010, καθώς είμαστε ακόμα εν μέσω της οικονομικής κρίσης και δεν υπάρχει πρόβλεψη βελτίωσης πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2010; Είναι ρεαλιστικός ο στόχος για έλλειμμα μεταξύ 9 % και 9,4%;

«Στον Προϋπολογισμό που καταθέσαμε ο στόχος για το έλλειμμα είναι κοντά στο 9% και στηρίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις. Στόχος μας, να κερδίσουμε σε αξιοπιστία όταν στο τέλος του 2010 δείξουμε ότι οι αποκλίσεις από τον στόχο είναι μηδενικές».

* Ο βραχνάς της οικονομίας είναι ο ακριβός δανεισμός. Μια περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα μας οδηγούσε σε ακόμα ακριβότερο δανεισμό. Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

«Ο βραχνάς της οικονομίας είναι το μεγάλο δημόσιο χρέος που συσσωρεύτηκε στα τελευταία 5,5 χρόνια. Στο τέλος του 2009 θα φτάσει τα 300 δισ. ευρώ. Το μεγάλο χρέος και το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και οδηγεί σε ακριβότερο δανεισμό.

Μόνο με αξιόπιστες πολιτικές και με αλλαγές που θα αντιμετωπίζουν τα διαρθρωτικά προβλήματα μπορούμε να αναβαθμίσουμε την πιστοληπτική μας ικανότητα και να δανειστούμε με ευνοϊκότερους όρους. Εχουμε ξεκινήσει μια ειλικρινή προσπάθεια, για να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Παρακολουθούμε τις αξιολογήσεις, αλλά πάνω από όλα εργαζόμαστε σκληρά για τη βελτίωσή τους». *

Για το ίδιο θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου