Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Τέλος στις αυθαιρεσίες των τραπεζών

  • Νομοθετικές ρυθμίσεις για τα «ψιλά γράμματα» των δανείων και για τις υπερβολικές χρεώσεις ετοιμάζει η κυρία Κατσέλη

Τέλος στις «αθέμιτες χρεώσεις και στις καταχρηστικές πρακτικές» των τραπεζών θα επιχειρήσει να θέσει η κυβέρνηση με νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας. Παραλλήλως μελετά την υιοθέτηση προτάσεων βουλευτών του ΠαΣοΚ περί επέκτασης της «αμνηστίας» έναντι του «Τειρεσία» και για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες πριν από την 1.1.2008.

Οπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή η αρμόδια υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη, προτίθεται να προωθήσει το «γρηγορότερο δυνατόν» προς ψήφιση νέο νομοσχέδιο με το οποίο θα αντιμετωπιστούν ζητήματα σχετικά με τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» των δανειακών συμβάσεων και των καρτών, καθώς και με τις υπερβολικές χρεώσεις, μεταξύ των οποίων και τα «πανωτόκια» σε περίπτωση υπερημερίας των δανειοληπτών.

Στο νομοσχέδιο αυτό, όπως ανέφερε η κυρία Κατσέλη, θα προβλέπονται «αυστηρές κυρώσεις προς τις τράπεζες» που εφαρμόζουν καταχρηστικές πρακτικές και επιμένουν στις αθέμιτες χρεώσεις. Οπως εξάλλου διευκρίνιζαν συνεργάτες της υπουργού, με τον τρόπο αυτόν θα τερματιστούν και οι πολύχρονοι δικαστικοί αγώνες καταναλωτικών οργανώσεων και θα υποχρεωθούν οι τράπεζες να συμμορφωθούν με αποφάσεις που ήδη έχουν εκδοθεί και αρνούνται να εφαρμόσουν.

Οι ανακοινώσεις της υπουργού Οικονομίας έγιναν κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του προσχεδίου νόμου για τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς μέσω της ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα και της προστασίας των οικονομικών δεδομένων οφειλετών (τη διαγραφή δηλαδή από τον «Τειρεσία»).

Τόσο στη συνεδρίαση της επιτροπής όσο και νωρίτερα σε σύσκεψη του αρμόδιου κοινοβουλευτικού τομέα του ΠαΣοΚ κυβερνητικοί βουλευτές, όπως ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας κ.ά., ζήτησαν να επεκταθεί το χρονικό όριο της 1ης Ιανουαρίου 2008 που τίθεται στο προσχέδιο τόσο για τη διαγραφή δυσμενών δεδομένων που έχουν καταγραφεί στα αρχεία του «Τειρεσία» όσο και για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Το χρονικό όριο τέθηκε διότι η μεγάλη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων άρχισε στο τέλος του 2007, απάντησε η κυρία Κατσέλη. Σημείωσε παράλληλα ότι με τον συνδυασμό των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, με το οποίο μειώνεται ο χρόνος παραμονής στον «Τειρεσία» από τρία σε δύο χρόνια, βγαίνει από τη «μαύρη λίστα» το μεγαλύτερο μέρος όσων περιελήφθησαν σε αυτή για σφραγισμένες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές ή καταγγελίες δανειακών συμβάσεων και πιστώσεων.

«Θα κάνουμε ωστόσο τροποποιήσεις όπου χρειαστεί» συμπλήρωσε η υπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη χρονική επέκταση και της «αμνηστίας» έναντι του «Τειρεσία», αλλά και για τη ρύθμιση οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες προγενέστερα.

ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου