Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Νέες πιέσεις από Βρυξέλλες

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι η Κομισιόν φαίνεται «να νίπτει τας χείρας» για το κρεσέντο των επιθέσεων και αρνητικών εκθέσεων διεθνών οργανισμών και αναλυτών κατά της ελληνικής οικονομίας.

Αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας και επανέρχεται στην παλαιά ρήση «αναμένουμε το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού για να αξιολογήσουμε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».


Νέες πιέσεις από Βρυξέλλες

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ αποκλείει μεν το ενδεχόμενο χώρα της Ευρωζώνης να πέσει στην αγκαλιά του ΔΝΤ, αλλά επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας είναι σε δυσχερή θέση και κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της στις αγορές. Καταλήγει, λοιπόν, στη γνωστή συνταγή για επιβολή μέτρων με επίκεντρο τους μισθούς, το εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Βέβαια, οι παραπάνω επισημάνσεις απορρέουν και από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας απέναντι στις Βρυξέλλες, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που αντιστρέφουν την αρχή για το τεκμήριο αθωότητας και μας λένε «είστε ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου».

Μέσα σε βαρύ και φορτισμένο αρνητικά κλίμα αναμένεται να βρεθεί για μία ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

Δεν είναι μόνο ότι θα μας βάλουν ξανά στο εκτελεστικό απόσπασμα του Συμφώνου Σταθερότητας και ο υπουργός θα υποχρεωθεί να απολογηθεί για τα «καταστροφικά» έργα και τις ημέρες των προηγούμενων, είναι ότι θα πρέπει με πράξεις να αποτινάξει από πάνω του το βεβαρημένο αυτό παρελθόν και να αντιστρέψει τις πεποιθήσεις των κοινοτικών. Είναι μακρύς και κακοτράχαλος ο δρόμος και κρύβει πολλές παγίδες.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιπλήξουν την Ελλάδα για την αποτυχία της να λάβει «αξιόπιστα και βιώσιμα» μέτρα μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού και θα αποδώσουν τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού κυρίως στις λανθασμένες επιλογές και στις ανεπαρκείς κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το προσχέδιο που έχουν ετοιμάσει στις Βρυξέλλες για τη χώρα μας θα αναφέρει ότι τα σημαντικά ελλείμματα στα έσοδα και οι υπερβάσεις στις δαπάνες «επέφεραν μεγάλη επιδείνωση στον ελληνικό προϋπολογισμό το 2009, που μόνο εν μέρει εξηγείται με την επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης».

Υπάρχουν όμως και χειρότερα σενάρια. Το ένα προβλέπει ότι οι κοινοτικοί ευθέως θα βγάλουν κόκκινη κάρτα στον προϋπολογισμό του 2010 και θα αξιώσουν αναθεώρησή του με πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον στο σκέλος των δαπανών.

Σύμφωνα μάλιστα με ένα άλλο σενάριο, θα ζητήσουν από τον υπουργό Οικονομικών να δεσμευθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως η αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη από 65 που είναι σήμερα, η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και το πάγωμα μισθών και συντάξεων για τρία χρόνια.

  • ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ, ΕΘΝΟΣ, 29/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου