Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

«Ρουσφέτια της Ν.Δ. αυτοί που δουλεύουν στα stage»

  • «Οσοι απασχολούνται στα stage είναι ρουσφέτια της Ν.Δ. και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να νομιμοποιήσει την παρανομία και την πολιτική ανηθικότητα».

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, με σκληρή γλώσσα, υπογραμμίζει ότι «οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που δεν είχαν "κονέ" με γραφεία βουλευτών της Ν.Δ δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού». Οσο για τα νέα του καθήκοντα;

* Υποστηρίζει ότι «οι αμυντικές δαπάνες θα μειωθούν σε βάθος χρόνου», καθώς «πολλές φορές αγοράζαμε όπλα που δεν χρειαζόμασταν, για να εξασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μεγάλων δυνάμεων στα εθνικά θέματά μας, η οποία ωστόσο δεν μας δινόταν όταν την είχαμε ανάγκη».

* Σημειώνει, ότι θ' αναβαθμιστεί ο ελεγκτικός ρόλος της Βουλής στους εξοπλισμούς, αφού «από την αρχική φάση μέχρι την υπογραφή μιας σύμβασης, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα έχει λόγο».

* Τέλος, τονίζει ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί το κόμμα στην τύχη του, γιατί «θα είναι ασθενική η κυβέρνηση αν δεν υπάρχει το κόμμα».

* Εχετε δεσμευτεί για μείωση των αμυντικών δαπανών. Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

-Αυτή τη στιγμή κινούμαστε ψηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό και νατοϊκό μέσο όρο, γύρω στο 2,5% του ΑΕΠ. Σταδιακά και σε βάθος χρόνου θα το περιορίσουμε κι άλλο.

* Υπό ποιες προϋποθέσεις;

- Να ακολουθήσουμε με συνέπεια μια στρατηγική εξορθολογισμού των δαπανών, καταπολέμησης της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης, και πλήρους αναδιαμόρφωσης της δομής των ενόπλων δυνάμεων.

* Ανεξαρτήτως των διαθέσεων της Τουρκίας;

- Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχουμε προβλήματα με την Τουρκία και γι' αυτό μιλάμε για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Ωστόσο, πρέπει να περάσουμε σε άλλη λογική. Τα τελευταία 35 χρόνια επιχειρήσαμε να λύσουμε τα προβλήματα ασφαλείας της χώρας με υπερεξοπλισμό. Η ποσοτική προσέγγιση οδήγησε στην ανατροπή του νόμου της ζήτησης και της προσφοράς. Η προσφορά τελικώς καθόριζε την εθνική ζήτηση και όχι το αντίστροφο που θα ήταν το φυσιολογικό.

* Η διπλωματία μέσω εξοπλισμών απέδωσε;

- Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Ολες οι παραγγελίες μας γίνονταν με στόχο την εξαγορά της εύνοιας μεγάλων δυνάμεων προκειμένου να προωθηθούν τα λεγόμενα εθνικά θέματά μας. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας. Χώρες από τις οποίες αγοράζαμε όπλα δεν στέκονταν αλληλέγγυες όταν τις χρειαζόμασταν.

* Και τη διαφθορά που συνδέεται με τις μεγάλες προμήθειες πώς θα την αντιμετωπίσετε;

- Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του ελεγκτικού ρόλου της Βουλής σ' όλη τη διαδρομή μιας αμυντικής προμήθειας: από την αρχική φάση μιας σύμβασης και τις τεχνικές προδιαγραφές, μέχρι την πορεία των διαπραγματεύσεων και την τελική υπογραφή. Αυτό είναι το κέλυφος της θεσμικής ασφάλειας που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συναινέσεις ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Πρόκειται για θεσμική επανάσταση, σε ρήξη με την πρακτική των κομμάτων εξουσίας τα τελευταία 35 χρόνια.

* Με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά τι θα κάνετε;

- Είναι ένα θέμα που αφορά και άλλα υπουργεία, το Οικονομικών και της Οικονομίας. Εχουμε βρει ένα πλαίσιο, και αναφέρομαι στη συνέχιση του προγράμματος κατασκευής των υποβρυχίων που θα δώσει δουλειά και θα συμβάλει στην επιβίωση των ναυπηγείων. Πρέπει όμως να πούμε ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για τη ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα. Δεν μπορεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να σηκώσει στις πλάτες του την επιβίωση των ναυπηγείων στην Ελλάδα. Ούτε και η χώρα να μετατραπεί σε «αστακό» -από άποψη εξοπλισμών- για να επιβιώσουν τα ναυπηγεία και οι αμυντικές βιομηχανίες.

* Αρα πάμε σε συρρίκνωση;

- Οχι. Θέλω να πιστεύω ότι η γερμανική πλευρά θα δει το συμφέρον της. Πρέπει να διαμορφώσουμε στέρεα κοινοπρακτικά σχήματα που θα φέρουν επενδύσεις και θα διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας.

* Τη λύση του ιδιώτη πώς την βλέπετε;

- Δεν είμαστε αντίθετοι. Δεν έχουμε ιδεοληψίες και δογματισμούς σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών. Τους θέλουμε, αρκεί βεβαίως να είναι αξιόπιστοι.

* Εχετε πει προεκλογικώς ότι τα stage στο Δημόσιο θα καταργηθούν.

- Είναι προεκλογική δέσμευσή μας.

* Θα ενισχυθεί όμως η ανεργία...

- Καλούμαστε να διαχειριστούμε μια κληρονομιά κοινωνικής ντροπής. Η προηγούμενη κυβέρνηση με πελατειακή νοοτροπία έθεσε σε ομηρία χιλιάδες νέους ανθρώπους.

* Και πώς θα τους «απελευθερώσετε»;

- Οσοι απασχολούνται στα stage είναι ρουσφέτια της Ν.Δ. Στην Κορινθία μέχρι την Παρασκευή, προπαραμονή των εκλογών, τα γραφεία των βουλευτών της Ν.Δ έστελναν σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου νέα παιδιά.

* Η γαλάζια ανεργία είναι λιγότερο επώδυνη;

- Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεολαίοι σε όλη την Ελλάδα που δεν είχαν γνωστό κάποιο βουλευτή της Ν.Δ. για να πιάσουν δουλειά. Το γεγονός ότι η Ν.Δ. διόγκωσε τα stage στο Δημόσιο, δείχνει τη μικροπολιτική λογική και αποκαλύπτει το σχέδιό της, που δεν ήταν άλλο από την εξαγορά συνειδήσεων. Η φάμπρικα αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να υπονομευθεί το ΑΣΕΠ.

* Γι' αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει λύση;

- Δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε την παρανομία. Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Υπερασπιζόμαστε αρχές ηθικής, αξιοκρατίας, νομιμότητας. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες νέους να κλείσουμε τα μάτια μας και να συμπεριφερθούμε ανήθικα. Πρέπει να ενισχύσουμε το ΑΣΕΠ. Τα παιδιά που δεν είχαν τα «κονέ» με τη Ν.Δ. δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Πρέπει να είμαστε ισχυροί στην ηθική στάση μας λέγοντας όχι στην παρανομία, όχι στην πολιτική ανηθικότητα.

* Με τον κ. Βενιζέλο πώς τα πάτε;

- Εχουμε εξαιρετικές σχέσεις, είναι φίλος και συναγωνιστής και είμαστε σ' αυτές τις θέσεις με την εντολή του λαού και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού για να δουλέψουμε σε στενή συνεργασία.

* Από τη μια ο Θ. Πάγκαλος, από την άλλη εσείς, ωστόσο, τον κάνατε σάντουιτς...

- Εγώ δεν έχω το ειδικό σωματικό και πολιτικό βάρος που έχουν οι φίλοι μου Πάγκαλος και Βενιζέλος. Δεν ήρθα εδώ για να είμαι τοποτηρητής κανενός. Ούτε οι αρχές μου ούτε το αξιακό μου σύστημα, άλλωστε, μου επιτρέπουν να παίζω ρόλο τοποτηρητή.

* Τώρα που πήρατε την κυβέρνηση το κόμμα θα το αφήσετε στην τύχη του;

- Θα ήταν μεγάλο πολιτικό λάθος τώρα που είμαστε στην κυβέρνηση να αφήσουμε το κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει σε μια τολμηρή ανασυγκρότηση, να γίνει η πρωτοπόρα δύναμη, όχι μόνο για να αφουγκράζεται την κοινωνία, αλλά και για να παράγει πολιτική.

* Μπλέκοντας στα πόδια της κυβέρνησης, όπως στο παρελθόν;

- Η κυβέρνηση θα είναι ασθενική αν δεν υπάρχει ένα κόμμα που θα λειτουργεί παράλληλα, όχι στα πόδια της κυβέρνησης, παίρνοντας πρωτοβουλίες στην κοινωνία, παράγοντας ακόμη και λόγο αμφισβήτησης, δείχνοντας διάθεση εικονοκλαστική.

* Αν τη Δευτέρα σας πάρει τηλέφωνο ο νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου και σας ζητήσει μια μετάθεση φαντάρου, θα του πείτε όχι;

- Αν υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα στην οικογένειά του θα του πω «ναι», διαφορετικά δεν πρόκειται να συμφωνήσω. Αλλωστε το έχω κάνει ήδη. Εχω πει «όχι» σε πολλούς φίλους και συναδέλφους βουλευτές.

* Δεχτήκατε ήδη πιέσεις για ρουσφέτια;

- Να τα πούμε «αιτήματα». Αυτά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ας μην υποδυόμαστε τους ανυποψίαστους. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα και μια κυβέρνηση δεν μπορεί να τους συμπεριφέρεται με αδιαφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου