Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Συσκέψεις για συντονισμό των υπουργών στο Μαξίμου

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης συναντήθηκε με τους κκ. Ι. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου και με την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη

Την ώρα που ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου έλειπε στις Βρυξέλλες για δουλειές ο κ. Χ. Παμπούκης δεν άφηνε λεπτό να πάει χαμένο συντονίζοντας το κυβερνητικό έργο και τακτοποιώντας εκκρεμότητες που γίνονται πιεστικές. Ο υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τους κκ. Ι. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου και με την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ώστε να ρυθμιστούν θέματα της προσεχούς εβδομάδας, η οποία είναι φορτωμένη. Από τη Δευτέρα αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων των γενικών γραμματέων, η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για την επιλογή του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συζητείται και ο χρόνος κατάθεσης των δύο πρώτων νομοσχεδίων τα οποία έχουν συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για το επίδομα αλληλεγγύης και για τη δημοσίευση όλων των αποφάσεων των υπουργών στο Διαδίκτυο, ένα μέτρο που θα ενισχύσει τη διαφάνεια.

Στην πρώτη σύσκεψη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης και η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Μπιρμπίλη συνεννοήθηκαν για τη διαχείριση των απορριμμάτων εν όψει της επίσκεψης στελεχών της ΕΕ στην Αθήνα για το θέμα αυτό. Στην επόμενη η κυρία Μπιρμπίλη και ο κ. Παπακωνσταντίνου συζήτησαν για το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων και για τα τέλη κυκλοφορίας. Ανακοινώσεις αναμένονται τη Δευτέρα από τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Παμπούκης είχε ανοιχτή γραμμή και με την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία είχε συνάντηση με τους λιμενεργάτες καθώς τελειώνει η δεκαπενθήμερη προθεσμία που είχε ζητήσει προκειμένου να προχωρήσουν σε κλίμα ηρεμίας οι διαπραγματεύσεις με την Cosco.

Η δραστηριότητα του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει προσπάθεια να μπει μια σειρά στο κυβερνητικό έργο και οι υπουργοί να συντονίζονται μεταξύ τους, όπως είχε ζητήσει στο τελευταίο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να υπάρχει συνεννόηση των υπουργών όχι μόνο για την ουσία των θεμάτων που χειρίζονται, αλλά και σε επίπεδο επικοινωνίας, ώστε να μη συμπίπτουν οι ανακοινώσεις τους και δεν αναδεικνύονται οι προσπάθειες που γίνονται σε κάθε υπουργείο. Ο κ. Παπανδρέου έχει ζητήσει επίσης από τους υπουργούς του να παίρνουν καθαρές θέσεις στα θέματα που ανακύπτουν και να επιμένουν σε αυτές, ώστε να μη στέλνονται λανθασμένα ή διφορούμενα σήματα στους πολίτες. Η επιμονή στις αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί φαίνεται από τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα των γενικών γραμματέων που θα τοποθετηθούν στα υπουργεία. Παρά τις γκρίνιες για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί και τις δυσλειτουργίες στον διοικητικό μηχανισμό των υπουργείων, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πάντως, υπάρχουν περιπτώσεις υπουργών οι οποίοι επιμένουν να ζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Λούκα Κατσέλη επιθυμεί η μία θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείο της να δοθεί στον αδελφό του συζύγου της κ. Βικέντιο Αρσένη. Καθώς πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία του Μεγάρου Μαξίμου, ελάχιστες πληροφορίες γίνονται γνωστές και τα ονόματα μπορεί να αλλάζουν ως και την τελευταία στιγμή. Οι τελικές συνεννοήσεις των υπουργών πάντως θα γίνουν απευθείας με τον Πρωθυπουργό όταν επιστρέψει από το εξωτερικό.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η αντιεγκληματική πολιτική έχουν αναχθεί σε μείζονες προτεραιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έτσι δεν επίκειται μόνο η αλλαγή του αρχηγού της Αστυνομίας αλλά ετοιμάζονται και έκτακτες κρίσεις σε όλες τις θέσεις ευθύνης της Αστυνομίας, ώστε να αναδιαρθρωθεί σε βάθος η ΕΛ.ΑΣ. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν είτε στο ΚΥΣΕΑ, που είναι το πιθανότερο, είτε σε άλλο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο καθώς πλησιάζει η επέτειος του Πολυτεχνείου, αλλά και η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο κ. Παπανδρέου έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να παράσχουν κάθε βοήθεια που θα τους ζητηθεί για τη σύλληψη των τρομοκρατών, οπότε ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για το σχέδιο που έχει εκπονήσει η Αστυνομία για την αποτροπή επεισοδίων και τον έλεγχο του αντιεξουσιαστικού χώρου.

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου