Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Κατάρρευση εσόδων - έκρηξη του ελλείμματος

Επιστολή Παπακωνσταντίνου σε Αλμούνια για την κατάσταση της Οικονομίας

Την πλήρη αποτυχία των μέτρων που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση για τον περιορισμό της «μαύρης τρύπας» στα δημόσια οικονομικά αναλύει ο υπουργός Οικονομικών σε επιστολή που απέστειλε προς τον κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαπιστώνει κατάρρευση των εσόδων και εκτόξευση του ελλείμματος στα 29 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει τη δέσμευση για μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο νούμερο μέχρι το τέλος του 2010.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσο του προγράμματος σταθερότητας, είχε προβλέψει έλλειμα 12,6 δισ. και δαπάνες κατά 4 δισ. ευρώ χαμηλότερες σε σύγκριση με τις υπάρχουσες. Η υστέρηση εισόδων, όπως επισημαίνεται στην επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου, είναι της τάξεως των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μαζί με τη δέσμευση για την περιστολή του ελλείμματος, ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαιώνει τον κοινοτικό αξιωματούχο ότι στο εξής η Αθήνα θα παρέχει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία, με βάση την αξιολόγηση υπηρεσίας που θα λειτουργία ως ανεξάρτητη από την κυβέρνηση αρχή.

Κατόπιν τούτων, εκτιμάται ότι η Κομισιόν θα θέσει την Ελλάδα σε ακόμη αυστηρότερο πρόγραμμα επιτήρησης, που προβλέπει τακτική ενημέρωση των Βρυξελλών κάθε τρεις μήνες.

Γιατί έπεσαν έξω

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται αναλυτικά στον εκτροχιασμό του προγράμματος σταθερότητας του Γ. Παπαθανασίου. Ως προς τα έκτακα μέτρα υπολογίζει ότι απέδωσαν μόλις 2,3 δισ. (έναντι τεσσάρων που στόχευε η προηγούμενη κυβέρνηση) ενώ αστόχησαν εντελώς τα μέτρα για τους ημιυπαίθριους και την αλλαγή της φορολόγησης κερδών από λαχεία. Ως παράλληλες αιτίες ο υπουργός καταγράφει τη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την ύπαρξη αφανών ελλειμμάτων, όπως τα χρέη των νοσοκομείων που υπολογίζονται σε 6 δισ.

Επιτροπή αποτίμησης


Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε σήμερα και τη σύνθεση της Επιτροπής που θα προσωρήσει σε αποτίμηση των δημόσιων οικονομικών και θα εισηγηθεί τρόπους για διαφάνεια στη στατιστική τους απεικόνιση. Η Επιτροπή αποτελείται από τους:

Βασίλη Μανεσιώτη, Διευθυντή-Σύμβουλο Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας σε θέματα Δημόσιας Οικονομικής και κ. Γ. Συμιγιάννη, επίσης ως εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδας,

Γκίκα Χαρδούβελη, Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της - Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,

Σάββα Ρομπόλη, Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ

Τάκη Πολίτη, Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε) και

Στέλλα Μπαλφούσια, Ερευνήτρια Α΄ του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕ.Π.Ε).

Το συντονισμό της Επιτροπής θα έχει ο καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε) και τη γραμματειακή υποστήριξή της οι επιστημονικοί συνεργάτες του Σ.Ο.Ε.

Η Επιτροπή θα παρέχει έργο χωρίς αμοιβή και θα υποβάλει το πόρισμά της στον Υπουργό Οικονομικών έως το τέλος του έτους.

  • ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009, Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2009 15:45, Web-Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου