Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Δυναμικό ξεκίνημα αλλά με αντιφατικά μηνύματα

  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, STAGE, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ, ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Εκανε δυναμικό ξεκίνημα αλλά έστειλε και αντιφατικά μηνύματα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, καθώς οι υπουργοί φαίνεται ότι έχουν μεταξύ τους διαφορετικές ταχύτητες δουλειάς, προτεραιοτήτων και λειτουργίας.

«Εμπόριο ψυχών» είχε χαρακτηρίσει ο Γ. Παπανδρέου το καθεστώς Stage, αλλά η κυβέρνηση δεν πήρε καμία μέριμνα για το μέλλον αυτών των νέων. Πολλές οι δηλώσεις του Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την Αστυνομία, την τρομοκρατία και τα Εξάρχεια, πολλές και οι αρνητικές επιπτώσεις. Ο δε Γ. Παπακωνσταντίνου αφού ανακοίνωσε έλλειμμα 12%, τώρα συγκροτεί επιτροπή για να το προσδιορίσει επακριβώς

«Εμπόριο ψυχών» είχε χαρακτηρίσει ο Γ. Παπανδρέου το καθεστώς Stage, αλλά η κυβέρνηση δεν πήρε καμία μέριμνα για το μέλλον αυτών των νέων. Πολλές οι δηλώσεις του Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την Αστυνομία, την τρομοκρατία και τα Εξάρχεια, πολλές και οι αρνητικές επιπτώσεις. Ο δε Γ. Παπακωνσταντίνου αφού ανακοίνωσε έλλειμμα 12%, τώρα συγκροτεί επιτροπή για να το προσδιορίσει επακριβώς

1.-Το θέμα των τελευταίων ημερών με την τρομοκρατία και την κατάσταση της ελληνικής Αστυνομίας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, έδωσε το σύνθημα για «επίθεση» της Αστυνομίας στα Εξάρχεια, παρ' ότι έδειξε με διάφορες ενέργειές του εκ των υστέρων να μην εμπιστεύεται πλήρως την επιχειρησιακή της ετοιμότητα. Λίγες μέρες μετά αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον ΣΥΝ για το «ντου» της Αστυνομίας σε εκδήλωση του χώρου και τις συλλήψεις... και να διώξει τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς όμως να τον αντικαταστήσει ακόμα. Παράλληλα, έχει εξαγγείλει και δέσμη μέτρων για την ανασυγκρότηση της Αστυνομίας. Πολλές οι δηλώσεις του, πολλές οι ενέργειές του, πολλές οι αρνητικές επιπτώσεις. Ηδη μετράει ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα. Προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ μιας Αστυνομίας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και μιας συνεχώς εντεινόμενης καταστολής... Μέχρι στιγμής οι φωνές κριτικής τού καταλογίζουν αδικαιολόγητη όξυνση της κατάστασης και βιαστικές κινήσεις.

2.-Το μεγάλο θέμα με τα stage είναι επίσης ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αντιφατικότητας. Η κατάργησή τους ήταν προεκλογική δέσμευση. Απολύτως σωστή θέση, καθώς αυτές οι συμβάσεις ήταν ένα «εμπόριο ψυχών», όπως το έχει πει ο Γ. Παπανδρέου, μια ομηρία νέων ανθρώπων. Ομως, το γεγονός ότι μερίμνησε για τους νέους, οι οποίοι από το 2004 απασχολούνται σε αυτά τα προγράμματα, στέλνει λάθος μήνυμα. Ακυρώνει το μήνυμα της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών που θέλει να δώσει με την κατάργηση των stage και δίνει την αίσθηση της αδικίας και της εκδίκησης, επειδή αυτοί οι νέοι είναι... στην πλειονότητά τους γαλάζιοι.

3.-Η σημαντική καινοτομία της προκήρυξης για την επιλογή των γενικών γραμματέων κινδυνεύει να πληγεί λόγω κακών αρχικών χειρισμών. Ενώ οι θέσεις είναι πολιτικές και ευθύς εξαρχής ήξεραν ότι δεν πρόκειται να επιλέξουν πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους, έδωσαν την εντύπωση ότι η διαδικασία θα είναι ανοιχτή. Ετσι κατέθεσαν βιογραφικά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά, η επιλογή δεν έχει γίνει και οι υπουργοί ψάχνουν μεταξύ των αιτούντων να βρουν αυτούς τους οποίους ξέρουν και εμπιστεύονται... Παράλληλα, οι δυσλειτουργίες στα υπουργεία από την έλλειψη γενικών γραμματέων έχουν αρχίσει να φαίνονται.

4.-Στην οικονομία: ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αποδεχόμενος τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ανακοίνωσε από τις πρώτες ημέρες και ενημέρωσε και την Κομισιόν ότι το έλλειμμα είναι στο 12%. Ομως μόλις προχθές συγκρότησε επιτροπή για να καταγράψει την οικονομική κατάσταση και να προσδιορίσει επακριβώς το έλλειμμα. Αν αυτό βρεθεί μικρότερο ή μεγαλύτερο, δεν θα είναι ακόμα ένα πλήγμα στην αξιοπιστία των στοιχείων που στέλνουμε στην Ε.Ε. και η οποία γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο διεμήνυσε πρόσφατα «το παιχνίδι τελείωσε με την Ελλάδα»;

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο κάνει εξαγγελίες για παροχές και καταθέτει νομοσχέδια, όπως αυτό των δανειοληπτών πιστή στις προκλογικές της δεσμεύσεις. Παράλληλα, όμως, διατυμπανίζει ότι το ταμείο είναι μείον και απορρίπτει τη λήψη έκτακτων μέτρων.

5Προσλήψεις-δημόσια διοίκηση: εξήγγειλε πάγωμα μέχρι νεωτέρας και ταυτόχρονη κατάργηση των stage. Αυτό σημαίνει ότι πολλές διοικητικές υπηρεσίες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στον κυβερνητικό στόχο «πρώτα ο πολίτης», αφού η εξυπηρέτηση θα πάσχει σοβαρά. Η δημόσια διοίκηση θα έχει πολλά κενά. Ταυτόχρονα, η ανεργία θα εκτοξευθεί πάνω από το 15% αφού οι απασχολούμενοι στα stage δεν καταγράφονταν στους πίνακες της ανεργίας.

6Ακόμα, στο θέμα των ημιυπαίθριων η προεκλογική άρνηση του μέτρου έγινε «νομιμοποίηση», ενώ το χάρισμα των χρεών στους φτωχούς μέσα από το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έγινε καταβολή τουλάχιστον του 10% του αρχικού χρέους. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου