Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Βουτιά στα δάνεια, ασφυξία για νοικοκυριά επιχειρήσεις

ΕΡΜΗΤΙΚΑ κλειστές παραμένουν οι στρόφιγγες των δανείων από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα η πιστωτική επέκταση να υποχωρεί στο 5,4% τον Σεπτέμβριο, από 15,9% πέρυσι. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο- όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος- ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού των νοικοκυριών έπεσε χαμηλότερα από 4% (στο 3,9%, από 12,8% τον Δεκέμβριο), ενώ στη βιομηχανία καταγράφτηκε συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης με ρυθμό-1% (από 15,8% τον Δεκέμβριο).

Τα υπόλοιπα δανείων προς τη βιομηχανία, που ανέρχονταν σε 24,873 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, υποχώρησαν στα 24,042 δισ. ευρώ, ενώ η βιομηχανική παραγωγή και οι παραγγελίες σημειώνουν κάθετη πτώση.

Λιγότερα καταναλωτικά, στεγαστικά

Παρά τη διατήρηση θετικού ρυθμού μεταβολής, αισθητές είναι οι επιπτώσεις στην αγορά και από την περιορισμένη ρευστότητα που διοχετεύεται στα νοικοκυριά. Η πτώση του τζίρου στο λιανεμπόριο παρακολουθεί τη μείωση της πιστωτικής επέκτασης στα καταναλωτικά δάνεια, από 16% στα τέλη του περασμένου έτους στο 3,3% τον Σεπτέμβριο, ενώ ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η στεγαστική πίστη.

Τα στοιχεία δείχνουν βουτιά του ρυθμού εκταμίευσης στεγαστικών δανείων στο 4,4%, από 11,5% τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η αγορά ακινήτων παραμένει παγωμένη. Συνολικά τα ελληνικά νοικοκυρά χρωστούν στις τράπεζες 118,896 δισ. ευρώ, από τα οποία 79,560 δισ. ευρώ αφορούν τη στεγαστική πίστη.

Αν προστεθούν οι οφειλές των επιχειρήσεων, τα χρέη του ιδιωτικού τομέα προς τις τράπεζες φτάνουν τα 251,820 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο έχει αυξηθεί κατά 2,2 δισ. ευρώ από τα τέλη του περασμένου έτους, αποτέλεσμα της φθίνουσας πορείας εκταμίευσης δανείων.
  • ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου