Έντονη κριτική ασκούν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ στα θέματα και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, αλλά και την παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στη διήμερη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.
Η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής «επιβεβαιώνει την υποστήριξη της υψηλής κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ρίχνοντας τα βάρη της κρίσης στους εργαζομένους» από την ΕΕ αναφέρει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη Σύνοδο.
«Αχρωμη και παθητική» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στην άτυπη σύνοδο, ενώ και τα δύο κόμματα εκφράζουν την αντίθεσή τους στη Συνθήκη της Λισαβόνας, το τελευταίο εμπόδιο της οποίας ξεπεράστηκε στις συναντήσεις στις Βρυξέλλες.
«Οι συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της ΕΕ, μαζί τους και το ΠΑΣΟΚ, ενώ διαπιστώνουν και αναγνωρίζουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί, προκλητικά επιχειρούν να την αξιοποιήσουν εξαγγέλλοντας ακόμα πιο επιθετική πολιτική κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με τη γενίκευση της ελαστικής - μερικής - προσωρινής εργασίας, με την χορήγηση νέων κινήτρων στους εργοδότες στο όνομα της απασχόλησης» ανέφερε η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
«Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» συνεχίζει η ανακοίνωση, «έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί συναινετικά συνδιαμόρφωσαν και στήριξαν το αντιδραστικό ευρωσύνταγμα χωρίς να ρωτήσουν, χωρίς να ενημερώσουν καν τον ελληνικό λαό. Το ίδιο συνυπεύθυνοι είναι και για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια.
Για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «η εφαρμογή της θα αποτελέσει βήμα στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ ως διακρατικού οργανισμού που υπηρετεί τα ευρωπαϊκά μονοπώλια» καθώς «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αμβλύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της, αλλά θα τις οξύνει και θα τις βαθύνει ακόμα περισσότερο».
Για τις εξελίξεις στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, το ΚΚΕ εκτιμά ότι «η πολιτική της ΕΕ για την μετανάστευση, από τη μία της επιλεκτικής εισδοχής και από την άλλη της μηδενικής ανοχής, με την FRONTEX, τις συμφωνίες επανεισδοχής και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποδεδειγμένα δεν αντιμετωπίζει την μετανάστευση, αλλά στρέφεται σε βάρος των μεταναστών».
Στον ίδιο τόνο, ο ΣΥΝ αναφέρει σχετικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας πως «δεν συμβάλλει στην προοπτική οικοδόμησης μιας δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης των λαών, αλλά κινείται σε μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την πορεία της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Συνθήκη αυτή δεν τέθηκε για έγκριση από τους λαούς της Ευρώπης».
«Η εμμονή της ΕΕ στη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας λειτουργεί ως τροχοπέδη για την έξοδο από την οικονομική κρίση» ανέφερε σχετικά με την οικονομία ο ΣΥΝ, συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη «την ίδια στιγμή αρκείται στην επισήμανση της επιδείνωσης της ανεργίας, χωρίς να διαμορφώνει μια πολιτική εξόδου από την κρίση που ως προτεραιότητά της θα έχει την προστασία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
«Απογοητευτικά» χαρακτήρισε επίσης τα αποτελέσματα σχετικά την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ δεν ανέλαβε τον ηγεμονικό και ηγετικό ρόλο ως όφειλε για την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, αποφεύγοντας να προσδιορίσει συγκεκριμένους τρόπους χρηματοδότησης των αντίστοιχων πολιτικών».
Για τη μετανάστευση, τέλος, επεσήμανε ότι «κυριαρχείται από μία στενά επιχειρησιακή αντίληψη, ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να προσεγγίσει το ζήτημα αυτό σε όλες του διαστάσεις και να διαμορφώσει μια ανθρωπιστική μεταναστευτική πολιτική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου