Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Μέτρα για εργαζόμενους με «μπλοκάκι», ανασφάλιστους και νέους ανέργους

ΜΕ ΣΤΟΧΟ να σταματήσει ο εργασιακός Μεσαίωνας, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανοίγει σήμερα τον φάκελο των εργασιακών σχέσεων προωθώντας δέσμη δέκα μέτρων. Η ριζική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου των ελαστικών πολιτικών απασχόλησης (εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα, «μπλοκάκια») θα είναι ο άξονας του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και την απασχόληση, το οποίο σχεδιάζει να φέρει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή στις αρχές του 2010.

Σήμερα, παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού κ. Γιώργου Κουτρουμάνη, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή με σκοπό τη διαμόρφωση σχεδίου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.

Τα μέτρα

Ανάμεσα στα μέτρα που σχεδιάζει να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας στο εργασιακό καθεστώς, είναι:

●Επανασύσταση και εκσυγχρονισμός των μηχανισμών εποπτείας της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. ●Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

●Ριζική αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ενοικίαση εργαζομένων.

●Ενίσχυση του συστήματος προστασίας των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις.

●Επέκταση των θεμελιωδών εγγυήσεων της εργατικής νομοθεσίας σε κάθε μορφή απασχόλησης, ιδιαίτερα της οικονομικά εξαρτημένης αυτοαπασχόλησης, τα γνωστά «μπλοκάκια».

●Εφαρμογή τετραετούς προγράμματος πρόσληψης ανέργων ηλικίας μέχρι 30 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατά την ημέρα έναρξης του προγράμματος απασχολούν έως 50 άτομα, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Για την προστασία όσων ήδη εργάζονται, εισάγεται ως προϋπόθεση ότι ο εργοδότης που επιθυμεί να προσλαμβάνει ανέργους με επιδότηση των εισφορών δεν πρέπει να προβαίνει σε απολύσεις προσωπικού χωρίς σπουδαίο λόγο, τόσο κατά τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος όσο και για έναν χρόνο πριν και έπειτα από την εφαρμογή του.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου