- Στην πρώτη εκλογική διαδικασία εντός ΠΑΣΟΚ μετά τον θρίαμβο της 4ης Οκτωβρίου το αποτέλεσμα ήταν διαφωτιστικό για τις ενστάσεις στελεχών
Μηνύματα και εκπλήξεις που κάποιοι τις καταγράφουν σαν μικρές «ανταρσίες» στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ, καταγράφηκαν κατά την προχθεσινή εκλογή Γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
Γραμματέας εκλέχτηκε με σχετική πλειοψηφία, στη θέση του κ. Γ. Ραγκούση, ο πρωτοεκλεγείς βουλευτής Ξάνθης, Σωκράτης Ξυνίδης, ενώ δύο μέλη από την πρόταση της ηγεσίας δεν εκλέχτηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο. Ηταν η πρώτη εκλογική διαδικασία εντός του ΠΑΣΟΚ μετά τη θριαμβευτική νίκη της 4ης Οκτωβρίου και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα ήταν αρκούντως «διαφωτιστικό» για τις απόψεις και τις ενστάσεις στελεχών του κόμματος, στην αφετηρία της κυβερνητικής πορείας.
Τα «συμπτώματα» ορατά από τις αρχικές αντιδράσεις στελεχών που διατηρούν επιφυλάξεις για τις επιλογές της ηγεσίας, όχι μόνο σε κυβερνητικό αλλά και σε κομματικό επίπεδο. Χωρίς να αμφισβητούν την κυβερνητική πορεία, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έστειλαν -σύμφωνα με μια άποψη- μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου και συνέστησαν προσεκτικά βήματα και μικρές δόσεις στην ανανέωση των οργάνων.
Σύμφωνα με άλλη άποψη, η εκλογή γραμματέα εκτός πολιτικού πλαισίου ήταν μια ευκαιρία για πολλά «παραγκωνισμένα» στελέχη του εθνικού συμβουλίου να δηλώσουν «παρών» και να? υπενθυμίσουν την αξιοποίησή τους εν ευθέτω χρόνω?
- Διαφορετικές αφετηρίες
Από τους 420 εγγεγραμμένους του Εθνικού Συμβουλίου, ψήφισαν οι 374. Ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης εκλέχτηκε γραμματέας με 180 ψήφους, ενώ ο εκτός προεδρικής πρότασης, Γ. Παναγιωτακόπουλος έφτασε τους 126.
Είναι σαφές ότι η πρόταση του Γ. Παπανδρέου αντιμετώπισε προβλήματα υιοθέτησης από αρκετά στελέχη, που όμως δεν συνιστούν συγκεκριμένο μπλοκ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι στελέχη με διαφορετική αφετηρία που ήθελαν να προβάλουν την αντίθεσή τους στις μετεκλογικές επιλογές προσώπων. Τα συμπεράσματα είναι αρκετά, αλλά δεν παραπέμπουν απαραιτήτως στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2007, όταν άνθρωποι που είχαν διαφορετική προτίμηση στήριξαν το ίδιο στέλεχος, ενώ τώρα έσπασε το «ρολόι» των παπανδρεϊκών, οι οποίοι είχαν χωρίσει σε τρία μπλοκ τα στελέχη επιλογής τους.
Το μήνυμα που συζητούσαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το βράδυ της Παρασκευής στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου αφορούσε το... αξίωμα ότι το κόμμα αντιστέκεται σε θεαματικές αλλαγές, στο σπάσιμο της επετηρίδας, αλλά και στο να προσφέρει άλλοθι στη σπαρασσόμενη ΝΔ. Με μέτρο η ανανέωση και οι εκπλήξεις: ήταν το δεύτερο μήνυμα, ενώ όσοι γνώριζαν την προειδοποίηση Παναγιωτακόπουλου δεν αιφνιδιάστηκαν από τη δήλωση συγκίνησης για την φράση Παπανδρέου ότι θέλει τους «αντιεξουσιαστές στην εξουσία»...
- ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Οι πρωτιές και οι εκπλήξειςΑπό την πρόταση του προέδρου, Γ. Παπανδρέου, για το πολιτικό συμβούλιο δεν εκλέχτηκαν η Πετρούλα Ντελεδήμου και ο Κ. Τάτσης. Από τη Νεολαία και υποψήφια βουλευτής Μαγνησίας η πρώτη, στέλεχος του αποδήμου ο δεύτερος - και οι δύο «παπανδρεϊκοί». Εκλέχτηκαν όμως δύο αντάρτες, η Χρυσάνθη Κισκήρα και ο Δ. Σακελλάρης - τελευταίοι στην κατάταξη πάντως. Πρώτη σκληρή τριάδα, η αποτελούμενη στο Πολιτικό Συμβούλιο από τους κ.κ. Γ. Κουτσούκο (118 ψήφους), Γ. Μίχα (116) και Κ. Ασκούνη (114). Τη σειρά των προεδρικών «έκοψε» ο Νίκος Ανδρουλάκης, εκ της Νεολαίας και «βενιζελικός» με 106 ψήφους, καθώς και το γνωστό στέλεχος Παντελής Οικονόμου (102). Επίσης, με 102 ψήφους και πρώτη γυναίκα σε σειρά εκλογής η κυρία Τόνια Αντωνίου και ακολουθούν οι κ.κ. Κουκουλόπουλος (96), Κουσελάς (88) και Οθωνας (86). Η γραμματέας του Τομέα Γυναικών, Εφη Χαλάτση με 75 ψήφους και η εκ Καλαμαριάς Μαρία Παυλίδου (74)- παπανδρεϊκό δίδυμο. Ο εκ της Νεολαίας, Δ. Σακελλάρης, η Συλβάνα Ράπτη και η (εκτός λίστας Χρυσάνθη Κισκήρα) κλείνουν τη λίστα των 14 στο Πολιτικό Συμβούλιο.
- 180 ψήφους πήρε ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης
- 126 ψήφους πήρε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος
- 53 ψηφοδέλτια ήταν λευκά και 15 άκυρα
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ, ΕΘΝΟΣ, 25/10/2009
Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009
Τι κρύβει η κόντρα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου